Opiskelijoiden ohjeet koronavirustilanteessa

Tälle sivulle kootaan Gradian ohjeet opiskelijoille koronavirustilanteessa. Sivua on päivitetty  17.6.2021

In English: Instructions for the Gradia students in the corona epidemic situation.

Ajantasaiset ohjeet

Gradia ja oppilaitokset pitävät opiskelijat ajan tasalla eri tiedotuskanavia käyttäen. Päivitämme tätä sivua jatkuvasti.

 • 17.6. poistettu vanhentuneet tiedot
 • Muista seurata myös Wilmaa!

 

Gradian oppilaitoksissa palattiin lähiopetukseen 26.4.2021

Lähiopetuksessa opiskelijoiden ja henkilöstön turvallisuudesta huolehditaan noudattamalla Gradian koronaohjeistusta sekä yleisiä suosituksia. Kouluun saa tulla vain terveenä ja Gradian kaikilla kampuksilla on voimassa maskisuositus. Jokaisen vastuulla on huolehtia turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta.

Työelämässä tapahtuva oppiminen jatkuu työpaikkojen koronaohjeistusten mukaisesti.

Kevätlukukaudelta koronan takia peruuntuneet vanhojen tanssit on siirretty syyslukukaudelle ja järjestetään perjantaina 15.10.2021

Maskisuositus on voimassa kaikilla kampuksilla

Gradiassa on voimassa kaikkia kampuksia koskeva maskisuositus. Suosituksen lähtökohta on, että kaikki käyttävät maskeja kaikissa vuorovaikutustilanteissa Gradian kampuksilla, vuorovaikutuksessa yhteistyötahojen kanssa sekä töihin ja opiskeluun liittyvässä matkustamisessa, ellei matkustaminen ja työskentely tapahdu yksin.

Luokkamuotoisessa lähiopetuksessa kehotetaan erityisen vahvasti maskien käyttöön.

Gradia antaa maskit henkilöstölle. Opiskelijoille ja asiakkaille maskit annetaan fyysistä läheisyyttä edellyttävissä opetus- ja asiakaspalvelutilanteissa (esim. vaatteen sovitus asiakkaalle, asiakkaan hieronta, kampaamopalvelu, laboratoriotyöskentely tai ajo-opetus), joissa maskien käyttö takaa työ- ja asiakasturvallisuuden. Muissa tapauksissa opiskelijat vastaavat pääsääntöisesti itse maskien hankkimisesta.  

Maskisuositus koskee myös ravintoloita, ja maski tulee poistaa vain ruokailun ajaksi.

Asuntoloiden yhteisissä vapaa-ajan tiloissa suositellaan vahvasti maskien käyttöä.  Maskeja käyttämällä vähennetään riskiä siitä, että asuntolassa mahdollisesti ilmenevien tartuntojen takia tilat jouduttaisiin sulkemaan terveysviranomaisen toimesta. 

Maskien käyttöön ei voida pakottaa eikä maskia ei tule käyttää, mikäli terveydelliset syyt sen estävät. Tällöin on mahdollista käyttää muita vastaavia suojaimia kuten kasvovisiirejä mahdollisuuksien mukaan.

Jyväskylän kaupunki jakaa maskeja vähävaraisille asukkailleen 

Jyväskylän kaupunki jakaa kasvomaskeja vähävaraisille asukkailleen useissa jakelupisteissä eri puolilla kaupunkia. Maskien jakelupisteet ja aukioloajat Jyväskylässä ovat:

 • Hannikaisenkadun sosiaaliasema, Hannikaisenkatu 37, avoinna maanantaista perjantaihin kello 10–14.
 • Kotoutumispalvelut, Väinönkatu 1, maanantaista perjantaihin kello 10–13
 • Terveysasemat:
  • Keskusta, Kuokkala, Kyllö, Palokka ja Sampoharju, tiistaisin ja torstaisin kello 12–16
  • Korpilahti, Säynätsalo ja Tikkakoski, tiistaisin ja torstaisin kello 14–16
 • Huhtasuon kylätoimisto, Nevakatu 1, maanantaista torstaihin kello 9–15 ja perjantaisin kello 9–14.  
 • Kansalaistoiminnankeskus Mataran aula, Matarankatu 6 A 1 (Tourula), maanantaista torstaihin kello 9–16 ja perjantaisin kello 9–14. 

Kasvomaskeja annetaan jakelupisteissä niille asukkaille, jotka niitä kysyvät ja jotka kokevat, etteivät voi maskeja itse hankkia taloudellisen tilanteensa vuoksi. Asukkaan henkilötietoja tai varallisuutta ei kysytä eikä tarkisteta, vaan asukkaan oma arvio tilanteesta riittää.

Varotoimet lähiopetuksessa

Lähiopetuksessa huolehdimme riittävästä väljyydestä ja hyödynnämme tiloja tarvittaessa myös iltaisin. Varmistamme myös erilaisten suojainten käytön niissä opetustilanteissa, joissa se on välttämätöntä.

Mikäli kuulut riskiryhmään (hoitavan lääkärin tai muun terveysviranomaisen todistus), voit keskustella mahdollisista opiskeluun liittyvistä järjestelyistä ryhmänohjaajasi kanssa.

Lähiopetukseen ei osallistuta oireisena

Ensisijaisesti suojaudumme pitämällä riittävää fyysistä etäisyyttä. Jokaisen vastuulla on omalta osaltaan huolehtia riittävistä etäisyyksistä ja siitä, että tulee kouluun vain terveenä. Gradian kampusalueille ja muihin tiloihin ei edelleenkään saa tulla, jos kärsii hengitystieoireista. 

Liikkuminen ja oleskelu Gradian kampuksilla

Tarpeetonta oleskelua Gradian toimitiloissa on toistaiseksi vältettävä. Kaikilla kampuksilla on noudatettava maskisuositusta ja turvavälejä.  

Opiskelijapalvelut  

Opiskelijoiden asiointi opintotoimistoissa ja hakijoiden asiointi hakupalveluissa tapahtuu pääsääntöisesti sähköisesti, mutta tarvittaessa erikseen sopien lähiasiointina.  Kirjastoissa, asuntoloissa ja nuorisopalveluissa opiskelijoiden lähiasiointi on rajoitetusti mahdollista. Opiskelijahuollon palvelut ovat saatavilla Jyväskylän ja Jämsän kaupunkien ohjeistusten mukaisesti.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Etäisyyttä pitämällä ja huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta voimme estää tartuntoja.

Pese kädet huolellisesti saippualla

 • aina tullessasi oppilaitoksen tiloihin,
 • aina ennen ruokailua,
 • aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen ja
 • kun kädet ovat näkyvästi likaiset.

Kuivaa kädet kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytä käsidesiä.

Aivastaessasi tai yskiessäsi laita suun eteen kertakäyttönenäliina. Heitä nenäliina heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojaa suu kyynärtaipeella. Pese kädet tämän jälkeen.

Lisätietoja THL:n sivulta.

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuollon ajanvaraukseton vastaanotto käynnistyy Jyväskylässä jälleen tauon jälkeen. Ajanvaraukseton vastaanotto palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–11 Sepänkadun toimipisteessä, osoitteessa Sepänkatu 3 B.
 
Kiireisissä asioissa saa apua myös puhelinneuvonnasta 014 2662260 maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin klo 8-13. Sairauslomatodistuksia infektiosairauksissa annetaan ainoastaan puhelimessa tehdyn arvioinnin perusteella.
 
Lisätietoa opiskeluterveydenhuollon palveluista: Opiskeluterveydenhuolto Jyväskylässä ja opiskelijaterveydenhuolto Jämsässä.

Älä tule vastaanotolle, jos sinulla on lieviäkään flunssan oireita tai vatsaoireita! Muista perua varattu aika. Jos tarvitset työharjoittelua varten sairauslomatodistuksen, ota yhteyttä terveydenhoitajaan puhelimitse.  

Opiskelijahuolto (kuraattorit ja psykologit)

Jyväskylän ja Jämsän opiskelijahuoltojen kuraattorit tai psykologit ovat tavoitettavissa Jyväskylän ja Jämsän kaupunkien ohjeistusten mukaisesti. 
  
Jyväskylän opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut jatkuvat toisen asteen etäopetuksen aikana pääsääntöisesti etäpalveluina. Koulukuraattorit ja koulupsykologit tavoittaa puhelimitse puhelinaikoina eli ma-pe klo 12-12.30. Muina aikoina puheluihin pyritään vastaamaan mahdollisuuksien mukaan.   

