Uuden oppivelvollisuuden ensimmäisestä ikäluokasta 2696 haki ensisijaisesti Gradiaan

Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluva ensimmäinen ikäluokka on tehnyt hakuvalintansa. Opetushallituksen ennakkotietojen mukaan Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian koulutuksiin oli tänään 7.4. päättyneessä toisen asteen yhteishaussa 2696 ensisijaista hakijaa. Kaikkiin Gradian hakukohteisiin tehtiin yhteensä 8945 hakua.
Tietoihin voi tulla muutoksia lopullisissa luvuissa.

Hakijat merkitsivät enintään viisi eri hakukohdetta mieluisuusjärjestykseen. Ensisijaisuus tarkoittaa kohdetta, jonka hakija on valinnut ykköstoiveekseen koulutuspaikaksi.

Gradian lukiokoulutukseen hakeneet

Yhteishaussa olivat mukana Jyväskylän Lyseon lukio ja Schildtin lukio. Ensisijaiset hakijat ja kaikki hakijat seuraavasti:

Jyväskylän Lyseon lukio (aloituspaikkoja 410)

  • Ensisijaiset hakijat: 462
  • Kaikki hakijat: 1648

Schildtin lukio (aloituspaikkoja 400)

  • Ensisijaiset hakijat: 383
  • Kaikki hakijat: 1359

Jyväskylän Lyseon lukion kansainvälinen IB-linja ja Schildtin lukion urheilulinja kiinnostivat hakijoita: IB-linjan 60 aloituspaikkaan oli 72 ensisijaista hakijaa ja urheilulinjan 60 aloituspaikkaan 117 ensisijaista hakijaa.

Gradian ammatilliseen koulutukseen hakeneet

Yhteishaussa olivat mukana ammatilliset oppilaitokset Gradia Jyväskylä ja Gradia Jämsä. Haussa oli kaikkiaan 24 eri ammatillista tutkintoa. Ensisijaiset hakijat ja kaikki hakijat seuraavasti:

Gradia Jyväskylä (aloituspaikkoja 1680)

  • Ensisijaiset hakijat 1561
  • Kaikki hakijat 4843

Gradia Jämsä (aloituspaikkoja 358)

  • Ensisijaiset hakijat 227
  • Kaikki hakijat 937

Gradia Jyväskylässä ensisijaisia hakemuksia tuli eniten liiketoiminnan, sosiaali- ja terveysalan, tieto- ja viestintätekniikan, sähkö- ja automaatioalan sekä hius- ja kauneusalan hakukohteisiin. Ensimmäistä kertaa yhteishaussa olleeseen turvallisuusalan perustutkintoon oli 53 ensisijaista hakijaa. Aloituspaikkoja on 22.

Gradia Jämsässä ensisijaisia hakemuksia tuli eniten Jyväskylässä toteutettavaan kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon sekä metsäalan, sähkö- ja automaatioalan, autoalan ja logistiikan hakukohteisiin.

Oppivelvollisuus jatkuu 18-vuotiaaksi

Nyt yhteishakuun osallistuneet pääasiassa 2005 syntyneet ovat ensimmäinen laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluva ikäluokka.

Laajennetun oppivelvollisuuden myötä opinnoissa välttämättömät tarvikkeet ovat opiskelijalle maksuttomia. Maksuttomuus kestää sen ikävuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta, ellei hän sitä ennen ole suorittanut toisen asteen tutkintoa. Opetus ja ruokailu ovat kaikille lukiossa tai ammatillisessa perustutkinnossa opiskeleville maksuttomia, kuten tähänkin saakka.

Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto, ammatillinen tutkinto tai kaksoistutkinto).
Kevään 2021 yhteishaun valintojen tulokset ilmoitetaan aikaisintaan 17.6.
 
Lisätietoja
Osmo Polas, tulosaluejohtaja, rehtori Gradia-lukiot, puh. 040 341 469
Pirjo Kauhanen, tulosaluejohtaja, rehtori, Gradia Jyväskylä, puh. 040 341 6152
Petteri Järvinen, tulosaluejohtaja, rehtori, Gradia Jämsä, puh. 040 341 5022

Tietoa yhteishausta Gradian verkkosivuilla
Tietopaketti oppivelvollisuuden laajenemisesta

Mediatiedote 7.4.2021