Aikuisopiskelijan opintojen rahoitus

Aikuiselle on olemassa useita opintojen aikaisen elämän rahoitusmahdollisuuksia. Ne on tarkoitettu erilaisiin elämäntilanteisiin, joten niitä myönnetään aina hakijan yksilöllisen tilanteen mukaan.

Voit hankkia lisäosaamista suorittamalla ammatti- ja erikoisammattitutkintoja oman työsi ohessa tai suorittaa ammatillisia opintoja oppisopimuskoulutuksena, jolloin opiskelet pääosin työtä tehden ja saat TES:n mukaista palkkaa. Työssä olevana voit hakea työstäsi opintovapaata ja saada aikuiskoulutustukea viimeistään 31.7.2024 alkavaan koulutukseen, jos sinulla on yhteensä vähintään kahdeksan vuotta työhistoriaa joko palkansaajana tai yrittäjänä.

Voit saada KELA:n opintotukea perusopetuksen jälkeisiin Gradian koulutuksiin: ammatillisiin perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin ja niiden osiin, lukio-opintoihin, TUVA-koulutukseen ja aikuisten perusopetukseen. Voit saada opintotukea, jos opiskelet päätoimisesti ja opintojen kokonaiskesto on vähintään kaksi kuukautta, edistyt opinnoissasi riittävästi ja tarvitset taloudellista tukea. Aikuislukio-opintoihin voi saada opintotukea vain seuraavissa tilanteissa: olet oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, suoritat ne yhdistelmäopintona eli ammatillisen perustutkinnon yhteydessä tai suoritat lukio-opintoja sisäoppilaitoksessa, esimerkiksi kansanopistossa. Muissa tilanteissa ei voi saada opintotukea aikuislukio-opintoihin.

Jos olet työtön tai sinulla on uhka jäädä työttömäksi, voit hakea työvoimakoulutukseen. Gradian tarjoamat, haussa olevat työvoimakoulukset löydät Työvoimakoulutukset-sivultamme ja koko oman alueesi työvoimakoulutustarjonnan TE-palveluiden sivuilta. Omalta TE-palveluiden asiantuntijaltasi voit kysyä mahdollisuuksistasi omaehtoiseen työttömyysetuudella tuettuun opiskeluun.