”Koronan aikana puhtauden tärkeys oli paljon esillä ja siivoojien merkitys todella huomattiin”

Toimitilahuoltajana Lassila & Tikanojalla työskentelevä Laura Pöllänen on alan vaihtaja. Terveyssyistä hän joutui pohtimaan itselleen uutta ammattia ja tuli sattumusten kautta hakeneeksi Lassila & Tikanojalle, josta saikin heti vakituisen paikan. Ennakkoluuloja alaa kohtaan oli, mutta myös kova kiinnostus selvittää millaista työ oikeasti on. Aiemmin Pöllänen oli työskennellyt mm. leipuri-kondiittorina sekä henkilökohtaisena avustajana.

Pöllänen on viihtynyt alalla jo kolme vuotta. Viimeisten vuosien aikana hän on suorittanut myös puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon Gradiassa. Tutkinnon suorittaminen sujui joustavasti työn ohessa oppisopimuksella opiskellen.  

Millaista olisi ilman siivoojia?

Pöllänen on huomannut, että viimeisen vuoden aikana on tapahtunut muutos ihmisten suhtautumisessa roskaamiseen. Koronan aikana puhtauden tärkeys oli paljon esillä ja siivoojien merkitys todella huomattiin.  

Epidemian jälkeen, jostain syystä, roskaaminen on huomattavasti lisääntynyt. Toivottavaa olisi, että useampi heräisi ajattelemaan siisteyttä yhteisenä asiana, johon oma käyttäytyminen vaikuttaa. ”Jos vahinko sattuu ja jotain kaatuu vaikkapa kauppakeskuksen lattialle, on toivottavaa, että siivooja kutsutaan paikalle heti. Siivoamme sotkun mielellämme pois”, Pöllänen vinkkaa.

”Onhan ihmisten paljon mukavampi olla, kun paikat ovat puhtaita”, Pöllänen sanoo. ”Jos eivät siivoojat tekisi työtään, pian huomattaisiin, ettei ilman selvitä”.  Suomen vuodenaikojen vaihtelut lisäävät osaltaan siivouksen tarvetta. ”Oikeastaan vain pienen hetken keskitalvella ja keskikesällä porraskäytävät ja yleiset tilat pysyvät puhtaana. Muina aikoina kuraa ja töitä riittää”, Pöllänen naurahtaa.

Vaihteleva työ, vastuuta ja vapautta

Pääasiassa Laura Pölläsen kohteita ovat kerrostalot ja kauppakeskukset, joiden yleisten tilojen siisteydestä hän huolehtii. Työ on hänen mielestään yllättävän vapaata ja samalla vastuullistakin. Uutta opeteltavaa tulee eteen koko ajan, joten työ on kokoaikaista oppimista.  

Myös oma-aloitteisuutta tarvitaan. Omien kohteiden kulloisetkin työt suunnitellaan itse, sekä päivä- että viikkotasolla. ”Työssä on tietty vapaus, mutta kuitenkin raamit mitä tulee olla tehtynä”, Pöllönen kertoo. ”Tuttuja kohteita on kiva tehdä, koska tiedän, mitä töitä siellä odottaa ja vaikkapa mitä välineitä sieltä puuttuu.” Hän kertoo, että vaihtelua työhön tuovat työkavereiden tuuraus itselle uusissa kohteissa tai muut työnantajan osoittamat uudet työt.

Parasta on positiivinen palaute ja hyvä työyhteisö

Parasta työssä ovat asiakaskohtaamiset ja positiiviset palautteet, hyvä työyhteisö ja loistava esimies. Siivoustyössä kohtaa monenlaisia asiakkaita, joskus palaute on hyvinkin negatiivista. Ymmärtäväinen ja iloinen asenne auttaa hankalissakin tilanteissa sekä kokemusten jakaminen oman ammattitaitoisen tiimin kanssa. Pöllänen on hyvin tyytyväinen omaan esimieheensä ja näkee, että sillä on iso vaikutus työssä viihtymiseen. Työn luonne sopii hänelle: ”Minusta on mukavaa, että työt voi tehdä itsekseen ja omaan tahtiin, mutta oma tiimi on kuitenkin puhelimella nopeasti tavoitettavissa, jos on kysyttävää tai muuten tarve vaihtaa ajatuksia”.

Lisää ammattilaisia tarvitaan!

Siivousalalla riittää töitä moneen lähtöön. On kauppakeskuksia, porraskohteita, kouluja, toimistoja ja niin edelleen. ”Usein on ainakin jonkin verran mahdollista suunnata omaa työtä itselle sopivimpiin kohteisiin”, Pöllänen kertoo.  

Hän toivoo, että moni tulisi rohkeasti kokeilemaan millaista alan työ on. ”Moni kesätyöntekijä on jäänyt vakkariksi kesän jälkeen. Ikähaarukka on laaja. Meiltä löytyy työntekijöitä parikymppisestä kuusikymppiseen. Työ soveltuu monen ikäiselle ja monenlaisiin elämänvaiheisiin.” 

”Ehkä kaikista eniten tässä työssä yllätyin siitä, kuinka paljon ollaan tekemisissä asiakkaiden kanssa. Ala sopii siis hyvin asiakaspalveluhenkisille ihmisille!”, Pöllänen summaa lopuksi.

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin