Haaveet muuttuivat todeksi - hyvinvointialan ammatti, pt-pätevyys ja yrittäjyysopinnot samassa paketissa

”En kadu päivääkään, että lähdin vaihtamaan ammattia. Tänä päivänä saan tehdä työtä, joka tuntuu omalle”, kertoo liikunnan ohjaaja ja personal trainer Jaana Mäenpää. Kun ovet liikuntatieteelliseen tiedekuntaan eivät auenneet, hän jatkoi työskentelyä hammashoitajana ja etsi vaihtoehtoisia reittejä. Mäenpää sai kuulla Gradian ja Kuortaneen Urheiluopiston yhteistyönä järjestämästä liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnosta ja tarttui toimeen.

”Huomasin paikallisen liikuntakeskuksen työpaikkailmoituksen asiakaspalvelutehtävästä. Sain paikan ja heti sen jälkeen hain koulutukseen”. Työpaikka alalla ei ole koulutukseen pääsyn edellytys, mutta harrastamisen tai työn kautta saadusta kokemuksesta on etua. Koulutuksen voi suorittaa työn ohella. ”Se oli minulle täydellistä, sillä en olisi voinut opiskella päätoimisesti taloudellisista syistä. Olin töissä asiakaspalvelussa ja samaan aikaan opiskelin liikuntaneuvojaksi”. Mäenpää ja työnantaja sopivat kouluttautumisesta oppisopimuksella, joten Mäenpää sai palkkaa myös opintojen ajalta.

”En nauttinut nuorempana pänttäämisestä koulun penkillä. Nyt aikuisena opiskelu oli erilaista kuin osasin odottaa”.

Ammattitutkinnon opiskelu oli käytännönläheistä ja tuntui mukavalle. Mäenpää nautti opintojen vapaudesta ja siitä, että sai itse suunnitella etenemisjärjestyksen. ”Opettajalle pisteet siitä, että hän kannusti etsimään oman tavan oppia. Tykästyin opiskeluun ja sain sellaisen kipinän, etten varmaan enää lopeta opiskelua. Ajattelen nykyään, ettei kyse ole opiskelusta vaan itsensä kehittämisestä”.

Tutkinto suoritetaan osa kerrallaan ja jokaisessa osassa vaadittava ammattitaito osoitetaan käytännön työtehtävissä työpaikalla. ”Linean yrittäjä Susanna Raatikainen toimi työpaikkaohjaajana ja ohjasi minua päivittäin. Esimerkiksi yksilöllisen ohjaamisen näyttöä varten laitoimme hakuun harjoitusasiakkaita, joiden kanssa tein ohjaukset.” Opintoihin kuului lisäksi lähipäiviä Jyväskylässä pari kertaa kuussa sekä itsenäistä opiskelua. ”Opettaja auttoi tekemään hyvän opintosuunnitelman mutta tarvittiin myös itseohjautuvuutta aikatauluissa pysymiseen”.

Kuortaneen Urheiluopistolla uusia lajeja ja personal trainer -opintoja

Kuortaneen Urheiluopistolla pidetyllä intensiivijaksolla kokeiltiin uusia lajeja. ”En ollut koskaan ennen melonut kajakilla tai ajanut fatbikella.” Kuortaneella jokainen pääsi myös jakamaan omaa osaamistaan ja ohjaamaan toisia. Mäenpää valitsi tutkinnon osista yksilöllisen ohjaamisen tutkinnon osan, ja suoritti myös urheiluopistojen yhteisen Personal Trainer -sertifikaatin.

”Pt-koulutukset ovat yleensä tosi kalliita. Oli upea mahdollisuus hankkia pätevyys osana tutkintoa”.

Hyvinvointia omasta ammatista

Mäenpää valmistui alle puolessatoista vuodessa ja toimii tällä hetkellä personal trainerina ja liikunnan ohjaajana Liikuntakeskus Lineassa. Hän on kiitollinen opiskelun avaamista mahdollisuuksista. ”Olen kasvanut ihmisenä paljon siksi, että saan tehdä työtä, josta nautin. Olen nyt rohkeampi ja merkityksellisen työn vaikutus näkyy suoraan omassa hyvinvoinnissa”.

Mäenpään mielestä liikuntaneuvojan työssä on keskeistä auttamisen halu ja kyky nauttia toisen onnistumisista. ”Asiakkaat saavuttavat isojakin elämäntapamuutoksia pieni askel kerrallaan. Oma roolini on olla tukemassa ja ihastelemassa onnistumisia yhdessä”.

Töitä riittää ja mahdollisuuksia on monia

Mäenpään näkemyksen mukaan hyvinvointialalla riittää töitä ja liikuntaneuvojan ammattitutkinto mahdollistaa monia polkuja. Tutkinto sopii liikunta-alalle mutta myös laajentamaan osaamista monessa ammatissa. ”Monissa kouluissa on tätä nykyään personal trainereita, uskon, että tulevaisuudessa myös yrityksissä. Itselläni oli yrittäjyys valinnaisena ja sekin mahdollisuus jonain päivänä siintää omissa haaveissa”, Mäenpää kertoo ja antaa vinkin tutkintoa harkitseville: ”Koulutus antaa laajoja mahdollisuuksia. Kun lähdet tähän, et koskaan tiedä mistä itsesi löydät”.

Mikä koulutus?

  • Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto, liikuntaneuvoja (at)
  • Koulutus toteutetaan Gradian ja Kuortaneen Urheiluopiston yhteistyönä
  • Sopii liikunnan parissa työskenteleville tai alasta kiinnostuneille
  • Liikunta-alan ohjauskokemuksesta tai työpaikasta on etua hakeutumisessa
  • Osana tutkintoa on mahdollista suorittaa urheiluopistojen yhteinen Personal Trainer -sertifikaatti

 

 

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin