Oppisopimuskoulutus on tulevaisuutta

Jyväskylän kaupunki kouluttaa työttömiä nuoria osaajiksi ammatteihin, joihin tarvitaan uutta työvoimaa nyt ja tulevaisuudessa. Oppisopimuskoulutuksen on vuoden 2016 aikana aloittanut parikymmentä nuorta, jotka työskentelevät mm. päiväkodeissa, kouluissa, työpajalla sekä vanhus- ja vammaispalveluissa.

Jyväskylän kaupungin nuorten oppisopimuskoulutus –mallin kehittäminen tähtää pysyvään käytäntöön. Kaupungin työllisyysjohtaja Anssi Niemelä näkee joustavan oppisopimuskoulutuksen hyvänä välineenä hoitaa nuorten työttömyyttä.

Oppisopimuksessa parasta on, että siinä oppiminen voi tapahtua eri tavoilla. Jokainen nuori löytää oman reittinsä.

Niemelän mukaan nuorten oppimista helpottavat oppimisen konkreettisuus ja aito yhteys työhön. – Ihmiset ovat erilaisia, kaikki eivät pysty teoreettiseen opiskeluun koulunpenkillä. Taitaa olla niin, että suurin osa ihmisistä oppii ammatillisia taitoja parhaiten tekemällä.

Nuorten oppisopimuskoulutus tuottaa kaupungille täsmäosaajia tehtäviin, joihin tarvitaan uusia työntekijöitä. Rekrytointi ei aina ole aivan ongelmatonta. – Työnantajana kaupungin käsitys siitä, millä alalla on imua ja työpaikkoja, ei aina kohtaa sitä, mitä nuoret haluaisivat tehdä, Niemelä toteaa. Pääsääntöisesti tulijoita oppisopimuskoulutukseen olisi kuitenkin enemmän kuin voidaan ottaa.

Kaupungin työllisyysjohtaja Anssi Niemelä näkee nuorten kouluttamisen oppisopimuksella tulevaisuuden mahdollisuutena. – Tämä on vasta alkua. Tässä pitäisi olla laajentamisen mahdollisuudet. Vaikka muutoksia on tulossa, kaupunki on tulevaisuudessakin iso työpaikka, Niemelä visioi.

Työelämä- ja yrityspalvelut
040 341 5056
Gradia Jyväskylä
Liiketoiminta ja työelämäpalvelut
Käyntiosoite
Viitaniementie 1 C, Jyväskylä
Postiosoite
PL 472, 40101 Jyväskylä