Opiskelijoiden ohjeet koronavirustilanteessa

Tälle sivulle kootaan Gradian ohjeet opiskelijoille koronavirustilanteessa. Sivua on päivitetty 30.11.

In English: Instructions for the Gradia students in the corona epidemic situation.

Ajantasaiset ohjeet

Gradia ja oppilaitokset pitävät opiskelijat ajan tasalla eri tiedotuskanavia käyttäen. Päivitämme tätä sivua jatkuvasti.

 • 30.11. lisätty tarkennetut ohjeet palveluiden toiminnasta etäopetusjaksolla ja tiukennettu maskisuositus
 • 27.11. lisätty tiedote epäopetukseen siirtymisestä Jyväskylässä
 • Muista seurata myös Wilmaa!

Gradiassa on voimassa maskisuositus kaikilla kampuksille ja Jyväskylässä opiskellaan pääsääntöisesti etänä 13.12. saakka  

Gradian koronaohjeistus on päivitetty 30.11.2020 tilanteessa, jossa Gradian koronaryhmä on ottanut huomioon Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien sekä Jyväskylän ja Jämsän kaupunkien suositukset.  

Gradiassa on päätetty, että Gradia Jyväskylä ja Gradia-lukiot ovat pääsääntöisesti etäopetuksessa 30.11.-13.12.2020 saakka. Jämsässä toimivassa Gradia Jämsässä opetus jatkuu toistaiseksi etä- ja lähiopetuksen yhdistelmämallilla.

Lukioiden päättöviikolle osallistuvat lukiolaiset tulevat kampuksille. Myös kahden tutkinnon opintojen päättöviikolle osallistuvat opiskelijat tulevat kampuksille.

Gradian opetuksen järjestelyt toteutetaan siten, että opintojen eteneminen ja opiskelijoiden valmistuminen turvataan mahdollisimman hyvin. Valmistumiseen liittyvä tarvittava käytännön opetus, näytöt, kokeet ja valmistujaisjuhlat järjestetään lähitoteutuksena. Erityisen tuen tarpeessa olevien opiskelijoiden opetusjärjestelyt toteutetaan tarpeen mukaan lähiopetuksena.

Gradian maskisuositusta on tiukennettu

Gradian maskisuosituksen lähtökohta on, että kaikki käyttävät maskeja kaikissa vuorovaikutustilanteissa Gradian kampuksilla, vuorovaikutuksessa yhteistyötahojen kanssa sekä töihin ja opiskeluun liittyvässä matkustamisessa, ellei matkustaminen ja työskentely tapahdu yksin.  

Gradia antaa maskit henkilöstölle. Opiskelijoille ja asiakkaille maskit annetaan erityisissä fyysistä läheisyyttä edellyttävissä opetus- ja asiakaspalvelutilanteissa (esim. vaatteen sovitus asiakkaalle, asiakkaan hieronta, kampaamopalvelu, laboratoriotyöskentely tai ajo-opetus), joissa maskien käyttö on pakollista. Muissa tapauksissa opiskelijat vastaavat pääsääntöisesti itse maskien hankkimisesta.  

Maskin käyttäminen on vastuullinen kansalaisvelvollisuus vallitsevassa koronavirustilanteessa. Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön. Tällöin on käytettävä muita vastaavia suojaimia kuten kasvovisiirejä mahdollisuuksien mukaan.

Maskisuositus on voimassa 15.1.2021 saakka.

Uudelleen käytettäviä maskeja jaetaan opiskelijoille ja henkilökunnalle joulukuussa

Gradia jakaa joulukuussa henkilöstölle sekä kaikille ammatillisille perustutkinto-opiskelijoilleen, lukiolaisille, aikuisten perusopetuksen opiskelijoille ja Valma-opiskelijoille viisi kappaletta uudelleen käytettäviä kangasmaskeja. Tällä halutaan entisestään vahvistaa gradialaisten maskien käyttöä Gradian kampuksilla ja vapaa-aikana. Maskien jakelusta tiedotetaan maskitilauksen saavuttua.

Jyväskylän kaupunki jakaa maskeja vähävaraisille asukkailleen. Maskien jakelupisteet ja aukioloajat Jyväskylässä ovat:

 • Hannikaisenkadun sosiaaliasema, Hannikaisenkatu 37, ma-pe klo 10–14
 • Kotoutumispalvelut, Väinönkatu 1, ma-pe klo 10–13
 • Terveysasemat: Huhtasuo, Keskusta, Korpilahti, Kuokkala, Kyllö, Palokka, Sampoharju, Säynätsalo ja Tikkakoski, ti ja to klo 12–16 
 • Kansalaistoiminnankeskus Mataran aula/Gloria, Matarankatu 6 A, ma-to kello 9–16 ja pe klo 9–14. 

Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön.  

Varotoimet lähiopetuksessa

Lähiopetuksessa huolehdimme riittävästä väljyydestä ja hyödynnämme tiloja tarvittaessa myös iltaisin. Varmistamme myös erilaisten suojainten käytön niissä opetustilanteissa, joissa se on välttämätöntä.

Mikäli kuulut riskiryhmään (hoitavan lääkärin tai muun terveysviranomaisen todistus), voit keskustella mahdollisista opiskeluun liittyvistä järjestelyistä ryhmänohjaajasi kanssa.

Lähiopetukseen ei osallistuta oireisena

Ensisijaisesti suojaudumme pitämällä riittävää fyysistä etäisyyttä. Jokaisen vastuulla on omalta osaltaan huolehtia riittävistä etäisyyksistä ja siitä, että tulee kouluun vain terveenä. Gradian kampusalueille ja muihin tiloihin ei edelleenkään saa tulla, jos kärsii hengitystieoireista. 

Opiskelijapalvelut  

Opiskelijoiden asiointi opintotoimistoissa ja hakupalveluissa tapahtuu pääsääntöisesti sähköisesti, mutta tarvittaessa lähiasiointina. Kirjastoissa, asuntoloissa ja nuorisopalveluissa opiskelijoiden lähiasiointi on rajoitetusti mahdollista. Opiskelijahuollon palvelut ovat saatavilla Jyväskylän ja Jämsän kaupunkien ohjeistusten mukaisesti.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Etäisyyttä pitämällä ja huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta voimme estää tartuntoja.

Pese kädet huolellisesti saippualla

 • aina tullessasi oppilaitoksen tiloihin,
 • aina ennen ruokailua,
 • aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen ja
 • kun kädet ovat näkyvästi likaiset.

Kuivaa kädet kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytä käsidesiä.

Aivastaessasi tai yskiessäsi laita suun eteen kertakäyttönenäliina. Heitä nenäliina heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojaa suu kyynärtaipeella. Pese kädet tämän jälkeen.

Lisätietoja THL:n sivulta.

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat saatavilla Jyväskylän ja Jämsän kaupunkien ohjeistusten mukaisesti.

Opiskelijahuolto (kuraattorit ja psykologit)

Jyväskylän ja Jämsän opiskelijahuoltojen kuraattorit tai psykologit ovat tavoitettavissa Jyväskylän ja Jämsän kaupunkien ohjeistusten mukaisesti.

Jyväskylän opiskelijahuollon yhteystiedot:  Jyväskylän opiskelijahuolto toisella asteella 

Jämsän opiskelijahuollon yhteystiedot:

Koulupsykologi Milja Halttunen
puh. 040 586 6278
milja.halttunen@jamsa.fi

Koulukuraattori Sanna Kytöoja
(autoala, tieto- ja viestintätekniikka, sähkö- ja automaatioala, ravintola- ja cateringala, laboratorio, liiketoiminta, puutarhatalous, matkailu sekä kasvatus- ja ohjausala)                  
puh. 040 688 2480
sanna.kytooja@jamsa.fi

Koulukuraattori, vastaava kuraattori Marita Aaltonen
(logistiikka, sosiaali- ja terveysala, metsäala ja Valma)
puh. 050 412 3223
marita.aaltonen@jamsa.fi

Tukea ja keskustelua verkossa

Gradian opiskelijoille suunnattu Discord-keskustelukanava on avoinna maanantaisin klo 14-16:00 ja keskiviikkoisin klo 15-17.00.  Kanavalla pääset juttelemaan vallitsevasta tilanteesta ja sen herättämistä tunteista muiden opiskelijoiden ja Gradian nuoriso-ohjaajien kanssa yhteisesti sekä tarvittaessa myös yksityisessä keskustelussa. Liity keskustelukanavaan.

Opiskelijaliikunta

Opiskelijoiden vapaa-ajan ohjattuja liikuntaryhmiä ja kuntosalivuoroja ei järjestetä Gradian tiloissa.

Opiskelijaruokailu etäopiskelijoille

Opiskelijaruokailuun oikeutetuille etäopiskelijoille jaetaan ruokaa Jyväskylässä Viitaniemen piha-alueella 2.12. ja 9.12. Ruoanjakeluun ilmoittaudutaan Wilma-viestinä lähetetyllä kyselyllä. 

Opiskelijaravintolat ovat suljettuina tai rajoitetusti auki.

Kirjastopalvelut 

Opiskelijoiden lähiasiointi kirjastoissa on rajoitetusti mahdollista.

Kirjastoissa turvallisten etäisyyksien ylläpitämiseksi vain puolet kirjaston asiakaskoneista on käytössä samanaikaisesti. Asiointi suositellaan pitämään mahdollisimman lyhyenä. Kirjat palautetaan kirjastojen palautuslaatikoihin.

Opettajan toimesta järjestettävä luokkien asiointi kirjastossa toteutetaan pienissä ryhmissä. Henkilökunta voi tarvittaessa rajata kirjaston asiakasmäärää.

Kirjoja voi lainata myös etänä. Kun haluat lainata, mutta kirjastonhoitaja ei ole kirjastossa, ota yhteyttä sähköpostilla kirjasto.priimus@gradia.fi, kirjasto.kukkula@gradia.fi  tai kirjasto.viitaniemi@gradia.fi, saat neuvoja kirjan lainaamiseen.

Asuntolapalvelut 

Asuntoloissa toimitaan Gradian turvallisuusohjeiden mukaisesti. Asuntolaohjaajat neuvovat opiskelijoita turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Asuntoloiden vapaa-ajan toimintaa järjestetään rajoitetusti. 

Tapahtumat, vierailut ja kokoukset  

Gradiassa ei järjestetä yli 20 henkilön kokouksia, tapahtumia tai tilaisuuksia, vaan ne toteutetaan verkossa tai pienryhmissä kevätlukukauden loppuun asti. Opetustilanteissa tai niihin rinnastettavissa tilanteissa enimmäisosallistuja määrä on 50. Yhteiskäyttöisissä tiloissa riittävistä turvaväleistä on huolehdittava ja käytettävä maskisuositusten mukaisesti maskeja.

Sekä ammattiin opiskelevien että lukiolaisten vanhempainillat järjestetään etätoteutuksilla, ellei muuhun ole erityisen painavia perusteita.

Matkustaminen 

Opiskelijoiden ulkomaanvaihtojaksot on peruttu vuoden 31.3.2021 asti. Myös vapaa-ajan matkoissa on tärkeää noudattaa varovaisuutta ja valtioneuvoston ohjeita. Ajantasaiset matkustusohjeet voit tarkistaa THL:n sivuilta.

Suosittelemme, että ilmoitat ulkomaanmatkoistasi ryhmänohjaajalle, jotta mahdollisista varotoimista voidaan sopia. Lähtökohtana on turvallisen opiskeluympäristön varmistaminen kaikille opiskelijoille.

Vakuutusturva etäopetuksen aikana

Gradia on vakuuttanut kaikki opiskelijansa tapaturmavakuutuksilla, jotka ovat voimassa myös etäopiskelussa koronaepidemian aikana. 

Gradian vakuutuksista korvataan oppimistapahtumissa tai niiden yhteydessä tapahtuneet tapaturmat.  Sekä oppilaitoksessa että etäopiskelupaikassa, esimerkiksi opiskelijan kotona, tapahtuneet tapaturmat korvataan. Vakuutukset kattavat myös sopimuksen mukaisessa työelämässä oppimisessa tapahtuneita tapaturmia riippumatta siitä, tapahtuvatko vahingot työpaikassa vai etätyöpaikassa. Tärkeää on se, että mahdollinen etätyöpaikka on sovittu työpaikan kanssa tehtävässä sopimuksessa.

Gradian tapaturmavakuutukset kattavat vain henkilövahingot ja henkilövahingossa välittömästi vahingoittuneet esineet, esimerkiksi päävamman yhteydessä rikkoontuneet silmälasit. Gradian vakuutukset eivät korvaa muuta vahingoittunutta omaisuutta, esimerkiksi matkapuhelimia tai kannettavia tietokoneita. Omaisuusvahinkoja varten opiskelijalla voi olla omia henkilökohtaisia vakuutuksia. 

Jos sinulle sattuu korvausta vaativa vahinko, toimi nopeasti ja ota yhteyttä opintosihteeriin. Täältä löydät opintosihteerien yhteystiedot. Kirjaa ylös mahdollisimman pian kuvaus tapahtuneesta: mitä tapahtui, kenelle, missä ja miten. Opintosihteeri auttaa tietojen kirjaamisessa ja tekee vakuutusyhtiöön tapaturmailmoituksen.

Koronaviruksen leviäminen ja hoitoon ohjautuminen

Koronavirus on vakava sairaus ja tartuntariski on maailmanlaajuinen. Lisätietoja ja päivittyvää tilannetietoa: THL

Koronaviruksen oireet

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Lisätietoja: THL

Toimi näin, jos epäilet oireita

Lähiopetukseen tai muuhun Gradian tiloissa järjestettävään toimintaan ei saa osallistua, jos koet sairastumiseen viittaavia oireita.

Oireisena tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon koronaneuvontapalveluihin ja hakeutua koronavirustestiin, mikäli neuvontapalveluissa siihen kehotetaan. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voit osallistua lähiopetukseen ja muuhun toimintaan oppilaitoksen tiloissa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, hakeudu uuteen koronavirustestiin ja vältä kontaktia muihin.

Jos neuvontapalveluista ei ohjata koronavirustestiin, voi oppilaitoksen tiloihin palata kahden oireettoman päivän jälkeen.

Allerginen nuha ja muut selkeästi allergiasta johtuvat oireet eivät ole este kouluun tulemiselle.

Koronaneuvontapalvelut

Jyväskylän kaupungin koronaneuvontapuhelin palvelee Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaita. Jos olet kirjoilla tai asut näissä kunnissa ja epäilet koronavirustartuntaa, soita Jyväskylän kaupungin neuvontanumeroon https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

Jos olet kirjoilla ja asut toisessa kunnassa, soita oman kuntasi terveyskeskuksen ohjeistamaan numeroon.

Sairastuminen koulupäivän aikana

Jos sairastut koulupäivän aikana, sinun tulee välittömästi poistua oppilaitoksesta tai siirtyä opettajan ohjaamana erilliseen tilaan.

Jos asut Gradian asuntolassa ja sairastut, pysy omassa huoneessasi ja ole yhteydessä asuntolan ohjaajaan.

Jos Gradiassa todetaan koronavirustartunta

Jos Gradian opiskelijalla tai työntekijällä todetaan koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista.  Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Altistuneet jäljitetään ja asetetaan lääkärin määräyksellä karanteeniin yleensä 10 vuorokaudeksi.

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois oppilaitoksesta yleensä vähintään 10 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin osallistuu lähiopetukseen tai muuhun toimintaan oppilaitoksen tiloissa.

Jos Gradian asuntolassa todetaan koronavirustartunta, tilanteen vaatimat järjestelyt toteutetaan yhteistyössä kunnan tartuntataudeista vastaavan yksikön kanssa.

Jos Gradian opiskelijan tai työntekijän perheessä todetaan koronavirus tai epäillään altistumista, toimitaan terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti.

Ajantasaiset ja oppilaitoskohtaiset ohjeet

Tälle sivulle kootaan Gradian ajantasainen ohjeistus. Oppilaitokset antavat oppilaitos- ja ryhmäkohtaisia ohjeita Wilman kautta.  Seuraa tätä sivua ja Wilmaa!