Valon kaupunki Jyväskylän Kankaalla – kestävää kehitystä, tanssia, elokuvia ja valotaidetta

Valon kaupunki -tapahtuma tulee tänä vuonna Kankaalle isompana ja näyttävämpänä kuin koskaan. Valon kaupunki -tapahtuman aikana 26.–28.9. Kankaalla nautitaan tanssitaiteesta, valoteoksista, elokuvista ja luovan kampuksen monipuolisesta tarjonnasta. Kangas kurottamassa kohti kestävyyttä -seminaarissa teemana on kestävä kaupunkikehitys. Kankaalle odotetaan tapahtuman aikana yli 10 000 vierailijaa.

Mediatiedote 18.9.2019
Jyväskylän Kangas

Kankaalle toteutetaan näyttäviä valotaideteoksia, jotka ovat nähtävissä 26.–28.9. kello 20–24. Valaistussuunnittelija Ari Tiilikainen toteuttaa ”Kankaan elämää”-teoksen, joka on paperitehtaan kiinteistöön ja jokiuomalle sijoittuva dynaaminen valaistus. Se saa tehtaan ikkunat elämään tehtaan elämää ja kävijät aistimaan turbiinien ja paperikoneiden rattaiden pyörintää. Kuvataiteilija Juhana Moisander luo puolestaan Kankaan paperitehtaalle uuden paikkasidonnaisen teoksen ”Strike”, jonka lähtökohdat ovat rakennuksen historiassa ja siellä työskennelleissä ihmisissä. Molemmat teokset sijaitsevat Piipputorilla.

– Kangas nivoutuu hyvin osaksi kaupunkikeskustan Valon kaupunki -tapahtumaa ja reittiä. Kankaalle on helppoa tulla esimerkiksi Tourujoen ja Mataran suunnasta. Kankaalla on mukavaa ja turvallista liikkua jalan ja tutustua valoteosten lisäksi hienoihin yhteispihoihin, aukioihin sekä viheralueisiin. Lisäksi tarjolla on paljon erilaisia tapahtumia, kertoo Kankaan projektipäällikkö Kaisa Hirvaskoski-Leinonen Jyväskylän kaupungilta.

– Valon kaupunki Kankaalla -tapahtumassa olemme tehneet poikkeuksellisen laajaa ja hyvää yhteistyötä eri tahojen kanssa. Yhteistyössä ovat mukana YIT, Skanska, Valon kaupunki, Keski-Suomen Tanssin Keskus, Gradia, EduFutura, Suomalainen musiikkikampus, Piippurannan Klubi, Elokuvakeskus ja Green Building Council Finland. Laaja yhteistyö mahdollistaa tämänvuotisen hienon ja monipuolisen Valon kaupunki -tapahtuman sisällön Kankaalla”, iloitsee Hirvaskoski-Leinonen.

Kestävän kehityksen teemoja Pergamenttihallissa

Vanhan paperitehtaan pergamenttihalliin sytytetään valot Valon kaupunki -tapahtuman ajaksi. Pergamenttihallissa järjestetään torstaina 26.9. kello 11–16.30 Kangas kurottamassa kohti kestävyyttä -seminaari yhteistyössä Green Building Council Finlandin (FIGBC) kanssa. Seminaari on osa Green Building Week:ia, jonka teemana on kestävä rakentaminen ja rakentamisen hiilijalanjäljen lyhentäminen.

Seminaarin avauspuheenvuoron pitää Mari Pantsar, joka luotsaa Sitralla Hiilineutraali kiertotalous -teemaa. Hän johtaa teeman strategiaa ja vastaa siitä, että kaikki kiertotalousteeman tekemiset viitoittavat Suomen tietä kohti ekologisesti kestävämpää ja kilpailukykyisempää yhteiskuntaa. Mari puhuu Kankaan seminaarissa otsikolla: ”Kaupungit kiertotalouden keskiössä”.

– Kaupungit ovat tarpeeksi suuria tekemään merkittäviä kiertotaloustoimia, mutta toisaalta riittävän pieniä ja tiiviitä toteuttamaan konkreettisia ja ketteriä toimenpiteitä. Kaupunki itsessään on ekosysteemi, jossa kaikki on lähellä: ihmiset, työpaikat, yritykset, osaaminen ja infrastruktuuri, taustoittaa Mari Pantsar puheenvuoronsa taustoja ja lähtökohtia. Seminaarissa puhutaan myös vesi- ja energiatehokkuudesta ja kuullaan, miten rakennusliikkeet vastaavat näihin haasteisiin.

