Opiskelijoiden ohjeet koronavirustilanteessa

Tälle sivulle kootaan Gradian ohjeet opiskelijoille koronavirustilanteessa. Sivua on päivitetty 24.9.

In English: Instructions for the Gradia students in the corona epidemic situation.

Ajantasaiset ohjeet

Gradia ja oppilaitokset pitävät opiskelijat ajan tasalla eri tiedotuskanavia käyttäen. Päivitämme tätä sivua jatkuvasti.

 • 14.8. tarkennettu toimintaohjetta tilanteisiin, joissa epäilet koronavirustartuntaa tai sinulla on sairastumiseen viittaavia oireita.  Ohjeessa kerrotaan myös, milloin kouluun palaaminen on turvallista oireiden tai tartunnan jälkeen.  
 • 19.8. lisätty, että allergiaoireet eivät ole este kouluun tulemiselle.
 • 4.9. lisätty tieto ulkomaanvaihtojaksojen perumisesta 31.3.2021 saakka.
 • 18.9. lisätty tieto osittaisen etäopiskelun jatkamisesta vuoden loppuun sekä tieto etäopiskelijoiden ruokailumahdollisuudesta.
 • 24.9. lisätty Jyväskylän kaupungin antama maskisuositus.
 • Muista seurata myös Wilmaa!

Gradiassa opiskellaan loppuvuosi osin etänä

Gradian oppilaitoksissa opiskelua jatketaan  syyslukukauden loppuun, lukiokoulutuksessa ja Gradia Jyväskylässä toisen jakson ajan 2.12. saakka, siten, että oppilaitoksissa on samanaikaisesti lähiopetuksessa korkeintaan 75 % opiskelijoista.

Samalla kun etäopetuksella ja muulla monimuotoisella opetuksella mahdollistetaan turvallisuutta lisäävää väljyyttä, lähiopetuksella varmistetaan koronatilanteen pitkittyessä opiskelijoiden opintojen eteneminen, valmistuminen sekä tarvittavat tukitoimet. Olemme huomioineet turvallisuuden kaikessa syyslukukauden toiminnan suunnittelussa.  
 
Hyödynnämme lähiopetuksen rinnalla edelleen laajasti erilaisia etäopetusmenetelmiä, joiden avulla kampuksilla yhtäaikaisesti olevien opiskelijoiden määrä pysyy maltillisena. Kiinnitämme erityistä huomiota tilanteisiin, joissa voi syntyä ruuhkia.

Lähiopetuksessa huolehdimme riittävästä väljyydestä ja hyödynnämme tiloja tarvittaessa myös iltaisin. Varmistamme myös erilaisten suojainten käytön niissä opetustilanteissa, joissa se on välttämätöntä. Mikäli kuulut riskiryhmään (hoitavan lääkärin tai muun terveysviranomaisen todistus), voit keskustella mahdollisista opiskeluun liittyvistä järjestelyistä ryhmänohjaajasi kanssa.

Jyväskylän kaupunki antanut laajan maskisuosituksen 

Jyväskylän kaupunki on 24.9. antanut THL:n suosituksen mukaisesti seuraavan kahden viikon ajaksi kaikille yli 15-vuotiaille asukkailleen laajan maskisuosituksen. Taustalla on Jyväskylän koronatartuntojen kasvava määrä ja arvio siitä, että Jyväskylässä on käynnissä taudin kiihtymisvaihe. Kaupunki suosittelee asukkaita käyttämään kasvomaskeja mm. toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja julkisissa sisätiloissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.

Gradiassa edellytetään jo aiemmin annetun ohjeistuksen mukaisesti maskien ym. turvavälineiden käyttöä niissä opetustilanteissa, joissa turvallisuutta ei muuten voida varmistaa. Gradia on hankkinut maskeja tällaisiin tilanteisiin opiskelijoille ja henkilöstölle. Lisäksi Gradia suosittelee, että opiskelijat ja henkilöstö käyttävät maskia kaupungin suosituksen mukaisesti Gradian kampusalueilla seuraavan kahden viikon ajan. Tällöin opiskelijat käyttävät itse hankittuja maskeja. Jyväskylän kaupunki jakaa maskeja vähävaraisille asukkailleen.

Opetukseen ei osallistuta oireisena

Ensisijaisesti suojaudumme pitämällä riittävää fyysistä etäisyyttä. Jokaisen vastuulla on omalta osaltaan huolehtia riittävistä etäisyyksistä ja siitä, että tulee kouluun vain terveenä. Gradian kampusalueille ja muihin tiloihin ei edelleenkään saa tulla, jos kärsii hengitystieoireista. 

Opiskelijapalvelut  

Lähiasiointi hakupalveluissa ja opintotoimistoissa on mahdollista jälleen 10.8. alkaen.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Etäisyyttä pitämällä ja huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta voimme estää tartuntoja.

Pese kädet huolellisesti saippualla

 • aina tullessasi oppilaitoksen tiloihin,
 • aina ennen ruokailua,
 • aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen ja
 • kun kädet ovat näkyvästi likaiset.

Kuivaa kädet kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytä käsidesiä.

Aivastaessasi tai yskiessäsi laita suun eteen kertakäyttönenäliina. Heitä nenäliina heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojaa suu kyynärtaipeella. Pese kädet tämän jälkeen.

Lisätietoja THL:n sivulta.

Opiskeluterveydenhuolto

Jyväskylän opiskeluterveydenhuolto palvelee vain ajanvarauksella. Yhteystiedot: Jyväskylän opiskeluterveydenhuolto

Jämsän opiskelijaterveydenhuolto palvelee ajanvarauksella. Sen lisäksi terveydenhoitajien aamuvastaanotto arkisin klo 9-10 toimii normaalisti. Yhteystiedot: Opiskelijaterveydenhuolto Jämsässä 

Älä tule vastaanotolle, jos sinulla on lieviäkään flunssan oireita tai vatsaoireita! Muista perua varattu aika. Jos tarvitset työharjoittelua varten sairauslomatodistuksen, ota yhteyttä terveydenhoitajaan puhelimitse.   

Opiskelijahuolto (kuraattorit ja psykologit)

Jyväskylän ja Jämsän opiskelijahuoltojen kuraattorit tai psykologit ovat tavoitettavissa arkisin puhelimitse, ja palveluihin pääsee ajanvarauksella. Älä tule vastaanotolle, jos sinulla on lieviäkään flunssan oireita tai vatsaoireita. Muista perua varattu aika.

Jyväskylän opiskelijahuollon yhteystiedot:  Jyväskylän opiskelijahuolto toisella asteella 

Jämsän opiskelijahuollon yhteystiedot:

Koulupsykologi Milja Halttunen
maanantai-torstai klo 8-16
puh. 040 586 6278
milja.halttunen@jamsa.fi

Koulukuraattori Sanna Kytöoja
(autoala, tieto- ja viestintätekniikka, sähkö- ja automaatioala, ravintola- ja cateringala, laboratorio, liiketoiminta, puutarhatalous, matkailu sekä kasvatus- ja ohjausala)                  
tiistai-perjantai klo 8-16
puh. 040 688 2480
sanna.kytooja@jamsa.fi

Koulukuraattori, vastaava kuraattori Marita Aaltonen
(logistiikka, sosiaali- ja terveysala, metsäala ja Valma)
maanantai-torstai klo 8-16
puh. 050 412 3223
marita.aaltonen@jamsa.fi

Tukea ja keskustelua verkossa

Gradian opiskelijoille suunnattu Discord-keskustelukanava on avoinna maanantaisin klo 14-16:00 ja keskiviikkoisin klo 15-17.00.  Kanavalla pääset juttelemaan vallitsevasta tilanteesta ja sen herättämistä tunteista muiden opiskelijoiden ja Gradian nuoriso-ohjaajien kanssa yhteisesti sekä tarvittaessa myös yksityisessä keskustelussa. Liity keskustelukanavaan.

Opiskelijaliikunta

Opiskelijoiden vapaa-ajan ohjattuja liikuntaryhmiä ja kuntosalivuoroja ei järjestetä syyskuun loppuun saakka.

Opiskelijaruokailu

Ruokailut porrastetaan ja opiskelijoilla on oikeus ruokailla koululla lähiopetuspäivinä. 

Etäopiskelijoille ruokailumahdollisuus Harjulla ja Jämsässä

Gradia tarjoaa etäopiskelijoille 21.9.2020 alkaen mahdollisuuden ruokailuun ylimääräisissä ruokailuvuoroissa. Etäopiskelijoiden ruokailu järjestetään Jyväskylässä Harjun kampuksella opiskelijaravintola Lounastuulessa ma-pe klo 15.00-16.30 ja Jämsässä opiskelijaravintola Kahvelissa, ma-pe 12.30-13.00 sekä ma-to 14.45-16.30. Etäopiskelijoiden ruokailua ei ole mahdollista järjestää muissa opiskelijaravintoloissa. Gradian opiskelijaravintoloissa arkisin klo 7.30-8.15 tarjottava aamupuuro on tarjolla myös etänä opiskeleville.

Kirjastopalvelut 

Kirjastopalvelut avataan 10.8. Kirjastojen aukioloajat 10.8.2020 alkaen

 • Viitaniemi ja Priimus: ma–to klo 9–11 ja 12–15, pe klo 9–11
 • Kukkula: ma–to klo 9–12 ja 13–15, pe klo 9–12

Turvallisten etäisyyksien ylläpitämiseksi vain puolet kirjaston asiakaskoneista on käytössä samanaikaisesti. Vaikka ovet ovat auki, asioithan mahdollisimman lyhyesti. Kirjat palautetaan kirjastojen palautuslaatikoihin.  

Opettajan toimesta järjestettävä luokkien asiointi kirjastossa toteutetaan pienissä ryhmissä. Henkilökunta voi tarvittaessa rajata kirjaston asiakasmäärää. 

Asuntolapalvelut 

Asuntoloiden asukasvalinnat on tehty. Huoneet täytetään normaalin käytännön mukaisesti. Ohjeistamme asuntoloiden asukkaita turvallisuuskäytännöistä. Järjestämme asuntoloiden vapaa-ajan toimintaa rajoitetusti. Yli 50 henkilön tapahtumia ei järjestetä, ja vapaa-ajan tilat ovat suljettuina syyskuun loppuun. 

Matkustaminen 

Opiskelijoiden ulkomaanvaihtojaksot on peruttu vuoden 31.3.2021 asti. Myös vapaa-ajan matkoissa on tärkeää noudattaa varovaisuutta ja valtioneuvoston ohjeita. Ajantasaiset matkustusohjeet voit tarkistaa THL:n sivuilta.

Suosittelemme, että ilmoitat ulkomaanmatkoistasi ryhmänohjaajalle, jotta mahdollisista varotoimista voidaan sopia. Lähtökohtana on turvallisen opiskeluympäristön varmistaminen kaikille opiskelijoille. 

Elokuussa aloittavat uudet opiskelijat

Opintonsa elokuussa aloittaville uusille opiskelijoille on julkaistu erilliset ohjeet

Vakuutusturva etäopetuksen aikana

Gradia on vakuuttanut kaikki opiskelijansa tapaturmavakuutuksilla, jotka ovat voimassa myös etäopiskelussa koronaepidemian aikana. 

Gradian vakuutuksista korvataan oppimistapahtumissa tai niiden yhteydessä tapahtuneet tapaturmat.  Sekä oppilaitoksessa että etäopiskelupaikassa, esimerkiksi opiskelijan kotona, tapahtuneet tapaturmat korvataan. Vakuutukset kattavat myös sopimuksen mukaisessa työelämässä oppimisessa tapahtuneita tapaturmia riippumatta siitä, tapahtuvatko vahingot työpaikassa vai etätyöpaikassa. Tärkeää on se, että mahdollinen etätyöpaikka on sovittu työpaikan kanssa tehtävässä sopimuksessa.

