Vuoden 2020 alumni Lauri Reuter

Kun Lauri Reuterilta kysyy, miten hän itse esittelisi itsensä, hän kokoaa asiat nopeasti.

”Itsepäinen tekno-optimisti, rajapintojen radikaali, asioiden yhdistelijä, kokonaisuuksien rakentaja. Sellaisena näen itseni. Helposti esittäydymme ammatin ja työn kautta, mutta sellainen ei ole minusta kiinnostavaa.”

Kerrotaan nyt kuitenkin myös työstä: Cygnaeus-lukiosta 2005 ylioppilaaksi kirjoittanut Reuter on biotekniikan tohtori, tutkija ja tätä nykyä myös pääomasijoittaja Nordic FoodTech Venture Capital -pääomarahastossa. Hänen kiinnostuksen kohteensa on kestävä ruuantuotanto uusin menetelmin. Taustalla on huoli maapallostamme ja ihmisestä.

”Systeemin on muututtava ja niin tapahtuukin. Toimin aina optimismin kautta. En ajattele lähtökohtaisesti, että asiat ovat huonosti, vaan ajattelen, että ne voivat olla paremmin. Pitkän aikavälin tarkastelussa asiamme ovatkin paremmin kuin koskaan tähän asti, ja uskon meille käyvän ihan hyvin!”

Reuter pyrkii elämään kuten opettaa. Omassa ruokapöydässä kasvikset painottuvat ja into kokeiluihin ja uusiin makuihin on suuri.

”Lempiruokani on aina se, mitä en ole vielä maistanut!”

Reuterin ei tarvitse juuri miettiä vastausta siihenkään, miksi ruoka ja ruuantuotanto on sytyttänyt hänen kiinnostuksensa.

”Ruoka on vaan niin hyvää. Ruoka on aina ollut erityisen läsnä elämässäni. Jo lapsuudenkodissani osa ruuasta kasvatettiin itse, ja alkujaan haaveilinkin kokin ammatista.

Toinenkin missio Reuterilla on. Hän haluaa ravistella opiskeluasenteita: opiskelun motivaattorina tulisi olla tulla hyväksi jossain kiinnostavassa asiassa, perehtyä syvällisesti johonkin tutkintojen ja työurien sijaan. Lisäksi Reuter  pitää yrittäjyyttä yhtenä parhaista keinoista parantaa maailmaa. Tässäkin hän elää niin kuin opettaa eli toimii yrittäjänä. Reuter toivoisi, että eri alojen akateemisen koulutuksen hankkineet vaikuttaisivat nykyistä paljon enemmän myös yrittäjinä.

Lauri Reuter  ja kokki Valtteri Paltamaa valittiin Gradian ensimmäisiksi vuoden alumneiksi vuonna 2020. Molemmat edustavat ravitsemusalaa ja ruokatuotantoa omalla erilaisella, innovatiivisella ja taidokkaalla tavallaan. Vuoden alumni -kriteerinä on, että henkilö on myönteinen Gradian lähettiläs. Vuoden alumniksi valitaan koulutuskuntayhtymä Gradian oppilaitoksesta valmistunut henkilö, joka on toiminnallaan edistänyt keskisuomalaisen toisen asteen koulutuksen arvostusta ja tunnettuutta.