Ketteriä kokeiluja on Kankaalla tehty jo usean vuoden ajan. Myös kestävää ja vähähiilistä asuin- ja työpaikka-aluetta on rakennettu määrätietoisesti. Kankaan yhteispihat, pyöräilybaana, suojeltu luonto, keskitetty pysäköinti ja uudenlainen jätteidenkerääminen ovat esimerkkejä kestävän kehityksen mukaisesta rakentamisesta. Seminaarissa ideoidaan yhdessä uusia tapoja edistää Kankaan ekologisuutta ja vähähiilisyyttä.

Yritysnäkökulmaa Kankaalle sijoittumiseen tuo Landis+Gyrin toimitusjohtaja Sami Kurunsaari.

Koko seminaarin ohjelmaan voi tutustua tästä.

Seminaari huipentuu Juhlajuoma-tanssiesitykseen Pergamenttihallissa.

Tanssia ja elokuvaelämyksiä

Tanssitaidetta Kankaan Valon kaupunki -tapahtumissa nähdään runsaasti, kun Tanssin Aika 2019 -festivaali tulee Kankaan Pergamenttihalliin. Jyväskylästä kotoisin oleva tanssiryhmä Urban Movements Company (UMC) esiintyy keskiviikkona 25.9. Movements – Motions – Mindsets -esityksellä, jonka koreografina toimii Suomen kysytyimpiin kuuluva ohjaaja-koreografi Reija Wäre.

Tanssin Aika -festivaali jatkaa Kankaan Pergamenttihallissa perjantaina 27.9. koreografi Johanna Nuutisen uusimmalla teoksella ANON – The act of Waiting.

Lauantaina Kankaalla esitetään uudenlainen, lapsille suunnattu tanssiesitys Flora & Fauna, joka on sisäänsukellettava videotanssiteos luonnon ihmeellisestä maailmasta. Esitys sai maailmanensi-iltansa vuonna 2016 Kamerunissa ja se on vieraillut useilla kotimaisilla ja kansainvälisillä festivaaleilla.

Lauantai-ilta huipentuu sykähdyttävään ja monitaiteelliseen klubi-iltaan Sep/Dance19, jonka järjestävät yhteistyössä Tanssiryhmä Off/Balance ja Keski-Suomen Tanssin Keskus. Pääesiintyjänä on Paleface. Mukana ovat myös Kinetic Orchestran Jarkko Mandelin ja Suvi Nieminen sekä Mikko Hyvönen ja tanssiryhmä Off/Balance. Klubi-iltaan on K-18 ikäraja.

Kankaan Pergamenttihallissa on tarjolla myös kaksi elokuvaa torstaina 26.9. Siellä esitetään elokuvat: ”Rocketman” ja ”Apollo 11”. Elokuvien lisäksi elokuvailtoina Pergamenttihallissa viihdyttää DJ ja kioskista voi ostaa purtavaa.

Hohtava Kangas tarjoaa elämyksiä

Gradian Luova kampus muuttuu osana Valon kaupunki -tapahtumaa Hohtavaksi Kankaaksi 26.–28.9. Hohtavan Kankaan tapahtumapaikkana on Gradian luova kampus osoitteessa Kympinkatu 3B.

Hohtava Kangas tarjoaa yleisölle monenlaista ohjelmaa Luovan kampuksen sisätiloissa ja sisäpihalle muodostuvalla Festaripihalla kaikkina kolmena päivänä kello 18–23. Ulkotilojen valokokonaisuutta voi ihastella kello 24 saakka. Hohtavalle Kankaalle voi saapua opiskelijoiden loihtimaa SIK-SAK-kujaa pitkin P-Pergamentin kupeelta tai nousemalla pinkkiin Taitaja2020-bussiin Jyväskylän keskustassa Asemakadulla tai Sepänkadulla.

Suomalaisen musiikkikampuksen bändien showtapahtumat ja Steampunk-asujen näytökset valtaavat Festaripihan EduFutura-stagen joka ilta.

