Metsäkoneenkuljettajaksi opiskeleva Timi Björn: ”Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä koulunpenkille”

Timi Björn, 22, opiskelee Gradiassa ensimmäistä ammatillista tutkintoaan – sellaista, josta hän on oikeasti kiinnostunut. Björn on esimerkki siitä, että haaveita voi toteuttaa aikuisiällä.

”Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä koulunpenkille. Kaikki voi kääntyä paremmin päin, vaikka olisi nuorena valinnutkin väärin.”

Peruskoulun jälkeen Björn aloitti kaksi kertaa opinnot ammatillisessa koulutuksessa, mutta lopetti ne jo alkuvaiheessa.

”Jotain maatalous- ja konepuolta aloitin, mutta opiskelu tyssäsi heti alkuunsa ja amis jäi silloin suorittamatta. Viimeiset kolme vuotta olen ajanut taksia Lahdessa. Taksikuljettajan työ on tosi monipuolista, vaikka siinä myös näkee ja kuulee kaikenlaista, eikä sitä varmaan ihan jokainen kestäisi.”

Metsäalalle isän ja veljen jalanjäljissä

Metsäkoneenkuljettajan työstä Björn on haaveillut pikkupojasta saakka. Kun isä ajoi metsäkoneilla, Björn istui kyydissä. Kiinnostusta metsäalaa kohtaan lisäsi myös veljen perustama yritys, jonka toiminnassa Björn sai olla mukana.

”Metsäala kiinnosti ja tuntui, että on oikea aika hakea opiskelemaan – vaikka vähän vitsillä hakemuksen teinkin. En olisi uskonut, että pääsen kouluun ja yllätti positiivisesti, että minut valittiin.”

Björn aloitti lokakuun puolivälissä metsäalan perustutkinnon opinnot Ammattiopisto Gradian Jämsän toimipisteessä. Opiskelu on ollut mukavaa, vaikka aluksi Björn jännittikin opintoja uudessa oppilaitoksessa ja ympäristössä.

Uutta asiaa on tullut näin alkuvaiheessa tosi paljon ja välillä on tuntunut, että sen keskellä menee koko ihminen sekaisin. Mutta oppimaanhan tänne on tultu! Olen tykännyt kovasti ja ollut tyytyväinen siihen, että hain opiskelemaan.

Alan ja työn monipuolisuus yllättivät

Opintojen alkuvaihe on sisältänyt sekä teoriaa että käytännön harjoittelua. Opinnoissa on tutustuttu esimerkiksi puulajeihin, maaperään, kasvupaikkatyyppeihin sekä puunmittaukseen ja muihin mittausmenetelmiin metsässä. 

Perusasioita metsäalasta Björn tiesi entuudestaan isän ja veljen kautta, mutta opiskelu on avannut kunnolla alan ja työn monipuolisuutta.

”Häkellyin esimerkiksi siitä, mistä kasvupaikkatyypin voi tunnistaa. En ole aiemmin kunnolla ajatellut, minkälainen metsä on. Onhan se jo nyt erilaista mennä metsään, kun tietää mitä kaikkea siellä.”

Björn kertoo, että parasta opiskelussa ovat olleet mukavat opettajat ja oppimisympäristö.

”Opettajat auttavat ja heiltä voi aina kysyä, jos ei tiedä jotain. Jämsän kampus on oppimisympäristönä mahtava. Täällä on paljon metsää, missä opiskella ja mihin mennä myös vapaa-ajalla.”

Opinnoissa kohti hakkuutöitä metsäkoneella

Metsäalan perustutkinnon opintojen kesto on noin 2,5 vuotta. Björn haluaa suuntautua opinnoissaan koneelliseen puutavaran valmistukseen, eli hakkuutöihin metsäkoneella.

”Jotta sinne voi suuntautua, täytyy panostaa opintoihin.”

Björnin mukaan metsäala sopii ihmiselle, joka haluaa olla tekemisissä koneiden kanssa ja on kiinnostunut puun valmistuksesta sekä metsästä. Hän rohkaisee kaikki kiinnostuneita hakemaan alalle.

Ei kannata stressata sitä, jos ei tiedä metsästä mitään etukäteen – kouluun mennään oppimaan.

Vääksyssä asuvalle Björnille kertyy koulumatkaa suuntaansa noin 100 kilometriä. Lähiopintoviikkoina hän asuu Jämsän kampuksen opiskelija-asuntolassa. Opiskeluporukka on noin kymmenen hengen aikuisopiskelijan ryhmä, joista Björn on nuorin.

”Meillä on ymmärtäväinen, auttavainen ja kuunteleva porukka kasassa. Täällä on hyvä opiskella.”

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin