Opiskelijaidentiteetti teki täyskäännöksen aikuisena 

Aluepäällikkönä parturi-kampaamoketju Hiustalossa työskentelevä Jonna Ahopelto ei pitänyt itseään opiskelijatyyppinä, mutta yllättyi omista kyvyistään, kun palaset loksahtivat kohdalleen johtamisopinnoissa. Johtamis- ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon Gradialla suorittanut Ahopelto huomasi innostuvansa opiskelusta työn ohessa, kun opintoja pystyi suorittamaan näyttöperusteisesti omaan työhönsä nojaten. 

”Teoreettinen opiskelu oli minulle nuorempana pakkopullaa ja aikuisopiskelukin tuntui etukäteen epämukavuusalueelle menemiseltä, mutta minulla oli vahva halu kehittää omaa osaamistani, joten juuri tämä tutkinto oli täydellinen valinta sekä ennen kaikkea sopiva tapa opiskella. Yllätyin toden teolla, kun löysin omat vahvuuteni ja huomasin odottavani koulutukseen sisältyviä lähipäiviä”, hän kertoo. 

Moniammatillisen verkostoitumisen voima 

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon sisältyy 13 lähiopiskelupäivää, joissa opiskeluryhmä tapaa toisensa kasvokkain.

”Verkostoituminen oli todella antoisaa. Lähipäivissä sai noukittua eri alan osaajilta uusia ajatuksia ja ideoita, joiden soveltuvuutta voi peilata oman toiminnan ja organisaation näkökulmasta”.  

Kehittämistehtävästä ratkaisuja osaajapulaan 

Hiusalalla kärsitään työntekijäpulasta, mikä on ollut ongelma myös Ahopellon toimipisteissä Hiustalolla. Ahopelto lähti hakemaan ratkaisuja ongelmaan koulutukseen sisältyvällä kehittämistehtävällä. ”Kehitin useita keinoja, joista syntyi monille asioille ratkaisuja. Olemme esimerkiksi palkanneet ammatillisen ohjaajan, jotta voimme ottaa oppilaitoksesta enemmän hiusalan opiskelijoita toimipisteisiimme. Kehitämme alan opiskelijoiden osaamistaan käytännön työtehtävissä ja pyrimme rekrytoimaan heistä meille henkilöstöä.” 

Ahopellon oppeja on jalkautettu myös Hiustalon toimipisteisiin eri puolille Suomea. ”Valmennan liikkeen esihenkilöitä ja kehitän työyhteisöä. Olemme onnistuneet lisäämään veto- ja pitovoimaa nuorien alalle valmistuvien keskuudessa. Kehittämistyön tuloksena olemme saaneet positiivista palautetta.” 

Uuden oppimisesta energiaa työhön 

Ahopelto suoritti koulutuksen oppisopimuksella noin vuodessa työn ohessa. Hän koki, että opinnoista sai voimaa arjen työhön. ”Nautin jokaisesta lähipäivästä. Siinä pystyi irtautumaan päivittäisestä työstä ja keskittymään omaan itseen ja uuden oppimiseen. Vaikka voisi kuvitella, että opiskelu kuormittaa, siinä kävi juuri päinvastoin.” 

Ahopelto innostui opiskelusta niin, että harkitsee jatkavansa opiskelua. ”Halusin tutkinnon avulla tehdä omaa johtamisosaamistani näkyväksi, kun taustalla oli oman alan ammatillinen tutkinto. Opinnoista jäi niin hyvä mielikuva, että opiskelunälkä heräsi. Opintojen myötä selkiytyi mihin suuntaan haluaisin kehittyä jatkossa”, Ahopelto sanoo ja kiittelee työnantajaansa Hiustaloa myönteisestä ja kannustavasta suhtautumisesta työntekijöiden kouluttautumiseen. 

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin