Mitä voit opiskella aikuisena Gradiassa?

Ammatilliset koulutukset aikuisena – opiskele ammatillinen tutkinto tai lyhyempi koulutus tarpeesi mukaan.

Ammatilliset perustutkinnot

Kun suunnittelet opiskelua kokonaan uudelle alalle, oikea koulutus löytyy usein ammatillisesta perustutkinnosta. Ammatillinen perustutkinto antaa ammatilliset perustaidot alan eri tehtäviin. Se antaa valmiuksia myös yrittäjyyteen sekä jatko-opintojen kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja.

Ammatillisen perustutkinnon opetus maksutonta, kustannuksia tulee opiskelu- ja työvälineistä. Perustutkinnon opiskelu edellyttää useimmiten osallistumista lähiopetukseen arkisin päiväaikaan, mutta koulutusten toteutuksissa on koulutuskohtaista vaihtelua. Perustutkinnon opiskelu sisältää aina myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. 

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Kun olet löytänyt jo sopivan alan ja haluat syventää omaa osaamistasi, sopiva koulutus voi löytyä lukuisten ammatti- ja erikoisammattitutkintojemme joukosta. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot on tarkoitettu useimmiten henkilöille, joilla on aikaisempaa alan kokemusta joko työn tai opintojen kautta. Joissakin koulutuksissa edellytyksenä on myös työ- tai työharjoittelupaikka opintojen ajaksi.

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa on aina opiskelijamaksu, joka on ilmoitettu koulutuksen tiedoissa. Ammattitutkinnon laajuus on 150 tai 120 osaamispistettä. Erikoisammattitutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. 

Tutkinnon osat ja muut lyhytkoulutukset, lupakortit (ammatillinen ei-tutkintotavoitteinen koulutus)

Jos sinun ei ole tarpeen opiskella kokonaista tutkintoa vaan vähempi riittää, meillä voit täydentää nykyistä osaamistasi lyhyemmillä koulutuksilla. Työssäkäyville on tarjolla omaan alaan liittyviä lyhytkoulutuksia ja kursseja sekä työttömille erilaisia tutustumiskoulutuksia ja lupakorttikoulutuksia, jotka tukevat työllistymistä.

Lyhytkoulutukset ja lupakortit ovat omaehtoisina opintoina useimmiten maksullisia, ja hinta on ilmoitettu koulutuksen tiedoissa. Järjestämme koulutuksia myös työvoimakoulutuksina, jolloin opiskelu on maksutonta.  

Ammatilliset koulutukset oppisopimuksella tai työvoimakoulutuksena

Kun sinulla on alan työpaikka, voit opiskella ammattiin oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuksella voit opiskella kaikkia ammatillisia tutkintoja ja tutkintojen osia. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työpaikkaa tai yrittäjyyttä ja viikoittaisen työajan tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia. Oppisopimuskoulutuksen voit aloittaa joustavasti.  

Järjestämme monia koulutuksia myös työvoimakoulutuksena. Työvoimakoulutusten tarjonnasta löydät lyhyempiä koulutuksia, kuten lupakortti- ja tutustumiskoulutuksia ja valmentavia koulutuksia sekä tutkintoon johtavia koulutuksia. Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhanalaisille työnhakijoille. Koulutuksen rahoittaa työvoimahallinto ja koulutukseen hakeudut työ- ja elinkeinotoimiston kautta.

Lukiokoulutus aikuisena

Aikuisena voit opiskelella koko lukion oppimäärän ja tähdätä opinnoissa lukion päättötodistukseen ja ylioppilastutkintoon.  Aikuislukiossa voit opiskella myös yksittäisiä lukio-opintoja aineopiskelijana. Lisäksi tarjolla on englantia ja suomen kielen opintoja perusopetuksen tasoisena.  

Aikuislukiossa opiskelu on sivutoimista ja lähiopetus tapahtuu ilta-aikaan. Lukio-opintoja voit tehdä myös verkko-opintoina. Tutkintotavoitteinen opiskelu Jyväskylän aikuislukiossa on maksutonta, kustannuksia tulee opiskeluvälineistä ja -materiaaleista. Yksittäisten oppiaineiden opiskelusta peritään lukuvuosimaksu 95 euroa. Jyväskylän aikuislukioon opiskelijoiksi otetaan 18 vuotta täyttäneet ja yläikärajaa opinnoissa ei ole.

Perusopetus aikuisena

Jos perusopetus on jäänyt kesken tai se on kokonaan suorittamatta, sinun on mahdollista tehdä perusopetuksen opinnot valmiiksi aikuisten perusopetuksessa eli OKSA-koulutuksessa. Aikuisen perusopetus on tarkoitettu vähintään 17-vuotiaille, joiden tavoitteena on saada perusopetuksen päättötodistus tai suorittaa osia peruskoulusta. Laadimme jokaisella henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS), johon määrittelemme opiskelun tavoitteet, suoritettavat kurssit ja tarvittavan tuen. Opiskelusuunnitelmassa huomioimme aiemmin tehdyt opinnot ja osaamisen sekä opiskelijan elämäntilanteen. Koulutus on päiväopiskelua. 

Kysy lisää!

Gradia Hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15, chat: gradia.fi/oppimaan