Luvassa on kaikkina päivinä myös Cronut Café hohtavine drinkkeineen sekä työpajoja ja tuotemyyntiä, osallistavia pisteitä, työnäytöksiä ja näyttelyitä, tanssin lumoa, hohtomuskareita, soitinkokeiluja ja klubeja sekä musiikkiesityksiä myös sisätiloissa. Sauna rakentuu Festaripihalle torstaina ja lämpiää perjantaina miehille sekä lauantaina naisille. Tarjolla on myös ohjausta ja neuvontaa kaikille Gradian koulutuksista kiinnostuneille.

Hohtava Kangas on Gradian eri alojen, Suomalaisen musiikkikampuksen, EduFutura Jyväskylän ja Taitaja2020-tapahtuman yhdessä järjestämä monipuolinen kokonaisuus. Ohjelma soveltuu koko perheelle ja etenkin alkuillan tarjonta hyvin myös perheen pienimmille.

Tarkemman ohjelman sekä pinkin Taitaja2020-bussin aikataulut löydät osoitteesta: gradia.fi/hohtavakangas – tule ja valaistu!

Piippurannan Klubilla musiikkia ja avoimet ovet

Piippurannan Klubilla voi Valon kaupungin aikaan nauttia musiikista ja tutustua Klubin toimintaan avoimissa ovissa. Rosteri-band soittaa Piippuranta Klubilla 60-luvun musiikkia torstaina 26.9. kello 17–19. Perjantaina kello 18–21 klubin toimintaan voi tutustua avoimissa ovissa. Lauantaina on luvassa Harmonikkakonsertti ”Tangoja Valon yössä”. Piippurannan Klubi järjestää avointa ja asiakaslähtöistä toimintaa seniori-ikäisille jyväskyläläisille. Klubi sijaitsee Kankaalla osoitteessa Paperitehtaankatu 1.

Kankaan asunnoista tietoa tarjolla

YIT:n asuntomyynti on paikalla Valon kaupunki -tapahtumassa Kankaalla torstaina ja perjantaina 26. –27.9. kello 18–21. Esittelyssä on uusi Kankaalle rakentuva ennakkomarkkinointikohde Arvon talo. Paikan päällä voi tutustua kohteen suunnitelmiin ja sekä osallistua Kankaan alueen kyselyyn ja arvontaan.

Skanska Kotien asuntomyynti on paikalla Valon kaupunki -tapahtumassa Kankaalla torstaina ja perjantaina 26. –27.9 kello 18–21. Esittelypisteellä voi tutustua Skanskan Kankaan tulevien kohteiden suunnitelmiin sekä muuttovalmiisiin koteihin.

Kankaan rakentajat toivottavat iloista ja turvallista Valon juhlaa kaikille Kankaalla vieraileville ja pyytävät pysymään yleisölle tarkoitetuilla alueilla työmaa-aidoitusten ulkopuolella.

Tutustu koko Kankaan Valon kaupunki -tapahtuman tarjontaan tästä.

Media on tervetullut Kangas kurottamassa kohti kestävyyttä -seminaariin 26.9. klo 11–16.30. Mediaa pyydämme ennakkoilmoittautumaan tapahtumaan sähköpostitse osoitteeseen: taija.lappetelainen@jyvaskyla.fi.

Lisätiedot

Kaisa Hirvaskoski-Leinonen, Kankaan projektipäällikkö, Jyväskylän kaupunki, p. 040 525 4779, kaisa.hirvaskoski-leinonen@jyvaskyla.fi
Ulla-Maija Valtonen, palvelupäällikkö, Kankaan Palvelu Oy, p. 050 527 6703, ulla-maija.valtonen@jyvaskyla.fi

Valoteokset:
Jani Ruotsalainen, koordinaattori, Valon kaupunki -hanke, Jyväskylän kaupunki, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen@jyvaskyla.fi

Gradia / Hohtava Kangas:
Marjo Tuhkanen, Gradian luova kampus, puh. 040 341 5068, marjo.tuhkanen@gradia.fi
Helvi Kangas, Gradian musiikki ja tanssi, puh. 040 341 5207, helvi.kangas@gradia.fi
Johanna Muhonen, Suomalainen musiikkikampus/EduFutura, puh. 040 836 8912, johanna.muhonen@edufutura.fi