Opiskelijoiden ohjeet koronavirustilanteessa

Tälle sivulle kootaan Gradian ohjeet opiskelijoille koronavirustilanteessa. Sivua on päivitetty  4.5.2022

In English: Instructions for the Gradia students in the corona epidemic situation.

Ajantasaiset ohjeet

Gradia ja oppilaitokset pitävät opiskelijat ajan tasalla eri tiedotuskanavia käyttäen. Päivitämme tätä sivua jatkuvasti.

 • Muista seurata myös Wilmaa!

Tartuntaketjuja ei enää jäljitetä

Koronan tartuntaketjujen jäljittämisestä on luovuttu, jotta hoitohenkilöstöä riittää rokotuksiin, hoitotyöhön sekä positiivisen testituloksen saaneiden voinnin varmistamiseen. Oppilaitoksissakaan ei ole mahdollista selvittää altistumisketjuja, joten emme enää julkaise tapaustiedotteita tai -seurantaa verkkosivuillamme.

Turvallisen koulunkäynnin muistilista

 • Tule kouluun vain terveenä.
 • Pidä turvaväliä.
 • Muista hyvä käsi- ja yskimishygienia.
 • Jos sinulla on koronaoireita, jää kotiin ja hakeudu koronatestiin.
 • Ota koronarokote.

  Maskisuositus on päättynyt

  Gradiassa on päätetty luopua kasvomaskin käyttösuosituksesta 3.5. Valtakunnallinen ja alueellinen maskisuositus päättyivät huhtikuussa.

  Kasvomaskia voi edelleen käyttää vuorovaikutustilanteissa oman harkinnan mukaan. Maskeja on saatavilla opiskelijoille, henkilöstölle ja asiakkaille Gradian oppilaitosten sisäänkäynneillä, joissa on mahdollisuus myös käsien desinfiointiin.

  Varotoimet lähiopetuksessa

  Lähiopetuksessa huolehdimme riittävästä väljyydestä ja hyödynnämme tiloja tarvittaessa myös iltaisin. Varmistamme myös erilaisten suojainten käytön niissä opetustilanteissa, joissa se on välttämätöntä.

  Mikäli kuulut riskiryhmään (hoitavan lääkärin tai muun terveysviranomaisen todistus), voit keskustella mahdollisista opiskeluun liittyvistä järjestelyistä ryhmänohjaajasi kanssa.

  Lähiopetukseen ei osallistuta oireisena

  Ensisijaisesti suojaudumme  pitämällä riittävää fyysistä etäisyyttä. Jokaisen vastuulla on omalta osaltaan huolehtia riittävistä etäisyyksistä ja siitä, että tulee kouluun vain terveenä. Gradian kampusalueille ja muihin tiloihin ei edelleenkään saa tulla, jos kärsii hengitystieoireista. 

  Liikkuminen ja oleskelu Gradian kampuksilla

  Tarpeetonta oleskelua Gradian toimitiloissa on toistaiseksi vältettävä. 

  Haku- ja opiskelijapalvelut  

  Hakupalveluissa ohjausta ja neuvontaa hakeutumiseen saa arkipäivisin puhelimitse, sähköpostitse ja chatissa sekä varamaalla ohjausajan.

  Opintotoimistot palvelevat opiskelijoita ja henkilöstöä lähipalveluna palveluaikojen puitteissa.

  Opiskeluterveydenhuolto

  Jyväskylässä ajanvaraukseton vastaanotto palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–11 Sepänkadun toimipisteessä, osoitteessa Sepänkatu 3 B.
   
  Kiireisissä asioissa saa apua myös puhelinneuvonnasta 014 266 2260 ma–to kello 8–16 ja pe klo 8-13. Sairauslomatodistuksia infektiosairauksissa annetaan ainoastaan puhelimessa tehdyn arvioinnin perusteella.

  Gradia Jämsässä terveydenhoitajiin voi ottaa yhteyttä myös tekstiviestillä tai Wilman kautta. Vastaanotto ilman ajanvarausta mape klo 8.009.45. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan terveydenhoitajien ovissa. Käyntiosoite: Myllymäen kampus, Mediateekki, Koulutie 19, Jämsänkoski.
   
  Lisätietoa opiskeluterveydenhuollon palveluista: Opiskeluterveydenhuolto Jyväskylässä ja opiskelijaterveydenhuolto Jämsässä.

  Älä tule vastaanotolle, jos sinulla on lieviäkään flunssan oireita tai vatsaoireita! Muista perua varattu aika. Jos tarvitset työharjoittelua varten sairauslomatodistuksen, ota yhteyttä terveydenhoitajaan puhelimitse.  

  Koronarokotukset

  Koronavirusrokote antaa suojaa koronavirustautia ja sen vakavia tautimuotoja vastaan. Riittävän kattavilla rokotuksilla pyritään estämään viruksen leviämistä väestön keskuudessa. Gradia suosittelee opiskelijoille rokotuksen ottamista. 

  • Rokotteen on todettu suojaavan koronavirustaudin vakavilta muodoilta.
  • Rokottamattomuus voi estää työ- ja/tai opintomatkoille osallistumisen.
  • Osa ammatillisen koulutuksen työssäoppimispaikosta edellyttää opiskelijoilta ja henkilöstöltä voimassa olevaa koronapassia.

  Katso Jyväskylän kaupungin rokotusohjeet ja -paikat. 
  Katso Jämsän kaupungin rokotusohjeet ja -paikat.

   Opiskelijahuolto (kuraattorit ja psykologit)

   Jyväskylän ja Jämsän opiskelijahuoltojen kuraattorit tai psykologit ovat tavoitettavissa Jyväskylän ja Jämsän kaupunkien ohjeistusten mukaisesti. 
     
   Koulukuraattorit ja koulupsykologit tavoittaa puhelimitse puhelinaikoina eli ma–pe klo 12–12.30. Muina aikoina puheluihin pyritään vastaamaan mahdollisuuksien mukaan.   

   Jyväskylän opiskelijahuollon yhteystiedot:  Jyväskylän opiskelijahuolto toisella asteella 

   Jämsän opiskelijahuollon yhteystiedot:

   Koulupsykologi Milja Halttunen
   puh. 040 586 6278
   milja.halttunen@jamsa.fi

   Koulukuraattori Sanna Kytöoja
   (autoala, tieto- ja viestintätekniikka, sähkö- ja automaatioala, ravintola- ja cateringala, laboratorio, liiketoiminta, puutarhatalous, matkailu sekä kasvatus- ja ohjausala)                  
   puh. 040 688 2480
   sanna.kytooja@jamsa.fi

   Koulukuraattori, vastaava kuraattori Marita Aaltonen
   (logistiikka, sosiaali- ja terveysala, metsäala ja Valma)
   puh. 050 412 3223
   marita.aaltonen@jamsa.fi

   Tukea ja keskustelua verkossa

   Gradian opiskelijoille suunnatulla Discord-keskustelukanavalla pääset juttelemaan vallitsevasta tilanteesta ja sen herättämistä tunteista muiden opiskelijoiden ja Gradian nuoriso-ohjaajien kanssa yhteisesti sekä tarvittaessa myös yksityisessä keskustelussa. Liity keskustelukanavaan.

   Kirjastopalvelut 

   Kirjastot palvelevat lähipalveluna aukioloaikojen puitteissa. Kirjaston ollessa kiinni opettajat ja opiskelijat, jotka tarvitsevat kirjastoaineistoja voivat ottaa yhteyttä kirjastonhoitajiin ja sopia aineiston lainauksesta. Kirjoja voi palauttaa palautuslaatikoihin.

   Asuntolapalvelut 

   Asuntoloissa toimitaan Gradian turvallisuusohjeiden mukaisesti. Asuntolaohjaajat neuvovat opiskelijoita turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Asuntoloiden vapaa-ajan toimintaa järjestetään rajoitetusti.  Asuntoloiden yhteisissä vapaa-ajan tiloissa suositellaan vahvasti maskien käyttöä.  Maskeja käyttämällä vähennetään riskiä siitä, että asuntolassa mahdollisesti ilmenevien tartuntojen takia tilat jouduttaisiin sulkemaan terveysviranomaisen toimesta. Maskien käyttöön ei kuitenkaan voida pakottaa.

   Tapahtumat, vierailut ja kokoukset  

   Kaikissa Gradian järjestämissä tilaisuuksissa noudatetaan voimassa olevia koronarajoituksia sekä tartuntatautilain yleisiä hygieniavaatimuksia. 

   Työssäoppiminen

   Työssäoppimisjaksoja jatketaan työssäoppimispaikoilla Gradian ja työssäoppimispaikkojen turvallisuusohjeet huomioiden.

   Matkustaminen 

   Kansainvälinen liikkuvuus Gradiasta ja Gradiaan käynnistyi 1.3. alkaen. 

   Suosittelemme, että ilmoitat ulkomaanmatkoistasi ryhmänohjaajalle, jotta mahdollisista varotoimista voidaan sopia. Lähtökohtana on turvallisen opiskeluympäristön varmistaminen kaikille opiskelijoille.

   Vakuutusturva etäopetuksen aikana

   Gradia on vakuuttanut kaikki opiskelijansa tapaturmavakuutuksilla, jotka ovat voimassa myös etäopiskelussa koronaepidemian aikana. 

   Gradian vakuutuksista korvataan oppimistapahtumissa tai niiden yhteydessä tapahtuneet tapaturmat.  Sekä oppilaitoksessa että etäopiskelupaikassa, esimerkiksi opiskelijan kotona, tapahtuneet tapaturmat korvataan. Vakuutukset kattavat myös sopimuksen mukaisessa työelämässä oppimisessa tapahtuneita tapaturmia riippumatta siitä, tapahtuvatko vahingot työpaikassa vai etätyöpaikassa. Tärkeää on se, että mahdollinen etätyöpaikka on sovittu työpaikan kanssa tehtävässä sopimuksessa.

   Gradian tapaturmavakuutukset kattavat vain henkilövahingot ja henkilövahingossa välittömästi vahingoittuneet esineet, esimerkiksi päävamman yhteydessä rikkoontuneet silmälasit. Gradian vakuutukset eivät korvaa muuta vahingoittunutta omaisuutta, esimerkiksi matkapuhelimia tai kannettavia tietokoneita. Omaisuusvahinkoja varten opiskelijalla voi olla omia henkilökohtaisia vakuutuksia. 

   Jos sinulle sattuu korvausta vaativa vahinko, toimi nopeasti ja ota yhteyttä opintosihteeriin. Täältä löydät opintosihteerien yhteystiedot. Kirjaa ylös mahdollisimman pian kuvaus tapahtuneesta: mitä tapahtui, kenelle, missä ja miten. Opintosihteeri auttaa tietojen kirjaamisessa ja tekee vakuutusyhtiöön tapaturmailmoituksen.

   Koronaviruksen leviäminen ja hoitoon ohjautuminen

   Koronavirus on vakava sairaus ja tartuntariski on maailmanlaajuinen. Lisätietoja ja päivittyvää tilannetietoa: THL

   Koronaviruksen oireet

   Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Lisätietoja: THL

   Toimi näin, jos epäilet oireita

   Lähiopetukseen tai muuhun Gradian tiloissa järjestettävään toimintaan ei saa osallistua, jos koet sairastumiseen viittaavia oireita.

   Oireisena tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon koronaneuvontapalveluihin ja hakeutua koronavirustestiin, mikäli neuvontapalveluissa siihen kehotetaan. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voit osallistua lähiopetukseen ja muuhun toimintaan oppilaitoksen tiloissa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, hakeudu uuteen koronavirustestiin ja vältä kontaktia muihin.

   Jos neuvontapalveluista ei ohjata koronavirustestiin, voi oppilaitoksen tiloihin palata kahden oireettoman päivän jälkeen.

   Allerginen nuha ja muut selkeästi allergiasta johtuvat oireet eivät ole este kouluun tulemiselle.

   Koronaneuvontapalvelut

   Jyväskylän kaupungin koronaneuvontapuhelin palvelee Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaita. Jos olet kirjoilla tai asut näissä kunnissa ja epäilet koronavirustartuntaa, soita Jyväskylän kaupungin neuvontanumeroon https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

   Jos olet kirjoilla ja asut toisessa kunnassa, soita oman kuntasi terveyskeskuksen ohjeistamaan numeroon.

   Sairastuminen koulupäivän aikana

   Jos sairastut koulupäivän aikana, sinun tulee välittömästi poistua oppilaitoksesta tai siirtyä opettajan ohjaamana erilliseen tilaan.

   Jos asut Gradian asuntolassa ja sairastut, pysy omassa huoneessasi ja ole yhteydessä asuntolan ohjaajaan.

   Jos Gradiassa todetaan koronavirustartunta

   Jos Gradian opiskelijalla tai työntekijällä todetaan koronavirustartunta, terveydenhuolto selvittää, onko tapahtunut altistumista.  Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jyväskylässä tartuntaketjujen selvittämisestä on luovuttu 12.1.2022.

   Toimintaohje koronatartuntatapauksessa

   Jos olet sairastunut koronaan (positiivinen testitulos), pysy kotona ja noudata terveysviranomaisten ohjeita. Ilmoita poissaolosta ryhmänohjaajallesi. Koronatartunnasta kertominen on vapaaehtoista.

   Oireellisen koronavirustartunnan jälkeen on oltava vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin osallistuu lähiopetukseen tai muuhun toimintaan oppilaitoksen tiloissa.

   Oireettomassa koronatartunnassa on oltava omaehtoisessa karanteenissa viisi päivää positiivisen tuloksen saamisesta. Sen jälkeen voi palata kouluun tai töihin.

   Jos Gradian asuntolassa todetaan koronavirustartunta, tilanteen vaatimat järjestelyt toteutetaan yhteistyössä kunnan tartuntataudeista vastaavan yksikön kanssa.

   Jos Gradian opiskelijan tai työntekijän perheessä todetaan koronavirus tai epäillään altistumista, toimitaan terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti.

   Toimintaohje koronalle altistumistilanteissa

   Jos epäilet altistuneesi koronavirukselle noudata seuraavia ohjeita.

   Jos sinulla on 2 tai 3 rokotetta ja olet oireeton:
   - Voit jatkaa elämää normaalisti.

   Jos sinulla on 2 tai 3 rokotetta ja lieviä oireita:
   - Pysy kotona. Jos sairastut kesken koulupäivän, siirry kotiin sairastamaan (ei julkisilla kulkuvälineillä).

   Jos sinulla on 2 tai 3 rokotusta ja voimakkaat oireet:
   - Pyri pääsemään koronatestiin, ole yhteydessä sairaanhoitoon
   - Pysy kotona. Jos sairastut kesken koulupäivän, siirry kotiin sairastamaan (ei julkisilla kulkuvälineillä).

   Jos sinulla on vajaa rokotussarja tai kuulut riskiryhmään:
   - Seuraa vointia ja hankkiudu matalalla kynnyksellä oireiden ilmaantuessa koronatestiin
   - Oireettomana voit jatkaa elämää normaalisti.

   Kouluun voi palata oltuaan kaksi vuorokautta oireeton.

   Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

   Etäisyyttä pitämällä ja huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta voimme estää tartuntoja.

   Pese kädet huolellisesti saippualla

   • aina tullessasi oppilaitoksen tiloihin,
   • aina ennen ruokailua,
   • aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen ja
   • kun kädet ovat näkyvästi likaiset.

   Kuivaa kädet kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytä käsidesiä.

   Aivastaessasi tai yskiessäsi laita suun eteen kertakäyttönenäliina. Heitä nenäliina heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojaa suu kyynärtaipeella. Pese kädet tämän jälkeen.

   Lisätietoja THL:n sivulta.

   Ajantasaiset ja oppilaitoskohtaiset ohjeet

   Tälle sivulle kootaan Gradian ajantasainen ohjeistus. Oppilaitokset antavat oppilaitos- ja ryhmäkohtaisia ohjeita Wilman kautta.  Seuraa tätä sivua, Wilmaa ja Mun Gradiaa!