Opiskelijoiden ohjeet koronavirustilanteessa

Tälle sivulle kootaan Gradian ohjeet opiskelijoille koronavirustilanteessa. Sivua on päivitetty 26.3.

In English: Instructions for the Gradia students in the corona epidemic situation.

Gradiassa on siirrytty etäopetukseen

Gradia on siirtynyt pääsääntöisesti etäopetukseen ja itsenäiseen opiskeluun. Ryhmänohjaajat antavat tarkempia opiskeluun liittyviä ohjeita. Vain ylioppilaskokelaat tulevat oppilaitokseen, ja ammatillisessa koulutuksessa työssäoppimisjaksolla olevat opiskelijat menevät työssäoppimispaikkoihinsa, ellei työpaikka rajoita työpaikalle saapumista. Valmistumassa olevien opiskelijoiden mahdollisuudet suorittaa tutkinto turvataan mahdollisuuksien mukaan.

Näillä toimilla Gradia pyrkii rajoittamaan koronaviruksen leviämistä ja edistämään turvallisuutta. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että Gradian henkilöstössä tai opiskelijoissa olisi koronavirustartunnan saaneita.

Ajantasaiset ohjeet

Gradia ja oppilaitokset pitävät opiskelijat ajan tasalla eri tiedotuskanavia käyttäen. Päivitämme tätä sivua jatkuvasti. Seuraa päivittäin erityisesti Wilmaa!

Opintoihin liittyvissä asioissa voi tarvittaessa ottaa yhteyttä kurssien opettajiin, ryhmänohjaajiin tai opinto-ohjaajiin.

Tukea ja keskustelua verkossa

Gradian opiskelijoille on avattu oma keskustelukanava, jota pyörittävät Gradian nuoriso-ohjaajat. Kaikille Gradian opiskelijoille tarkoitettu kanava on avoinna arkipäivisin klo 13–16. Kanavalla pääset juttelemaan ja vaihtamaan ajatuksia vallitsevasta tilanteesta ja sen herättämistä tunteista muiden opiskelijoiden ja nuoriso-ohjaajien kanssa yhteisesti sekä tarvittaessa myös yksityisessä keskustelussa.

Liity mukaan keskusteluun https://discord.gg/QYbERBt

Ylioppilaskirjoitukset

Ylioppilaskirjoitukset tältä keväältä ovat päättyneet. 

Jyväskylän Lyseon lukiossa toimivan kansainvälisen IB-lukion (International Baccalaureate (IB) Diploma Programme –linja) kevään 2020 päättökokeet on peruttu. Opiskelijat valmistuvat silti aikataulussa muiden antamiensa näyttöjen pohjalta. 

Lisätietoja:

Tilat

Lähiopetuksen keskeyttämisen vuoksi tilat suljetaan. Opetus- ja ohjaushenkilöstö voi tarpeen mukaan päästää sisään ne opiskelijat, joiden lähiopetuksesta ja -ohjauksesta ja välttämättömistä palveluista (kuten todistukset ja joissain tapauksissa etäopiskelumateriaalit) on erikseen sovittu. Mikäli sinulla on tällainen tarve, sovi asiasta kyseisen opettajan tai muun henkilökunnan jäsenen kanssa.

Kirjastot

Gradian oppilaitoskirjastot suljetaan. Mikäli tarvitset välttämätöntä oppimiseen liittyvää aineistoa, ota yhteyttä ryhmänohjaajaasi.

Liikuntatilat

Gradian liikunta- ja kuntosalit suljetaan.

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuolto- ja opiskeluhuoltopalvelut järjestetään Jyväskylän ja Jämsän kaupunkien toimesta.

Ammatillisten opiskelijoiden ja lukiolaisten opiskeluterveydenhuollon sovitut vastaanottoajat toteutetaan pääsääntöisesti. Tule vastaanotolle terveenä ja odota ulko-ovella omaa vuoroasi. Opiskeluterveyden henkilökunta noutaa asiakkaat ulko-ovelta ajanvarausten perusteella.

Ajanvaraukseton vastaanotto on suljettu 18.3.2020 alkaen. Sairauslomatodistuksia infektiosairauksissa annetaan ainoastaan puhelimessa tehdyn arvioinnin perusteella.

Ota opiskeluterveydenhuoltoon ensisijaisesti yhteyttä puhelimitse ma– to klo 8–16 ja pe 8–13 numeroon 014 266 2260. Jos et pääse numerosta läpi, voit tavoitella terveydenhoitajaa suoraan. Jyväskylän ammatillisten opiskelijoiden ja lukiolaisten opiskeluterveyden yhteystiedot löydät täältä: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/koulu-ja-opiskeluterveydenhuolto/opiskeluterveydenhuolto/yhteystiedot. Terveydenhoitajien puhelintunti toteutuu arkisin normaalisti klo 12–13.

Jämsässä opiskeluterveydenhuollon vastaanottoajat on peruttu. Palvelut järjestään tällä hetkellä etäpalveluna. Opiskelijat ovat saaneet tarkemmat ohjeet sekä yhteystiedot Wilman kautta.

Opiskeluhuoltopalvelut (kuraattorit ja psykologit)

Vastaanottoaikoja oppilaitoksiin ja muihin toimipisteisiin voi edelleen varata. Jyväskylässä ammatillisten opiskelijoiden ja lukiolaisten opiskelijahuolto toimii kuitenkin ensisijaisesti etäpalveluna. Vastaanotto toteutuu sähköistä asiointia (puhelin, Skype, Teams) hyödyntäen ja vain tarvittaessa normaalina vastaanottokäyntinä. Sähköpostin ja WhatsAppin käyttö ei ole mahdollista asiakasasioissa.

