Työssäoppiminen, harjoittelijoista tulevaisuuden osaajia

Työssäoppiminen eli arkikielellä työharjoittelu on opiskelijalle olennainen osa ammatin opiskelua. Työnantajalle se on erinomainen tilaisuus vastata sekä nykyiseen, että tulevaisuuden työvoimapulaan. Työharjoittelu on kirjaimellisesti ennakoivaa rekrytointia.

Työharjoittelu on useimmille tuttu opiskelun muoto. Tyypillisesti opiskelijat ottavat itse yhteyttä yrityksiin, joissa he haluavat suorittaa työssäoppimisen. Tämä kertoo opiskelijan kiinnostuksesta ja motivaatiosta yritystä kohtaan.

Työnantajat voivat ottaa myös itse yhteyttä Gradiaan ja tarjota harjoittelupaikkaa opiskelijoille. Ihannetapauksessa harjoittelijasta saadaan heti opintojen päätyttyä erinomainen, ja jo harjoittelun aikana tutuksi tullut, työntekijä yritykseen.

Kolme pointtia työharjoittelusta

  • Tavoitteellinen ja ohjattu harjoittelu suunnitellaan opettajan, työnantajan ja asiantuntijan kanssa yhteistyössä. Gradia on työpaikan tukena koko työharjoittelujakson ajan. Työharjoittelun pituus vaihtelee muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen riippuen opiskelijan osaamisesta ja opintojen vaiheesta. Työtehtävien täytyy tukea opiskelijan tutkinnon tavoitteita.
  • Tarjoamalla harjoittelupaikan erilaisille ja eri-ikäisille opiskelijoille yritykseen saadaan uusia persoonia ja virkistäviä uusia ideoita. Opiskelijoiden oppimiseen ja toimialan kehittämiseen osallistuminen vahvistaa osaltaan organisaation työnantajamielikuvaa.
  • Harjoittelun aikana ei olla työsuhteessa eikä työharjoittelijalle makseta palkkaa. Harjoittelujaksojen lisäksi opiskelijalla voi olla myös palkallisia oppisopimusjaksoja.

On tärkeää, että mahdollisimman moni yritys tarjoaa opiskelijoille harjoittelupaikan ja näin mahdollistaa oppimisen käytännön työtehtävissä aidossa työympäristössä. Maailma muuttuu nopeasti, joten tiiviillä harjoittelijayhteistyöllä varmistetaan, että yrityksillä on osaavia työntekijöitä myös tulevaisuudessa.

Harjoittelun kautta oppilaitokset saavat arvokasta tietoa yrityskentän tarpeista ja voivat vastata niihin paremmin opetuksen suunnittelussa.

Tiiviin ja toimivan opiskelijayhteistyön avulla voidaan varmistaa opintojen alkuvaiheesta saakka, että työtehtävät ja ympäristöt tulevat tutuiksi opiskelijoille jo opintojen aikana. Valmistumisen jälkeen opiskelija on valmis tekijä joko kesän ajaksi tai pidempään työsuhteeseen.

Jos kiinnostuit harjoittelijayhteistyöstä ja haluat tietää lisää, ota yhteyttä Gradian työelämäpalveluihin. Etsitään yhdessä tarpeeseenne sopivat ratkaisut. Lisätietoa Gradian työelämäpalvelut gradia.fi/yrityksille

Yritys- ja elinvoimapalvelut

Linnavirta Maria

Yritysneuvoja