Uusi raskaan kaluston opetuskorjaamo käyttöön Lievestuoreen kampuksella

Lievestuoreen kampuksella opiskelee autoalan, logistiikan, maarakennuksen ja varastoalan opiskelijoita kaikkiaan noin 300. Kampuksella on otettu käyttöön uusi oppimisympäristö, jonka raskaan kaluston opetuskorjaamossa opiskelijat huoltavat ja korjaavat esimerkiksi paketti- ja kuorma-autoja, maarakennuskoneita ja traktoreita. Pääosin opetuskorjaamossa työskentelevät opiskelijat, jotka opiskelevat ajoneuvoalan perustutkinnossa hyötyajoneuvomekaanikoiksi.

”Tutummin siis raskaan kaluston asentajaopiskelijat käyttävät opetuskorjaamoa. Koulutusta on aiemmin järjestetty Viitaniemen kampuksella Jyväskylässä, mutta uudet tilat luovat raskaan auto- ja työkonekaluston opetukseen uusia mahdollisuuksia”, kiteyttää autoalan ja maarakennusalan koulutuspäällikkö Pasi Räty Gradia Jyväskylästä.

Hyötyajoneuvomekaanikoksi opiskelevat pitävät kunnossa Lievestuoreen kampuksella käytössä olevaa raskasta ajoneuvokalustoa.

Opetuskorjaamo mukailee työelämän korjaamoita

Uusi raskaan kaluston opetuskorjaamo on osa Lievestuoreen toimipisteen rakennushanketta, joka alkoi keväällä 2021. Noin tuhannen neliön kokoiseen rakennukseen valmistui 500 neliöisen opetuskorjaamon lisäksi pienempi tila meluisille töille, varastoalan opetustila sekä opetuksen demotila.

Opetuskorjaamoon mahtuu kerrallaan neljä isoa autoa tai työkonetta, eikä se poikkea työelämän korjaamoista.

Opetuskorjaamo on tarkoitettu raskaan kalustoon huoltoon ja korjaukseen.


”Kaluston saa ilmaan betonilattialta nostimilla. Opetuskorjaamossa on tarkoitus tehdä esimerkiksi määräaikaiskatsastukseen liittyviä tarkastuksia ja huoltoja kaikille pakettiautoja suuremmille autoille. Likaisemmille metalli- ja hitsaustöille sekä muille pölyisille ja äänekkäille töille on erillinen, pienempi tila, jossa on muun muassa osienpesukone, jolla voi pestä esimerkiksi moottorinosia”, Räty kuvailee.

Opetuskäytössä on myös demotila, johon voi tuoda esimerkiksi kokonaisen moottorin tutustuttavaksi tai käydä läpi sähkö- ja moottoritekniikkaa sekä diagnostiikkaa. Raskaan kaluston asentajaopiskelijoiden lisäksi uusia tiloja käyttävät muun muassa varastoalan opiskelijat. Varastoalan opetustilasta löytyy nykyaikainen varastoautomaatti, jonka 50 hyllylevyä jatkuvat aina toiseen kerrokseen saakka.

”Varastoalan opetustilassa hallinnoidaan ja hoidetaan koko kiinteistön sisäistä varastovirtaa, ja sinne tulevat esimerkiksi korjaamon lähetykset. Uudet tilat tukevat eri alojen välistä yhteistyötä.”

Uutena myös jarrudynamometri, ulkopesupaikka ja tankkausasema

Uuden rakennuksen jatkeena löytyy myös raskaan kaluston jarrudynamometri, jolla opiskelijat voivat tarkistaa ajoneuvojen jarrujärjestelmän toimivuuden. Katsastusasemat käyttävät jarrudynamometriä ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksissa ja sillä voi testata esimerkiksi kuorma-autojen jarruja akseli kerrallaan.

”Voimme tehdä siis raskaan kaluston lakisääteisiä mittauksia. Hyötyajoneuvomekaanikoksi opiskelevien opintoihin kuuluu muun muassa pakollinen osaamisvaatimus, joka on nimeltään: painilmajarrujen toiminnan tarkastaminen määräaikaiskatsastusta varten.”

Jarrudynamometrillä voi tehdä raskaan kaluston lakisääteisiä mittauksia.


Uuden rakennuksen päätyyn tuli ulkopesupaikka, jossa voi pestä likaiset maarakennuskoneet ja muut ajoneuvot. Lisäksi rakennushankkeen yhteydessä uusittiin koneiden tankkausasema.

Haku hyötyajoneuvomekaanikon koulutukseen

Hyötyajoneuvomekaanikon koulutukseen voi hakeutua seuraavan kerran vuoden 2023 alussa jatkuvan haun kautta tai yhteishaussa 21.2.–21.3.2023.

Nuoret, yhteishaun kautta tulevat autoalan opiskelijat opiskelevat Viitaniemen kampuksella ensimmäisen vuoden, jonka jälkeen he siirtyvät Lievestuoreelle toiseksi ja kolmanneksi vuodeksi. Aikuisopiskelijoiden tutkinto- tai osatutkinto-opinnot ovat pääosin kokonaan Lievestuoreella, ja ne kestävät noin 1,5 vuotta.

Lisätietoja

Pasi Räty, koulutuspäällikkö, Gradia Jyväskylä, puh. 040 341 6308, pasi.raty@gradia.fi