Puhelinaikoja on laajennettu ja opiskelijahuollon tavoitat toistaiseksi ma–pe klo 12–13.00. Voit jättää myös tekstiviestin tai soittopyynnön Wilma-viestillä. Lisäksi käytössä on opiskeluhuollon yhteinen päivystysnumero 014 266 1803, joka on avoinna ma–pe klo 8–16. Ensisijaisesti ota kuitenkin yhteyttä oman koulun tai oppilaitoksen nimettyyn työntekijään. Yhteystiedot löytyvät täältä: https://www.jyvaskyla.fi/opetus/oppilas-ja-opiskelijahuollon-palvelut/opiskelijahuolto-toisella-asteella-opiskelevalle

Sovitut yksilökäynnit toteutuvat, jos niitä ei erikseen peruuteta. Älä tule vastaanotolle, jos sinulla on lieviäkään flunssan oireita! Oppilaitosten ulko-ovet ovat kiinni, joten sisäänpääsystä pitää sopia opiskeluhuollon henkilökunnan kanssa esimerkiksi puhelimitse.

Jämsässä opiskeluhuolto järjestään tällä hetkellä ensisijaisesti etäpalveluna. Kuraattori Marita Aaltonen vastaa numerossa 050 412 3223 (maanantai-torstai), ja psykologi Jari Moilanen numerossa 040 5866 278. Yksilövastaanottotyötä jatketaan ensisijaisesti etävastaanottona puhelimen tai luotettavan etäyhteyskanavan välityksellä. Vastaanottoaikoja kuraattoreille ja psykologeille voi varata normaalisti.

Virka-ajan jälkeen akuuteissa kriisitilanteissa voit ottaa yhteyttä Kriisikeskus Mobileen:
https://kriisikeskusmobile.fi/keski-suomen-sosiaalipaivystykset/ 

Opintotoimistopalvelut

Opintotoimistopalvelut toimivat etänä. Löydät opintotoimistojen yhteystiedot täältä: https://www.gradia.fi/opiskelijan-opas/palvelut-opiskelijalle/opintotoimistot. Voit asioida puhelimitse tai sähköpostilla.

Opiskelijaruokailu

Ainoastaan ravintola Oppilikka ja ravintola Priimus Jyväskylässä sekä ravintola Kahveli Jämsässä pidetään toistaiseksi auki niille opiskelijoille, joille on järjestetty yksilöohjausta tai pienryhmäopetusta. Opiskelijoilla ei ole oikeutta maksuttomaan ateriaan tai ateriakorvaukseen etäopetuksen aikana.

Oppipuoti, Ravintola Priimus ja Sky Cafe & Food myyvät pakattua ruokaa ja take away -annoksia. Kaikki muut ulkoisille asiakkaille tarkoitetut ravintola- ja kahvilapalvelumme lakkaavat toistaiseksi.

Asuntolat

Gradian asuntoloihin jäävät ne asuntoloissa asuvat opiskelijat, joiden opetusta ei voida järjestää etäopetuksena tai joilla ei ole muuta paikkaa, missä asua.

Opiskelijavaihdot

Olemme kehottaneet Gradian järjestämillä ulkomaan vaihtojaksoilla olevia opiskelijoita palaamaan kotiin välittömästi.  Gradia huolehtii matkajärjestelyistä.

Ulkomaille suuntautuvia opintojaksoja tai vaihtojaksoja ei tällä hetkellä tehdä ja aiemmat varaukset perutaan tai siirretään ensi lukuvuodelle. Peruutuksista aiheutuneista kustannuksista vastaa Gradia.

Hakupalvelut

Hakupalvelut toimii etänä normaaleina palveluaikoina ma–to klo 10–15.30 sekä perjantaisin ja aattopäivinä klo 10–14. Voit asioida puhelimitse 040 341 6193 tai sähköpostitse hakupalvelut@gradia.fi. Henkilökohtaisia ohjauspäivystyksiä ja ryhmien koulutusinfoja ei järjestetä.

Matkustaminen ja paluu Suomeen

Gradiassa astui 11.3. voimaan matkustuskielto, joka koskee kaikkia opintoihin ja henkilöstön työtehtäviin liittyviä ulkomaanmatkoja sekä ulkomailta Gradiaan suuntautuvia vierailuja. Matkustuskielto kestää 31.7.2020 saakka.

Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. klo 00 alkaen 13.4. asti. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista.

Kaikilta ulkomaan matkoilta (myös vapaa-ajan matkat) palaavien opiskelijoiden tulee sopia oppilaitokseen palaamisen ajankohdasta ja 14 vuorokauden varoajasta Suomeen saapumisesta alkaen sekä mahdollisuuksien mukaan korvaavista tehtävistä oman ryhmänohjaajan kanssa.

Koronaviruksen leviäminen ja hoitoon ohjautuminen

Koronavirus on julistettu 11.3. pandemiaksi. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Lisätietoja: THL

Koronaviruksen oireet

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Toimi näin, jos epäilet oireita

Mahdollisten oireiden ilmetessä, noudata Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ohjeita koronavirukseen liittyen https://www.ksshp.fi/fi-FI/Ohjeita_koronavirukseen_liittyen.