Opiskelijoiden ohjeet koronavirustilanteessa

Tälle sivulle kootaan Gradian ohjeet opiskelijoille koronavirustilanteessa. Sivua on päivitetty  25.6. sisällöllä Syksyn ohjeistus (voimassa 3.8.)

In English: Instructions for the Gradia students in the corona epidemic situation.

Ajantasaiset ohjeet

Gradia ja oppilaitokset pitävät opiskelijat ajan tasalla eri tiedotuskanavia käyttäen. Päivitämme tätä sivua jatkuvasti:

  • Kesäajan tilanne (selaa sivun alaosaan) on päivitetty 10.6.
  • Syyslukukauden ohjeistus on päivitetty 25.6.
  • Muista seurata myös Wilmaa!

Syksyn ohjeistus (voimassa 3.8. alkaen)

Gradiassa palataan syyslukukauden alussa osittaiseen lähiopiskeluun 

 Siirrymme Gradiassa osittaiseen lähiopiskeluun elokuussa. Palaamme kampuksille hallitusti siten, että turvallinen opiskelu- ja työympäristö vallitsevassa koronavirustilanteessa voidaan varmistaa. Olemme huomioineet turvallisuuden kaikessa syyslukukauden toiminnan suunnittelussa.  
 
Kampuksille paluu porrastetaan siten, että kaikki opiskelijaryhmät eivät ole oppilaitoksissa samanaikaisesti. Hyödynnämme lähiopetuksen rinnalla edelleen laajasti erilaisia etäopetusmenetelmiä, joiden avulla kampuksilla yhtäaikaisesti olevien opiskelijoiden määrä pysyy maltillisena. Kiinnitämme erityistä huomiota tilanteisiin, joissa voi syntyä ruuhkia.

Lähiopetuksessa huolehdimme riittävästä väljyydestä ja hyödynnämme tiloja tarvittaessa myös iltaisin. Varmistamme myös erilaisten suojainten käytön niissä opetustilanteissa, joissa se on välttämätöntä. Mikäli kuulut riskiryhmään (opiskelijaterveydenhuollon todistus), voit keskustella mahdollisista opiskeluun liittyvistä järjestelyistä ryhmänohjaajasi kanssa. Ensisijaisesti suojaudumme pitämällä riittävää fyysistä etäisyyttä. Jokaisen vastuulla on omalta osaltaan huolehtia riittävistä etäisyyksistä ja siitä, että tulee kouluun vain terveenä. Gradian kampusalueille ja muihin tiloihin ei edelleenkään saa tulla, jos kärsii minkäänlaisista hengitystieoireista. 

Opiskelijapalvelut  

Hakupalvelut ja opintotoimistot palvelevat kesän ajan etänä. Lähiasiointi on mahdollista jälleen 10.8. alkaen. Tiedotamme opiskeluterveydenhuoltopalveluiden ja opiskeluhuollon palveluiden järjestämisestä ja saatavuudesta viimeistään syyslukukauden alkaessa.  
 
Lisätietoja  
Jyväskylän opiskeluterveydenhuolto
Jyväskylän opiskelijahuolto toisella asteella 
Opiskelijaterveydenhuolto Jämsässä 
 
Akuutissa kriisitilanteessa voit ottaa yhteyttä Kriisikeskus Mobileen

 Gradian opiskelijoille suunnattu Discord-keskustelukanava on avoinna myös kesällä arkipäivisin klo 13–16. Kanavalla pääset juttelemaan vallitsevasta tilanteesta ja sen herättämistä tunteista muiden opiskelijoiden ja Gradian nuoriso-ohjaajien kanssa yhteisesti sekä tarvittaessa myös yksityisessä keskustelussa. Liity keskustelukanavaan.

Opiskelijoiden vapaa-ajan ohjattuja liikuntaryhmiä ja kuntosalivuoroja ei järjestetä syyskuun loppuun saakka.

Kirjastopalvelut 

Kirjastopalvelut avataan 10.8. Kirjastojen aukioloajat 10.8.2020 alkaen

  • Viitaniemi ja Priimus: ma–to klo 9–11 ja 12–15, pe klo 9–11
  • Kukkula: ma–to klo 9–12 ja 13–15, pe klo 9–12

Turvallisten etäisyyksien ylläpitämiseksi vain puolet kirjaston asiakaskoneista on käytössä samanaikaisesti. Vaikka ovet ovat auki, asioithan mahdollisimman lyhyesti. Kirjat palautetaan kirjastojen palautuslaatikoihin.  

Opettajan toimesta järjestettävä luokkien asiointi kirjastossa toteutetaan pienissä ryhmissä. Henkilökunta voi tarvittaessa rajata kirjaston asiakasmäärää. 

Asuntolapalvelut 

Teemme asuntoloiden asukasvalinnat 30.6. mennessä. Huoneet täytetään normaalin käytännön mukaisesti. Ohjeistamme asuntoloiden asukkaita turvallisuuskäytännöistä. Järjestämme asuntoloiden vapaa-ajan toimintaa rajoitetusti. Yli 50 henkilön tapahtumia ei järjestetä, ja vapaa-ajan tilat ovat suljettuina syyskuun loppuun. 

Matkustaminen 

Opiskelijoiden ulkomaanvaihtojaksot on peruttu vuoden loppuun asti. Myös vapaa-ajan matkoissa on tärkeää noudattaa varovaisuutta ja valtioneuvoston ohjeita. Ajantasaiset matkustusohjeet voit tarkistaa THL:n sivuilta.

Suosittelemme, että ilmoitat ulkomaanmatkoistasi ryhmänohjaajalle, jotta mahdollisista varotoimista voidaan sopia. Lähtökohtana on turvallisen opiskeluympäristön varmistaminen kaikille opiskelijoille. 

Elokuussa aloittavat uudet opiskelijat

Opintonsa elokuussa aloittaville uusille opiskelijoille on julkaistu erilliset ohjeet

Ajantasaiset ja oppilaitoskohtaiset ohjeet

Syyslukukauden ohjeistusta tarkennetaan tarvittaessa 3.8. alkavalla viikolla epidemiatilanteen kehittyminen ja valtakunnalliset ohjeet huomioiden. 
Koko Gradiaa koskevien yleisohjeiden lisäksi oppilaitokset antavat oppilaitos- ja ryhmäkohtaisia ohjeita lukukauden aloituksesta ja opetuksen toteutusmuodoista ensisijaisesti Wilmassa viimeistään 7.8. mennessä. 

Kesäajan ohjeistus (voimassa 2.8 saakka)

Kesäajan opiskelu etänä

Gradiassa opiskeltiin maalis-toukokuussa päässääntöisesti etänä. Etäopetuksella varmistimme kaikkien gradialaisten turvallisuuden sekä toimintamme sujuvuuden.  Myös mahdollisesti kesän aikana suoritettavat opinnot järjestetään pääsääntöisesti etänä. Syyslukukauden ohjeet julkaistaan kesän aikana.

Tukea ja keskustelua verkossa

Gradian opiskelijoille on avattu oma keskustelukanava, jota pyörittävät Gradian nuoriso-ohjaajat. Kaikille Gradian opiskelijoille tarkoitettu kanava on avoinna arkipäivisin klo 13–16. Kanavalla pääset juttelemaan ja vaihtamaan ajatuksia vallitsevasta tilanteesta ja sen herättämistä tunteista muiden opiskelijoiden ja nuoriso-ohjaajien kanssa yhteisesti sekä tarvittaessa myös yksityisessä keskustelussa.

Liity mukaan Discord-kanavalle.

Tilat

Gradian tilat on etäopetuksen aikana suljettu. Opetus- ja ohjaushenkilöstö voi tarpeen mukaan päästää sisään ne opiskelijat, joiden lähiopetuksesta ja -ohjauksesta ja välttämättömistä palveluista on erikseen sovittu. Mikäli sinulla on tällainen tarve, sovi asiasta kyseisen opettajan tai muun henkilökunnan jäsenen kanssa.

Kirjastot

Gradian oppilaitoskirjastot ovat suljettuina kesän ajan.

Liikuntatilat

Gradian liikunta- ja kuntosalit ovat suljettuina kesän ajan.

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuolto- ja opiskeluhuoltopalvelut järjestetään Jyväskylän ja Jämsän kaupunkien toimesta.

Ammatillisten opiskelijoiden ja lukiolaisten opiskeluterveydenhuollon sovitut vastaanottoajat toteutetaan. Tule vastaanotolle terveenä ja odota ulko-ovella omaa vuoroasi. Henkilökunta noutaa asiakkaat ulko-ovelta ajanvarausten perusteella.

Ajanvaraukseton vastaanotto on suljettu. Sairauslomatodistuksia infektiosairauksissa annetaan ainoastaan puhelimessa tehdyn arvioinnin perusteella.

Kesäaikana toiminta jatkuu ajanvarauksella ja vastaanottokäynneille tullaan edelleen ilman flunssan oireita. Vastaanottoaikoja voi varata puhelimitse ma– to klo 8–16 ja pe 8–13 numeroon 014 266 2260 tai sähköisen ajanvarauksen kautta. Tarkemmat tiedot opiskeluterveydenhuollon sivuilta.

Jämsässä opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat kesällä saatavilla puhelimitse ja Wilma-viesteillä 5.7. saakka: Johanna Lahti, puh. 040 831 5593.

Palveluiden järjestäminen ja saatavuus syksyllä tiedotetaan viimeistään syyslukukauden alkaessa.

Opiskeluhuoltopalvelut (kuraattorit ja psykologit)

Jyväskylässä vastaanottoaikoja voi edelleen varata. Ammatillisten opiskelijoiden ja lukiolaisten opiskelijahuolto toimii ensisijaisesti etäpalveluna. 

Opiskelijahuollon tavoitat toistaiseksi ma–pe klo 12–13.00. Voit jättää myös tekstiviestin tai soittopyynnön Wilma-viestillä. Lisäksi käytössä on opiskeluhuollon yhteinen päivystysnumero 014 266 1803, joka on avoinna ma–pe klo 8–16. Ensisijaisesti ota kuitenkin yhteyttä oman koulun tai oppilaitoksen nimettyyn työntekijään. Yhteystiedot löytyvät täältä: https://www.jyvaskyla.fi/opetus/oppilas-ja-opiskelijahuollon-palvelut/opiskelijahuolto-toisella-asteella-opiskelevalle

Sovitut yksilökäynnit toteutuvat, jos niitä ei erikseen peruuteta. Älä tule vastaanotolle, jos sinulla on lieviäkään flunssan oireita! Oppilaitosten ulko-ovet ovat kiinni, joten sisäänpääsystä pitää sopia opiskeluhuollon henkilökunnan kanssa esimerkiksi puhelimitse.

Jämsässä opiskeluhuollon palvelut eivät ole käytettävissä kesäaikana.

Akuuteissa kriisitilanteissa voit ottaa yhteyttä Kriisikeskus Mobileen:
https://kriisikeskusmobile.fi/keski-suomen-sosiaalipaivystykset/ 

Opintotoimistopalvelut

Opintotoimistopalvelut toimivat etänä. Löydät opintotoimistojen yhteystiedot täältä: https://www.gradia.fi/opiskelijan-opas/palvelut-opiskelijalle/opintotoimistot. Voit asioida puhelimitse tai sähköpostilla.

Hakupalvelut

Hakupalvelut toimii 18.6. asti etänä normaaleina palveluaikoina ma–to klo 10–15.30 sekä perjantaisin ja aattopäivinä klo 10–14 (juhannusaattona palvelut on suljettu).  Ajalla 22.6.-31.7. palvelut ovat saatavilla ma-pe 9-12. Voit asioida puhelimitse 040 341 6193 tai sähköpostitse hakupalvelut@gradia.fi. Henkilökohtaisia ohjauspäivystyksiä ja ryhmien koulutusinfoja ei järjestetä.

Asuntolat

Gradian asuntoloissa asuvat kesällä vain ne opiskelijat, joiden opetusta ei voida järjestää etäopetuksena tai joilla ei ole muuta paikkaa, missä asua.  Huolehdimme asuntolaympäristön turvallisuudesta monin tavoin mm. asuntolaohjaajien läsnäololla sekä esimerkiksi varmistamalla riittävä fyysinen etäisyys majoitusjärjestelyissä ja asuntolan arjessa.

Lukuvuoden 20-21 asukasvalinnat tehdään 30.6.

Opiskelijavaihdot

Ulkomaille suuntautuvia opintojaksoja tai vaihtojaksoja ei tällä hetkellä tehdä. Peruutuksista aiheutuneista kustannuksista vastaa Gradia.

Matkustaminen ja paluu Suomeen

Opiskelijoiden ulkomaanvaihtojaksot on peruttu vuoden loppuun asti. Myös vapaa-ajan matkoissa on tärkeää noudattaa varovaisuutta ja valtioneuvoston ohjeita. Ajantasaiset matkustusohjeet voit tarkistaa THL:n sivuilta.

Suosittelemme, että ilmoitat ulkomaanmatkoistasi ryhmänohjaajalle, jotta mahdollisista varotoimista voidaan sopia. Lähtökohtana on turvallisen opiskeluympäristön varmistaminen kaikille opiskelijoille. 

Vakuutusturva etäopetuksen aikana

Gradia on vakuuttanut kaikki opiskelijansa tapaturmavakuutuksilla, jotka ovat voimassa myös etäopiskelussa koronaepidemian aikana. 

Gradian vakuutuksista korvataan oppimistapahtumissa tai niiden yhteydessä tapahtuneet tapaturmat.  Sekä oppilaitoksessa että etäopiskelupaikassa, esimerkiksi opiskelijan kotona, tapahtuneet tapaturmat korvataan. Vakuutukset kattavat myös sopimuksen mukaisessa työelämässä oppimisessa tapahtuneita tapaturmia riippumatta siitä, tapahtuvatko vahingot työpaikassa vai etätyöpaikassa. Tärkeää on se, että mahdollinen etätyöpaikka on sovittu työpaikan kanssa tehtävässä sopimuksessa.

Gradian tapaturmavakuutukset kattavat vain henkilövahingot ja henkilövahingossa välittömästi vahingoittuneet esineet, esimerkiksi päävamman yhteydessä rikkoontuneet silmälasit. Gradian vakuutukset eivät korvaa muuta vahingoittunutta omaisuutta, esimerkiksi matkapuhelimia tai kannettavia tietokoneita. Omaisuusvahinkoja varten opiskelijalla voi olla omia henkilökohtaisia vakuutuksia. 

Jos sinulle sattuu korvausta vaativa vahinko, toimi nopeasti ja ota yhteyttä opintosihteeriin. Löydät opintosihteerien yhteystiedot täältä: https://www.gradia.fi/opiskelijan-opas/palvelut-opiskelijalle/opintotoimistot. Kirjaa ylös mahdollisimman pian kuvaus tapahtuneesta: mitä tapahtui, kenelle, missä ja miten. Opintosihteeri auttaa tietojen kirjaamisessa ja tekee vakuutusyhtiöön tapaturmailmoituksen.

Koronaviruksen leviäminen ja hoitoon ohjautuminen

Koronavirus on vakava sairaus ja tartuntariski on maailmanlaajuinen. Lisätietoja ja päivittyvää tilannetietoa: THL

Koronaviruksen oireet

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Toimi näin, jos epäilet oireita

Mahdollisten oireiden ilmetessä, noudata Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ohjeita koronavirukseen liittyen https://www.ksshp.fi/fi-FI/Ohjeita_koronavirukseen_liittyen.