”Oivalsin, että myyntihenkisessä työssä saisin olla vahvimmin rento ja puhelias oma itseni"

Annaleena Kaleniuksen oivallettua, että haluaa suunnata työuraansa kohti myyntityötä, oli selvää, että hän haluaa ensin hankkia alan koulutuksen. Hän tiesi mieluisiin työpaikkoihin olevan paljon hakijoita ja työnantajien arvostavan alan pätevyyttä. Tutkinto taskussa olisi paljon helpompi erottua muiden hakijoiden joukosta.    

”Olen ylpeä siitä, että sain suoritettua koulutuksen alle vuodessa. Se ei suinkaan ollut läpihuutojuttu, mutta onnistui hyvän motivaation ja henkilökohtaistamisen ansiosta. Valmistuttuani hain useaan paikkaan ja käytännössä sain valita minkä työn otan vastaan. Alan työtilanne ylipäätään on hyvä, joten työmahdollisuuksia kyllä löytyy myyntityöstä kiinnostuneille”, Kalenius kertoo.

Jokaisen omat tavoitteet ohjaavat opintoja

Kalenius halusi panostaa opiskeluun täysillä ja opiskella mahdollisimman nopeasti ja tiiviiseen tahtiin. Gradian merkonomiopinnot sopivat hyvin hänen suunnitelmiinsa ja täyttivät kaikki odotukset. Liiketoiminnan perustutkinnosta Kalenius koki saaneensa juuri oikeanlaisen ja riittävän laajan pohjakoulutuksen tukemaan omaa urasuunnitelmaansa. Tiivis tahti sopi täydellisesti hänen asettamaansa aikatauluun.  

Opintojen alussa kaikille tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma. Siinä huomioitiin Kaleniuksen aiemmat opinnot ja työkokemus, eikä asioita, joista jo löytyi osaamista tarvinnut opiskella uudelleen. Toisaalta opintokokonaisuuteen voitiin valita tulevaa myyntiuraa tukevia opintoja.

”Ryhmänohjaajani Maritta Kinnunen oli kivasti tukenani opintojen ajan. Kaikki Gradian opettajat olivat kauhean kivoja ja opiskelu vaivatonta. Kaikissa arviointikeskusteluissa tunsin, että ajateltiin minua ja minun parastani. Opettajat todella ovat siellä opiskelijoita varten!”, Kalenius kertoo.

Gradian jatkuvan haun merkonomiryhmässä on kaiken ikäisiä ja taustoiltaan erilaisia opiskelijoita. Osa on nuoria ja osa on keski-iän tietämillä olevia alan vaihtajia. Kaleniuksen mielestä se oli heille kaikille hyvin antoisaa. 

”Nuorten tapa ajatella on erilainen. Heillä on taito elää hetkessä, kun taas ikäiseni ajattelevat asioita usein kauaskantoisemmin. Nuoret hoksaavat asioita, joita ei itse tule ajatelleeksi ja vanhemmilla on kokemuksen mukanaan tuomaa viisautta”, hän summaa.

Merkonomikoulutus antaa laajan osaamisen moniin ammatteihin

Merkonomikoulutus on yleispätevä ja laaja-alainen, joten se on hyödyllinen peruskoulutus hyvin monia ammatteja ajatellen. Kalenius painotti opintojaan myyntityöhön, mutta koulutus antaa pätevyyden myös esimerkiksi monipuolisiin toimistotöihin tai taloushallinnon tehtäviin. Kalenius pohtii, että liiketoiminta-ala sopii monille, mutta ulospäinsuuntautuva luonne on usein eduksi.

Kalenius näkee, että myyntityön luonne on  muuttunut. Aggressiivinen myyminen ei ole tätä päivää. Asiakasymmärrys, asiakassuhteen hoitaminen ja hyvä kommunikointi ovat avainasemassa. ”Itse olen myyjänä tyyppi, joka haluaa pitää kaikki langat käsissään ja varmistaa, että asiat hoituvat. Haluan asiakkaan muistavan minut hyvänä tyyppinä”, Kalenius hymyilee.  

”Omassa työssäni Mattokympin yritysmyynnissä nautin työn liikkuvasta luonteesta, erilaisten ihmisten kohtaamisesta, työn joustavuudesta, vapaudesta ja vastuusta”, hän jatkaa.

”Kannattaa hakeutua työssäoppimispaikkoihin, jotka kiinnostavat, jotta saa jalkaa oven väliin. Näin voi jatkossa työllistyä helpostikin samaan yritykseen”, Kalenius vinkkaa lopuksi.

Tutustu liiketoiminnan perustutkintoon ja hae syksyllä Jyväskylässä ja Jämsässä alkaviin koulutuksiimme. 

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin