Opiskelijoiden ohjeet koronavirustilanteessa

Tälle sivulle kootaan Gradian ohjeet opiskelijoille koronavirustilanteessa. Sivua on päivitetty  24.4. tiedolla etäopetuksen jatkumisesta 30.5. saakka.

In English: Instructions for the Gradia students in the corona epidemic situation.

Ajantasaiset ohjeet

Gradia ja oppilaitokset pitävät opiskelijat ajan tasalla eri tiedotuskanavia käyttäen. Päivitämme tätä sivua jatkuvasti. Seuraa päivittäin erityisesti Wilmaa!

Opintoihin liittyvissä asioissa voi tarvittaessa ottaa yhteyttä kurssien opettajiin, ryhmänohjaajiin tai opinto-ohjaajiin.

Etäopetus jatkuu Gradiassa toukokuun loppuun (päivitys 24.4.)

Gradiassa on oman arviomme perusteella päätetty jatkaa etäopetusta 30.5. saakka. Etäopetusta jatkamalla pyrimme varmistamaan kaikkien gradialaisten turvallisuuden sekä toimintamme sujuvuuden.

Oppilaitostemme opiskelijat eivät siis enää palaa kouluihin kevätlukukaudella. Tarvittavat opintojen osat, kuten esimerkiksi ammatillisten tutkintojen näytöt, järjestetään kontaktiopetuksena.

Ruoanjakelu jatkuu toukokuun ajan – muista ilmoittautua!

Jatkamme toukokuun ajan ruoanjakelua kouluruokailuun oikeutetuille etäopiskelijoille. Pelkästään huhtikuussa jaamme noin 30 000 ruoka-annosta lisukkeineen. Jokaisen ruoanhakijan on siis välttämätöntä ilmoittautua etukäteen viikoittaisella kyselyllä. Näin osaamme valmistaa riittävän määrän ruokaa ja sitä riittää kaikille hakijoille.

Etäopiskelun tukea saatavilla

Etäopiskeluun on saatavilla monipuolista tukea niin opetushenkilöstöltämme kuin opiskelijahuollosta. Kysy rohkeasti apua!

Valmistujaisjuhlat etänä

Kevään valmistujaisjuhlat järjestetään etäyhteyksillä ja niistä tiedotetaan viimeistään toukokuun alussa.

Gradiassa on siirrytty etäopetukseen

Gradia on siirtynyt pääsääntöisesti etäopetukseen ja itsenäiseen opiskeluun. Ryhmänohjaajat antavat tarkempia opiskeluun liittyviä ohjeita. Vain ylioppilaskokelaat tulevat oppilaitokseen, ja ammatillisessa koulutuksessa työssäoppimisjaksolla olevat opiskelijat menevät työssäoppimispaikkoihinsa, ellei työpaikka rajoita työpaikalle saapumista. Valmistumassa olevien opiskelijoiden mahdollisuudet suorittaa tutkinto turvataan mahdollisuuksien mukaan.

Näillä toimilla Gradia pyrkii rajoittamaan koronaviruksen leviämistä ja edistämään turvallisuutta. 

Tukea ja keskustelua verkossa

Gradian opiskelijoille on avattu oma keskustelukanava, jota pyörittävät Gradian nuoriso-ohjaajat. Kaikille Gradian opiskelijoille tarkoitettu kanava on avoinna arkipäivisin klo 13–16. Kanavalla pääset juttelemaan ja vaihtamaan ajatuksia vallitsevasta tilanteesta ja sen herättämistä tunteista muiden opiskelijoiden ja nuoriso-ohjaajien kanssa yhteisesti sekä tarvittaessa myös yksityisessä keskustelussa.

Liity mukaan keskusteluun https://discord.gg/S7kq4X

Ylioppilaskirjoitukset

Ylioppilaskirjoitukset tältä keväältä ovat päättyneet. 

Jyväskylän Lyseon lukiossa toimivan kansainvälisen IB-lukion (International Baccalaureate (IB) Diploma Programme –linja) kevään 2020 päättökokeet on peruttu. Opiskelijat valmistuvat silti aikataulussa muiden antamiensa näyttöjen pohjalta. 

Lisätietoja:

Tilat

Lähiopetuksen keskeyttämisen vuoksi tilat suljetaan. Opetus- ja ohjaushenkilöstö voi tarpeen mukaan päästää sisään ne opiskelijat, joiden lähiopetuksesta ja -ohjauksesta ja välttämättömistä palveluista (kuten todistukset ja joissain tapauksissa etäopiskelumateriaalit) on erikseen sovittu. Mikäli sinulla on tällainen tarve, sovi asiasta kyseisen opettajan tai muun henkilökunnan jäsenen kanssa.

Kirjastot

Gradian oppilaitoskirjastot suljetaan. Mikäli tarvitset välttämätöntä oppimiseen liittyvää aineistoa, ota yhteyttä ryhmänohjaajaasi.

Liikuntatilat

Gradian liikunta- ja kuntosalit suljetaan.

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuolto- ja opiskeluhuoltopalvelut järjestetään Jyväskylän ja Jämsän kaupunkien toimesta.

Ammatillisten opiskelijoiden ja lukiolaisten opiskeluterveydenhuollon sovitut vastaanottoajat toteutetaan pääsääntöisesti. Tule vastaanotolle terveenä ja odota ulko-ovella omaa vuoroasi. Opiskeluterveyden henkilökunta noutaa asiakkaat ulko-ovelta ajanvarausten perusteella.

Ajanvaraukseton vastaanotto on suljettu 18.3.2020 alkaen. Sairauslomatodistuksia infektiosairauksissa annetaan ainoastaan puhelimessa tehdyn arvioinnin perusteella.

Ota opiskeluterveydenhuoltoon ensisijaisesti yhteyttä puhelimitse ma– to klo 8–16 ja pe 8–13 numeroon 014 266 2260. Jos et pääse numerosta läpi, voit tavoitella terveydenhoitajaa suoraan. Jyväskylän ammatillisten opiskelijoiden ja lukiolaisten opiskeluterveyden yhteystiedot löydät täältä: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/koulu-ja-opiskeluterveydenhuolto/opiskeluterveydenhuolto/yhteystiedot. Terveydenhoitajien puhelintunti toteutuu arkisin normaalisti klo 12–13.

Jämsässä opiskeluterveydenhuollon vastaanottoajat on peruttu. Palvelut järjestään tällä hetkellä etäpalveluna. Opiskelijat ovat saaneet tarkemmat ohjeet sekä yhteystiedot Wilman kautta.

Opiskeluhuoltopalvelut (kuraattorit ja psykologit)

Vastaanottoaikoja oppilaitoksiin ja muihin toimipisteisiin voi edelleen varata. Jyväskylässä ammatillisten opiskelijoiden ja lukiolaisten opiskelijahuolto toimii kuitenkin ensisijaisesti etäpalveluna. Vastaanotto toteutuu sähköistä asiointia (puhelin, Skype, Teams) hyödyntäen ja vain tarvittaessa normaalina vastaanottokäyntinä. Sähköpostin ja WhatsAppin käyttö ei ole mahdollista asiakasasioissa.

Puhelinaikoja on laajennettu ja opiskelijahuollon tavoitat toistaiseksi ma–pe klo 12–13.00. Voit jättää myös tekstiviestin tai soittopyynnön Wilma-viestillä. Lisäksi käytössä on opiskeluhuollon yhteinen päivystysnumero 014 266 1803, joka on avoinna ma–pe klo 8–16. Ensisijaisesti ota kuitenkin yhteyttä oman koulun tai oppilaitoksen nimettyyn työntekijään. Yhteystiedot löytyvät täältä: https://www.jyvaskyla.fi/opetus/oppilas-ja-opiskelijahuollon-palvelut/opiskelijahuolto-toisella-asteella-opiskelevalle

Sovitut yksilökäynnit toteutuvat, jos niitä ei erikseen peruuteta. Älä tule vastaanotolle, jos sinulla on lieviäkään flunssan oireita! Oppilaitosten ulko-ovet ovat kiinni, joten sisäänpääsystä pitää sopia opiskeluhuollon henkilökunnan kanssa esimerkiksi puhelimitse.

Jämsässä opiskeluhuolto järjestään tällä hetkellä ensisijaisesti etäpalveluna. Kuraattori Marita Aaltonen vastaa numerossa 050 412 3223 (maanantai-torstai), ja psykologi Jari Moilanen numerossa 040 5866 278. Yksilövastaanottotyötä jatketaan ensisijaisesti etävastaanottona puhelimen tai luotettavan etäyhteyskanavan välityksellä. Vastaanottoaikoja kuraattoreille ja psykologeille voi varata normaalisti.

Virka-ajan jälkeen akuuteissa kriisitilanteissa voit ottaa yhteyttä Kriisikeskus Mobileen:
https://kriisikeskusmobile.fi/keski-suomen-sosiaalipaivystykset/ 

Opintotoimistopalvelut

Opintotoimistopalvelut toimivat etänä. Löydät opintotoimistojen yhteystiedot täältä: https://www.gradia.fi/opiskelijan-opas/palvelut-opiskelijalle/opintotoimistot. Voit asioida puhelimitse tai sähköpostilla.

Opiskelijaruokailu

Jaamme kouluruokaan oikeutetuille opiskelijoille ruokapaketit tiistaisin Jämsässä ja Jyväskylässä. Tarjolla on jäähdytettyjä ruoka-annoksia sekä leipää ja levitettä. Opiskelijaruokailuun oikeutettujen opiskelijoiden ruoantarve kartoitetaan viikoittain Wilma-kyselyllä, ja opiskelijat saavat Kela-korttia vastaan yhdellä noutokerralla viisi ruoka-annosta (koulupäivien määrä). Poikkeuksena pääsiäisen ja vapun takia ovat viikot 15, 16 ja 18, jolloin koulupäiviä on neljä ja siis ruoka-annoksia voi saada neljä.

Opiskelija itse tai hänen huoltajansa voi hakea ruoan opiskelijan Kela-kortin esittämällä. Lisäannoksia on mahdollista ostaa ravintoloiden myyntipisteistä. Ruoanjakelua jatketaan niin kauan kuin oppilaitoksille määrätyt rajoitustoimet ovat voimassa, eli ainakin 13.5. saakka.

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana opiskelija ei ole oikeutettu kouluruokaan, vaan ruokailu on järjestetty toisin (joko työnantajan toimesta tai ruokarahana).

Etäopiskelun aikana opiskelijalla ei ole lakisääteistä oikeutta kouluruokaan, mutta tarjoamme silti mahdollisuuden hakea kouluviikon ruoka-annokset kahdelta kampukseltamme. Tätä etua ei voi vaihtaa ateriakorvaukseen.

Opiskelijaravintoloissa Oppilikka ja Priimus Jyväskylässä sekä ravintola Kahveli Jämsässä ruokailu on mahdollista niille opiskelijoille, joiden opintoihin kuuluu lähiopetusta, esimerkiksi yksilöohjausta tai pienryhmäohjausta. Oppipuoti, Ravintola Priimus ja Sky Cafe & Food myyvät lisäksi pakattua ruokaa ja take away -annoksia. Kaikki muut ulkoisille asiakkaille tarkoitetut ravintola- ja kahvilapalvelumme ovat toistaiseksi suljettuina.

Ruoanjakelu tiistaisin

Ruoka jaellaan kampusten piha-alueilla. Jämsässä ennakkoon ilmoittautuneet voivat noutaa ruokansa Myllymäen kampusalueelta tiistaisin klo 14-15. Jyväskylässä ennakkoon ilmoittautuneet voivat noutaa ruokansa Viitaniemen kampukselta tiistaisin klo 14-17.

Näin noudat ruokasi

  • Älä tule sairaana hakemaan ruokaa.
  • Noudata piha-alueella erityistä varovaisuutta ja turvavälejä.
  • Varaudu esittämään Kela-korttisi.
  • Piha-alueille ei saa jäädä oleskelemaan, vaan ruoka-annokset saatuaan on poistuttava paikalta mahdollisemman nopeasti. Rakennuksiin ei ole pääsyä.

Viitaniemen kampuksella huomioitavaa

Ruuhkien välttämiseksi saavu Viitaniemen kampukselle mahdollisuuksien mukaan muuten kuin omalla autolla, esimerkiksi pyörällä tai kävellen.

  •  Autolla saapuessasi kaikki kartassa näkyvät pysäköintipaikat (myös henkilökunnan paikat) ovat käytettävissäsi.
  • Pihalla on 10 samanlaista noutopistettä. Hae yhdeltä pisteeltä ruoka-annoksesi, johon kuuluu kuluvan viikon kouluruoka-annokset sekä leipä- ja levitepussi. Kaikki ruoka on laktoositonta ja valmiiksi pakattua. Tuo mukanasi oma kassi, jolla saat kuljetettua ruoan kotiisi.
  • Kasvisruoka haetaan rakennusten C2 ja C3 väliseltä sisäpihalta.
  • Erityisruokavalioiden mukaiset annokset haetaan C1-rakennuksen aulasta.

Viitaniemen kampuksen kartan löydät täältä https://www.gradia.fi/sites/default/files/media/files/20200116-gradia-viitaniemi-opaskartta.pdf
Noudatathan näitä ohjeita, joiden avulla yhdessä huolehdimme toistemme turvallisuudesta. 

Ruokien säilyvyys

Gradia-ravintolat valmistavat ruoat ruokien jakelupäivänä. Ruoat on valmistettu suoraan kylminä tai ne on jäähdytetty heti valmistuksen jälkeen. Säilytä ruoat jääkaapissa ja käytä ne seitsemän päivän sisällä noutamisesta.

Asuntolat

Gradian asuntoloihin jäävät ne asuntoloissa asuvat opiskelijat, joiden opetusta ei voida järjestää etäopetuksena tai joilla ei ole muuta paikkaa, missä asua.

Opiskelijavaihdot

Olemme kehottaneet Gradian järjestämillä ulkomaan vaihtojaksoilla olevia opiskelijoita palaamaan kotiin välittömästi.  Gradia huolehtii matkajärjestelyistä.

Ulkomaille suuntautuvia opintojaksoja tai vaihtojaksoja ei tällä hetkellä tehdä ja aiemmat varaukset perutaan tai siirretään ensi lukuvuodelle. Peruutuksista aiheutuneista kustannuksista vastaa Gradia.

Hakupalvelut

Hakupalvelut toimii etänä normaaleina palveluaikoina ma–to klo 10–15.30 sekä perjantaisin ja aattopäivinä klo 10–14. Voit asioida puhelimitse 040 341 6193 tai sähköpostitse hakupalvelut@gradia.fi. Henkilökohtaisia ohjauspäivystyksiä ja ryhmien koulutusinfoja ei järjestetä.

Vakuutusturva etäopetuksen aikana

Gradia on vakuuttanut kaikki opiskelijansa tapaturmavakuutuksilla, jotka ovat voimassa myös etäopiskelussa koronaepidemian aikana. 

Gradian vakuutuksista korvataan oppimistapahtumissa tai niiden yhteydessä tapahtuneet tapaturmat.  Sekä oppilaitoksessa että etäopiskelupaikassa, esimerkiksi opiskelijan kotona, tapahtuneet tapaturmat korvataan. Vakuutukset kattavat myös sopimuksen mukaisessa työelämässä oppimisessa tapahtuneita tapaturmia riippumatta siitä, tapahtuvatko vahingot työpaikassa vai etätyöpaikassa. Tärkeää on se, että mahdollinen etätyöpaikka on sovittu työpaikan kanssa tehtävässä sopimuksessa.

Gradian tapaturmavakuutukset kattavat vain henkilövahingot ja henkilövahingossa välittömästi vahingoittuneet esineet, esimerkiksi päävamman yhteydessä rikkoontuneet silmälasit. Gradian vakuutukset eivät korvaa muuta vahingoittunutta omaisuutta, esimerkiksi matkapuhelimia tai kannettavia tietokoneita. Omaisuusvahinkoja varten opiskelijalla voi olla omia henkilökohtaisia vakuutuksia. 

Jos sinulle sattuu korvausta vaativa vahinko, toimi nopeasti ja ota yhteyttä opintosihteeriin. Löydät opintosihteerien yhteystiedot täältä: https://www.gradia.fi/opiskelijan-opas/palvelut-opiskelijalle/opintotoimistot. Kirjaa ylös mahdollisimman pian kuvaus tapahtuneesta: mitä tapahtui, kenelle, missä ja miten. Opintosihteeri auttaa tietojen kirjaamisessa ja tekee vakuutusyhtiöön tapaturmailmoituksen.

Matkustaminen ja paluu Suomeen

Gradiassa astui 11.3. voimaan matkustuskielto, joka koskee kaikkia opintoihin ja henkilöstön työtehtäviin liittyviä ulkomaanmatkoja sekä ulkomailta Gradiaan suuntautuvia vierailuja. Matkustuskielto kestää 31.7.2020 saakka.

Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. klo 00 alkaen 13.4. asti. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista.

Kaikilta ulkomaan matkoilta (myös vapaa-ajan matkat) palaavien opiskelijoiden tulee sopia oppilaitokseen palaamisen ajankohdasta ja 14 vuorokauden varoajasta Suomeen saapumisesta alkaen sekä mahdollisuuksien mukaan korvaavista tehtävistä oman ryhmänohjaajan kanssa.

Koronaviruksen leviäminen ja hoitoon ohjautuminen

Koronavirus on julistettu 11.3. pandemiaksi. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Lisätietoja: THL

Koronaviruksen oireet

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Toimi näin, jos epäilet oireita

Mahdollisten oireiden ilmetessä, noudata Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ohjeita koronavirukseen liittyen https://www.ksshp.fi/fi-FI/Ohjeita_koronavirukseen_liittyen.