Turvallisuusalan opiskelijat pelastivat ihmishengen

Ammattiopisto Gradian turvallisuusalan toisen vuoden opiskelijat Laura Hartikka ja Eeli Tiusanen sattuivat 19.9. koulusta lähdettyään Jyväskylän keskustassa tilanteeseen, jossa mieshenkilö oli tuupertunut elottomana maahan. Henkilö oli jo kasvoiltaan sininen ja hänen luonaan oli kaksi muuta henkilöä, jotka eivät olleet onnistuneet auttamaan häntä.

Opiskelijat puuttuivat tilanteeseen ripeästi. Ensin paikalle osunut Laura Hartikka auttoi henkilön kylkiasentoon, varmisti hengitysteiden auki pysymisen ja soitti hätänumeroon.

”Ensin tuli lyhyt ö-hetki, jonka aikana mietin mitä teen, mutta sitten aloin nopeasti toimia”, Hartikka muistelee tapahtumia. Pian paikalle osui myös Eeli Tiusanen, joka meni opiskelukaverinsa avuksi.

Opiskelijat soittivat uudelleen hätäkeskukseen, kun autettavan henkilön tila oli romahtanut, ja saivat nopeasti avun paikalle. Paikalle saapuivat poliisit ja ambulanssi. Poliisit olivat kiittäneet Hartikkaa ja Tiusasta kädestä pitäen ja todenneet, että ilman heidän toimintaansa mies olisi menehtynyt. Tilanne oli ollut todella kriittinen.

”Tuli tosi ylpeä ja hyvä mieli, kun poliisi katsoi silmiin ja sanoi, että tämä kaveri ei olisi selvinnyt hengissä, jos ette olisi auttaneet. Olen ylpeä myös siitä, että en mennyt paniikkiin, osasin toimia tilanteessa ja antaa muillekin toimintaohjeita”, Laura Hartikka kertoo.

Opiskelijoille järjestettiin esimerkillisen toiminnan kunniaksi 28.9. kahvitilaisuus, jossa rehtori Pirjo Kauhanen, ryhmänohjaaja Piret Niskanen, turvallisuusalan opettajat Niina Pekkanen ja Pekka Tamminen sekä koulutuspäällikkö Maija Ketola kiittivät opiskelijoita esimerkillisestä toiminnasta.

Turvallisuusalan opiskelijoita henkilökunnan kanssa

Ryhmänohjaaja Piret Niskanen, opiskelija Eeli Tiusanen, opettaja Pekka Tamminen, opiskelija Laura Hartikka ja rehtori Pirjo Kauhanen turvallisuusalan opiskelijoiden esimerkillisen toiminnan kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa 28.9.

Rehtori Pirjo Kauhanen kehui 17-vuotiaita opiskelijoita vastuullisesta toiminnasta ja yleensäkin turvallisuuden tunteen tuomisesta arkeen: ”Olen rehtorina todella ylpeä. Teillä on sellainen ihmisen kohtaamisen taito, jota tarvitaan tässä ajassa. Näitte, että nyt toinen tarvitsee apua ja toimitte. Jokainen voi pohtia olisiko itsellä taitoa kykyä toimia tilanteessa, jossa moni aikuinen olisi kulkenut ohi”.

Eeli Tiusanen puolestaan halusi kiittää opettajia, erityisesti Pekka Tammista, joka on opettanut opiskelijoille ensiaputaitoja. ”Iso kiitos kuuluu Pekalle, että on opettanut meitä. Emmehän me muuten olisi osanneet toimia oikein”, Tiusanen totesi tilaisuudessa.

”Opiskelijat ovat toimineet oikein ja pelastaneet ihmishengen. Siitä mitä on opetettu, on ollut hyötyä. Suuri kiitos Lauralle ja Eelille, että olette toimineet ohjeiden mukaan”, Pekka Tamminen sanoi opiskelijoistaan ylpeänä.