Gradian tapaturmavakuutukset kattavat vain henkilövahingot ja henkilövahingossa välittömästi vahingoittuneet esineet, esimerkiksi päävamman yhteydessä rikkoontuneet silmälasit. Gradian vakuutukset eivät korvaa muuta vahingoittunutta omaisuutta, esimerkiksi matkapuhelimia tai kannettavia tietokoneita. Omaisuusvahinkoja varten opiskelijalla voi olla omia henkilökohtaisia vakuutuksia. 

Jos sinulle sattuu korvausta vaativa vahinko, toimi nopeasti ja ota yhteyttä opintosihteeriin. Löydät opintosihteerien yhteystiedot täältä: https://www.gradia.fi/opiskelijan-opas/palvelut-opiskelijalle/opintotoimistot. Kirjaa ylös mahdollisimman pian kuvaus tapahtuneesta: mitä tapahtui, kenelle, missä ja miten. Opintosihteeri auttaa tietojen kirjaamisessa ja tekee vakuutusyhtiöön tapaturmailmoituksen.

Koronaviruksen leviäminen ja hoitoon ohjautuminen

Koronavirus on vakava sairaus ja tartuntariski on maailmanlaajuinen. Lisätietoja ja päivittyvää tilannetietoa: THL

Koronaviruksen oireet

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Lisätietoja: THL

Toimi näin, jos epäilet oireita

Lähiopetukseen tai muuhun Gradian tiloissa järjestettävään toimintaan ei saa osallistua, jos koet sairastumiseen viittaavia oireita.

Oireisena tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon koronaneuvontapalveluihin ja hakeutua koronavirustestiin, mikäli neuvontapalveluissa siihen kehotetaan. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voit osallistua lähiopetukseen ja muuhun toimintaan oppilaitoksen tiloissa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, hakeudu uuteen koronavirustestiin ja vältä kontaktia muihin.

Jos neuvontapalveluista ei ohjata koronavirustestiin, voi oppilaitoksen tiloihin palata kahden oireettoman päivän jälkeen.

Allerginen nuha ja muut selkeästi allergiasta johtuvat oireet eivät ole este kouluun tulemiselle.

Koronaneuvontapalvelut

Jyväskylän kaupungin koronaneuvontapuhelin palvelee Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaita. Jos olet kirjoilla tai asut näissä kunnissa ja epäilet koronavirustartuntaa, soita Jyväskylän kaupungin neuvontanumeroon https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

Jos olet kirjoilla ja asut toisessa kunnassa, soita oman kuntasi terveyskeskuksen ohjeistamaan numeroon.

Sairastuminen koulupäivän aikana

Jos sairastut koulupäivän aikana, sinun tulee välittömästi poistua oppilaitoksesta tai siirtyä opettajan ohjaamana erilliseen tilaan.

Jos asut Gradian asuntolassa ja sairastut, pysy omassa huoneessasi ja ole yhteydessä asuntolan ohjaajaan.

Jos Gradiassa todetaan koronavirustartunta

Jos Gradian opiskelijalla tai työntekijällä todetaan koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista.  Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Altistuneet jäljitetään ja asetetaan lääkärin määräyksellä karanteeniin yleensä 14 vuorokaudeksi.

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois oppilaitoksesta yleensä vähintään 14 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin osallistuu lähiopetukseen tai muuhun toimintaan oppilaitoksen tiloissa.

Jos Gradian asuntolassa todetaan koronavirustartunta, tilanteen vaatimat järjestelyt toteutetaan yhteistyössä kunnan tartuntataudeista vastaavan yksikön kanssa.

Jos Gradian opiskelijan tai työntekijän perheessä todetaan koronavirus tai epäillään altistumista, toimitaan terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti.

Ajantasaiset ja oppilaitoskohtaiset ohjeet

Tälle sivulle kootaan Gradian ajantasainen ohjeistus. Oppilaitokset antavat oppilaitos- ja ryhmäkohtaisia ohjeita Wilman kautta.  Seuraa tätä sivua ja Wilmaa!