Gradian kirjastojen käyttösäännöt

Tervetuloa kirjaston käyttäjäksi!

Asiakas sitoutuu noudattamaan näitä käyttösääntöjä asioidessaan kirjastossa tai aktivoidessaan kirjastokortin.

Henkilökunta vastaa mielellään kirjaston toimintaan liittyviin kysymyksiin.

Kirjastokortti, asiakasrekisteri ja tietosuoja

Kirjaston asiakkaaksi pääset täyttämällä kirjaston asiakastietolomakkeen ja todistamalla henkilöllisyytesi kuvallisella henkilöllisyystodistuksella. Kirjastosta voit lainata Keski-kirjastojen kirjastokortilla tai jollakin henkilöllisyystodistuksella (kela-kortti, ajokortti). Kortti toimii kirjastokorttina sen jälkeen, kun olet aktivoinut sen kirjastossa asiakaskortiksesi.

Henkilötietolain mukaan kirjastolla on oikeus rekisteröidä lainaajan henkilötunnus. Gradian kirjastossa henkilötunnusta käytetään asiakkaan tunnistautumiseen lainaustilanteessa vain, jos asiakas on antanut siihen suostumuksen aktivoimalla henkilöllisyystodistuksen kirjastokortikseen. Lisäksi kirjasto voi käyttää henkilötunnusta asiakkaan yksilöimiseksi laskutuksen yhteydessä.

Ilmoita osoitteesi tai nimesi muutokset aina myös kirjastoon. Kun henkilötiedot on tallennettu kirjastojärjestelmään, kirjasto voi tarvittaessa päivittää opiskelijoiden tietoja kirjaston asiakasrekisteriin myös oppilaitoksen opiskelijarekiseristä. Henkilötietoja ei luovuteta kirjastosta ulkopuolisten käyttöön. Tiedot poistetaan opiskelijan valmistumisen tai eroamisen jälkeen. Asiakasrekisteri siivotaan kerran vuodessa.

Jokaisella asiakkaalla on oikeus tarkistaa, mitä häntä koskevia tietoja asiakasrekisteriin on tallennettu. Tietosuojalainsäädännön mukainen rekisteröidyn informointi henkilötietojen käytöstä on sisällytetty myös kirjastojärjestelmän rekisteriselosteeseen, joka on nähtävillä Gradian nettisivuilla sekä kirjaston toimipisteissä.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Muistathan, että olet aina itse vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta. Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon.

Käyttäytyminen

Huolehdi omalta osaltasi kirjaston työ- ja lukurauhasta. Kirjaston tietokoneet on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelukäyttöön.

Asiakas, joka rikkoo käyttösääntöjä tai häiritsee kirjastossa käytöksellään muita asiakkaita tai henkilökuntaa, voi menettää kirjaston käyttö- ja lainausoikeuden.

Laina-aika ja palautus

Kirjojen laina-aika on 28 vuorokautta, Kukkulan kirjaston kurssikirjoilla 14 vrk. Käsikirjaston aineistoa voit saada yö- tai viikonloppulainaan. Aikakauslehtiä lainataan Kukkulan ja Priimuksen toimipisteistä, lehtien laina-aika on 7 vrk. Videoita lainataan vain oppilaitosten opetuskäyttöön. Palauta tai uusi lainat eräpäivään mennessä. Lainat voi palauttaa kaikkiin Gradian kirjastoihin, ja jos kirjasto on kiinni,  palautuslaatikkoon kirjaston oven ulkopuolelle.

Lainaaja on itse velvollinen seuraamaan lainojensa eräpäiviä. Eräpäivä, viimeinen päivä, jolloin lainaus on voimassa, näkyy lainakuitissa ja sen voi myös tarkistaa kirjastossa tai kirjautumalla kirjaston nettisivuille omiin tietoihin. Kirjautumista varten voit pyytää kirjastosta tunnusluvun.

Kirjasto lähettää palauttamatta jääneestä aineistosta kolme myöhästymisilmoitusta asiakkaan ilmoittamaan sähköpostiin tai puhelinnumeroon. Jos aineisto ei palaudu kirjastoon, sinulle lähetetään niistä lasku aikaisintaan kahden viikon kuluttua kolmannen myöhästymisilmoituksen lähtemisestä. Jollet maksa laskua eräpäivään mennessä, asia siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi. Kirjasto ei ole vastuussa sähköisten ilmoitusten perillemenosta.

Varaaminen

Voit jättää varauksen lainassa olevaan aineistoon. Aineiston saapumisesta ilmoitetaan sähköpostitse ja se pidetään varattuna viikon ajan ilmoituspäivästä. Voit varata myös toisten Gradian kirjaston toimipisteiden aineistoja ja pyytää ne lähimpään Gradian kirjastoosi. Varaus ja kuljetus ovat maksuttomia.

Uusiminen

Voit uusia lainasi, ellei siihen ole varauksia. Uusimisen voi tehdä käymällä kirjastossa, soittamalla, sähköpostilla tai Gradian verkkokirjastossa (pyydä nettiuusimista varten kirjastosta tunnusluku). Lainoja voi uusia viisi kertaa, jos niihin ei ole varauksia.

Maksut ja lainausoikeuden menetys

Myöhästymismaksu on 0,20 €/laina/arkipäivä. Jos maksuja on 5 € tai enemmän, et voi lainata tai uusia lainojasi ennen kuin olet maksanut myöhästymismaksut. Opiskelutehtäviä saa tulostaa kirjastossa ilmaiseksi.

Kadonnut tai rikkoutunut aineisto

Jos kadotat tai vahingoitat kirjaston omaisuutta, sinun täytyy korvata se. Kirjan tai muun aineiston voi korvata hankkimalla tilalle toisen samanlaisen. Jos aineisto on loppuunmyyty tai et muusta syystä voi hankkia sitä, korvauksena vahingosta kirjasto laskuttaa sinulta aineiston hankintahinnan.