Soten Rekrytori ruuhkautui

Työnantajia ja opiskelijoita riitti sosiaali- ja terveysalamme Rekrytorilla ruuhkaksi asti tiistaina 15.11. Kukkulan kampuksella. Paikalla olleiden yhteistyötahojen määrä kaksinkertaistui edelliskerrasta. Rekrytori järjestettiin työnantajien toiveesta nyt ensimmäisen kerran syyskaudellakin. Yleensä se on ollut kerran vuodessa keväisin.

Kukkulalla oli 17 eri työnantajaa, ja kaikkiaan nelisenkymmentä eri yhteistyötahoa. Opiskelijoita kävi reilut 150. He vaihtoivat ajatuksia työnantajien lisäksi myös mm. Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelujen, TE-palvelujen sekä ammattijärjestöjen Tehyn ja Superin edustajien kanssa.

Ammatistaan ylpeitä, työssään tyytyväisiä

Kehitysvamma-alan palvelujen ja toimintojen kehittäjäorganisaation Tukena rekrypisteellä vastaava ohjaaja Niina Torikka ja asumisen ohjaaja Hanna-Maria Peräkasari kertoivat hyväntuulisina työstään. He eivät aina tunnista julkisuudessa olevaa kuvaa sosiaali-ja terveyspalvelualasta.

”Tykkään työstäni tosi paljon ja olen ammatistani ylpeä”, Torikka sanoo.

Niin hän kuin Hanna-Maria Peräkasari korostavat alan monipuolisia mahdollisuuksia. Mistä tahansa hoito- ja hoiva-alan työtehtävästä voi kiinnostuksensa mukaan ja tarvittavan lisäkoulutuksen hankittuaan helposti siirtyä alan johonkin toiseen työtehtävään.

”Esimerkiksi kehitysvamma-alalla voi työskennellä eri-ikäisten palvelun tarvitsijoiden kanssa ja voi keskittyä joko hoito- tai ohjaustyöhön. Myös mielenterveystyöhön painottuvia tehtäviä on. Joskus ei ymmärretä, miten monipuolinen alamme oikeastaan onkaan”, Peräkasari sanoo.

Hänelle työssä antaa paljon se, että hän saa olla rakentamassa hyvää elämää kullekin tukea tarvitsevalle kehitysvammaiselle. Jokaisella on ainutkertainen ja arvokas elämä.

Peräkasari on valmistunut alalle noin vuosi sitten Gradiasta.

Vaikka Niina Torikka joskus kummeksuu alan käsittelyä julkisuudessa, näkee hän kriittisissä äänenpainoissa hyvääkin. 
”Jos epäkohtia on, eikä niitä missään nosteta esiin, ei niitä voida korjatakaan. Keskustelu auttaa näkemään, missä korjattavaa on”, Torikka sanoo.

Rekrytorilla näkee kaikki mahdollisuudet

Opiskelijat pitävät Rekrytori-tapahtuman yhtenä parhaana puolena, että siellä näkee kattavasti alan kaikki mahdollisuudet työntekijälle.

Niin nopeasti heidät työelämään napataankin, että valtaosa on opintojen loppuvaiheessa jo työssä.

” Oppisopimukset vetävät – niitä tehdään viikoittain. Opiskelija saa sitä kautta opinnot valmiiksi ja on samaan aikaan jo palkkatyössä”, kertoo sosiaali- ja terveysalan lehtori, Rekrytoria järjestänyt Mari Seppänen.

Työnantajien edustajien tavoin hänkin korostaa alansa lukuisia työvaihtoehtoja hoitotehtävistä ohjaustehtäviin. Peruskoulutuksen saanut tekijä pystyy myös sijaistamaan hyvin monenlaisissa paikoissa.

Osaavia ammattilaisia yhteistyöllä

Projektipäällikkö Kaisa Lassilan johdolla Gradia kehittää useankin hankkeen voimin keinoja saada osaavia ammattilaisia sosiaali- ja terveysalan tarjolla oleviin työpaikkoihin. Keinoja ei kuitenkaan kukaan yksin löydä vaan tarvitaan porukka koolle!

”Alan työtilannetta, veto- ja pitovoimaa pitää oikeasti ratkoa yhteistyöllä, jossa mukana ovat oppilaitokset, työnantajat, TE-palvelut ja työllisyyspalvelut. Gradiassa olemme tehneet työtä esimerkiksi opintopolkuja kehittämällä. Sujuvan alalle siirtymisen mahdollistaa ensin alkuun hoiva-avustajaksi kouluttautuminen. Opinnot kestävät noin vuoden ja koulutuksen jälkeen työllistyy hyvin. Siitä on reitti eteenpäin, jos haluaa kouluttautua lisää ja ehkä uusiin alan työtehtäviin.

Yhtenä uutuutena Gradiassa on parhaillaan haku koulutuksen ns. etämonimuotototeutukseen. Siinä voi opiskella myös oppisopimuksella omalla kotipaikkakunnalla. Käytännön työtä opiskellaan työpaikalla,  teoria etäopintoina ja muutama lähipäivä Kukkulan kampuksella.

Lisätietoja

Kaisa Lassila, projektipäällikkö, Gradia, puh. 040 341 5023, kaisa.lassila@gradia.fi
Mari Seppänen, sosiaali- ja terveysalan lehtori, puh. 040 341 5217, mari.seppanen@gradia.fi