Jyväskylän opiskelijahuollon yhteystiedot:  Jyväskylän opiskelijahuolto toisella asteella 

Jämsän opiskelijahuollon yhteystiedot:

Koulupsykologi Milja Halttunen
puh. 040 586 6278
milja.halttunen@jamsa.fi

Koulukuraattori Sanna Kytöoja
(autoala, tieto- ja viestintätekniikka, sähkö- ja automaatioala, ravintola- ja cateringala, laboratorio, liiketoiminta, puutarhatalous, matkailu sekä kasvatus- ja ohjausala)                  
puh. 040 688 2480
sanna.kytooja@jamsa.fi

Koulukuraattori, vastaava kuraattori Marita Aaltonen
(logistiikka, sosiaali- ja terveysala, metsäala ja Valma)
puh. 050 412 3223
marita.aaltonen@jamsa.fi

Tukea ja keskustelua verkossa

Gradian opiskelijoille suunnattu Discord-keskustelukanava on avoinna maanantaisin klo 14-16 ja keskiviikkoisin klo 15-17.  Kanavalla pääset juttelemaan vallitsevasta tilanteesta ja sen herättämistä tunteista muiden opiskelijoiden ja Gradian nuoriso-ohjaajien kanssa yhteisesti sekä tarvittaessa myös yksityisessä keskustelussa. Liity keskustelukanavaan.

Opiskelijaliikunta

Opiskelijoiden vapaa-ajan ohjattuja liikuntaryhmiä ja kuntosalivuoroja ei järjestetä Gradian tiloissa. Liikuntasalit ovat opetuskäytössä. Kuntosalit ovat valvotussa opetuskäytössä arkisin 8–16. Asuntolan asukkailla on ohjattu kuntosalivuoro.

Kirjastopalvelut 

Gradian kirjastot palvelevat etänä. Opettajat ja opiskelijat, jotka tarvitsevat kirjastoaineistoja voivat ottaa yhteyttä kirjastonhoitajiin ja sopia aineiston lainauksesta. Kirjoja voi palauttaa palautuslaatikoihin.

Asuntolapalvelut 

Asuntoloissa toimitaan Gradian turvallisuusohjeiden mukaisesti. Asuntolaohjaajat neuvovat opiskelijoita turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Asuntoloiden vapaa-ajan toimintaa järjestetään rajoitetusti. Asuntoloiden yhteisissä vapaa-ajan tiloissa suositellaan vahvasti maskien käyttöä.  Maskeja käyttämällä vähennetään riskiä siitä, että asuntolassa mahdollisesti ilmenevien tartuntojen takia tilat jouduttaisiin sulkemaan terveysviranomaisen toimesta.

Tapahtumat, vierailut ja kokoukset  

Turhia lähikontakteja on vältettävä. Gradiassa ei järjestetä yli 20 henkilön kokouksia, tapahtumia tai tilaisuuksia, vaan ne toteutetaan verkossa tai pienryhmissä kevätlukukauden loppuun asti. Opetustilanteissa tai niihin rinnastettavissa tilanteissa enimmäisosallistuja määrä on 60. Yhteiskäyttöisissä tiloissa riittävistä turvaväleistä on huolehdittava ja käytettävä maskisuositusten mukaisesti maskeja.

Sekä ammattiin opiskelevien että lukiolaisten vanhempainillat järjestetään etätoteutuksilla, ellei muuhun ole erityisen painavia perusteita.

Työssäoppiminen

Työssäoppimisjaksoja jatketaan työssäoppimispaikoilla Gradian ja työssäoppimispaikkojen turvallisuusohjeet huomioiden.

Matkustaminen 

Opiskelijoiden ulkomaanvaihtojaksot on peruttu vuoden 31.7.2021 asti. Myös vapaa-ajan matkoissa on tärkeää noudattaa varovaisuutta ja valtioneuvoston ohjeita. Ajantasaiset matkustusohjeet voit tarkistaa THL:n sivuilta.

Suosittelemme, että ilmoitat ulkomaanmatkoistasi ryhmänohjaajalle, jotta mahdollisista varotoimista voidaan sopia. Lähtökohtana on turvallisen opiskeluympäristön varmistaminen kaikille opiskelijoille.

Vakuutusturva etäopetuksen aikana

Gradia on vakuuttanut kaikki opiskelijansa tapaturmavakuutuksilla, jotka ovat voimassa myös etäopiskelussa koronaepidemian aikana. 

Gradian vakuutuksista korvataan oppimistapahtumissa tai niiden yhteydessä tapahtuneet tapaturmat.  Sekä oppilaitoksessa että etäopiskelupaikassa, esimerkiksi opiskelijan kotona, tapahtuneet tapaturmat korvataan. Vakuutukset kattavat myös sopimuksen mukaisessa työelämässä oppimisessa tapahtuneita tapaturmia riippumatta siitä, tapahtuvatko vahingot työpaikassa vai etätyöpaikassa. Tärkeää on se, että mahdollinen etätyöpaikka on sovittu työpaikan kanssa tehtävässä sopimuksessa.

Gradian tapaturmavakuutukset kattavat vain henkilövahingot ja henkilövahingossa välittömästi vahingoittuneet esineet, esimerkiksi päävamman yhteydessä rikkoontuneet silmälasit. Gradian vakuutukset eivät korvaa muuta vahingoittunutta omaisuutta, esimerkiksi matkapuhelimia tai kannettavia tietokoneita. Omaisuusvahinkoja varten opiskelijalla voi olla omia henkilökohtaisia vakuutuksia. 

Jos sinulle sattuu korvausta vaativa vahinko, toimi nopeasti ja ota yhteyttä opintosihteeriin. Täältä löydät opintosihteerien yhteystiedot. Kirjaa ylös mahdollisimman pian kuvaus tapahtuneesta: mitä tapahtui, kenelle, missä ja miten. Opintosihteeri auttaa tietojen kirjaamisessa ja tekee vakuutusyhtiöön tapaturmailmoituksen.

Koronaviruksen leviäminen ja hoitoon ohjautuminen

Koronavirus on vakava sairaus ja tartuntariski on maailmanlaajuinen. Lisätietoja ja päivittyvää tilannetietoa: THL

Koronaviruksen oireet

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Lisätietoja: THL

Toimi näin, jos epäilet oireita

Lähiopetukseen tai muuhun Gradian tiloissa järjestettävään toimintaan ei saa osallistua, jos koet sairastumiseen viittaavia oireita.

Oireisena tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon koronaneuvontapalveluihin ja hakeutua koronavirustestiin, mikäli neuvontapalveluissa siihen kehotetaan. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voit osallistua lähiopetukseen ja muuhun toimintaan oppilaitoksen tiloissa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, hakeudu uuteen koronavirustestiin ja vältä kontaktia muihin.

Jos neuvontapalveluista ei ohjata koronavirustestiin, voi oppilaitoksen tiloihin palata kahden oireettoman päivän jälkeen.

Allerginen nuha ja muut selkeästi allergiasta johtuvat oireet eivät ole este kouluun tulemiselle.

Koronaneuvontapalvelut

Jyväskylän kaupungin koronaneuvontapuhelin palvelee Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaita. Jos olet kirjoilla tai asut näissä kunnissa ja epäilet koronavirustartuntaa, soita Jyväskylän kaupungin neuvontanumeroon https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

Jos olet kirjoilla ja asut toisessa kunnassa, soita oman kuntasi terveyskeskuksen ohjeistamaan numeroon.

Sairastuminen koulupäivän aikana

Jos sairastut koulupäivän aikana, sinun tulee välittömästi poistua oppilaitoksesta tai siirtyä opettajan ohjaamana erilliseen tilaan.

Jos asut Gradian asuntolassa ja sairastut, pysy omassa huoneessasi ja ole yhteydessä asuntolan ohjaajaan.

Jos Gradiassa todetaan koronavirustartunta

Jos Gradian opiskelijalla tai työntekijällä todetaan koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista.  Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Altistuneet jäljitetään ja asetetaan lääkärin määräyksellä karanteeniin yleensä 10 vuorokaudeksi.

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois oppilaitoksesta yleensä vähintään 10 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin osallistuu lähiopetukseen tai muuhun toimintaan oppilaitoksen tiloissa.

Jos Gradian asuntolassa todetaan koronavirustartunta, tilanteen vaatimat järjestelyt toteutetaan yhteistyössä kunnan tartuntataudeista vastaavan yksikön kanssa.

Jos Gradian opiskelijan tai työntekijän perheessä todetaan koronavirus tai epäillään altistumista, toimitaan terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti.

Ajantasaiset ja oppilaitoskohtaiset ohjeet

Tälle sivulle kootaan Gradian ajantasainen ohjeistus. Oppilaitokset antavat oppilaitos- ja ryhmäkohtaisia ohjeita Wilman kautta.  Seuraa tätä sivua ja Wilmaa!