Teeleidi palkittiin Suomen parhaana oppisopimustyönantajana

Teeleidi on valittu Suomen parhaaksi oppisopimustyönantajaksi Suomen Oppisopimusosaajat ry:n kilpailussa pienten yritysten sarjassa.  Vuoden oppisopimustyönantaja -tunnustus myönnettiin jyväskyläläisen teehuone Teeleidin yrittäjä Anne Savelalle, joka on pitkäaikainen Gradian yhteistyökumppani. Suurten yritysten sarjassa tunnustuksen sai Infraroad Turusta. Ansioituneet oppisopimustoimijat palkittiin opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä Ammatillisen koulutuksen seminaarissa Hämeenlinnassa 17.11.2021.

Suomen Oppisopimusosaajat ry valitsi palkintojen saajat koulutuksenjärjestäjien lähettämistä ehdotuksista. Tuomaristo näki Teeleidin erinomaisena esimerkkinä oppisopimuksella työllistävästä ja kouluttavasta yrityksestä, joka tarjoaa mahdollisuuksia uuteen työuraan myös alanvaihtajille.

Teehuoneena ja teen tukkuliikkeenä toimiva Teeleidi on kouluttanut oppisopimuksella aktiivisesti koko yrityksen seitsemän toimintavuoden ajan. Teeleidi työllistää 11 henkilöä, joista valtaosa on kouluttautunut oppisopimuksella Gradiassa. Työntekijät ovat suorittaneet mm. liiketalouden perustutkintoja ja logistiikan perustutkintoja, ja parhaillaan on valmistumassa lähiesimiestyön ammattitutkinto.

Joustava keino rekrytoida ja päivittää osaamista

Oppisopimuskoulutus tarjoaa yrityksille joustavan mahdollisuuden rekrytoida uusia osaajia tai päivittää nykyisen henkilöstön osaamista.
"Oppisopimuksella työnantaja saa motivoituneita ja osaavia työntekijöitä, ja työntekijä saa ammatillisen tutkinnon sekä työpaikan", Teeleidin yrittäjä Anne Savela kertoo. Hän näkee, ettei yritys olisi samanlainen ilman jatkuvaa kehittämistä ja oman osaamisen kehittämisestä innostuneita työntekijöitä. ”Yhteistyössä Gradian kanssa olemme vahvistaneet työntekijöiden ammattitaitoa ja samalla kehittäneet koko yritystä useista eri ammatillisista tutkinnoista kertyneen osaamisen avulla”. Myös Savela itse on hankkinut yrittäjäosaamista oppisopimuskoulutuksella.

Oppisopimuksen kysyntä kasvaa vahvasti

Gradia järjestää oppisopimuskoulutusta ensisijaisesti työelämän tarpeisiin Keski-Suomessa, mutta joillain aloilla koko Suomessa. Gradiassa solmittiin tammi-syyskuun 2021 aikana 993 uutta oppisopimusta, joka on lähes 50 % enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Niin Gradiassa kuin valtakunnallisesti oppisopimuskoulutuksen trendi on vahvasti kasvava. ”Oppisopimus taipuu moneksi. Se on niin opiskelijalle kuin työnantajallekin edullinen tapa hankkia osaamista. Yhä useampi opiskelija siirtyy suorittamaan tutkinnon loppuun sujuvalla oppisopimuksella, yhä useampi työtön työllistyy rekrytoivalla oppisopimuksella ja yhä useampi työssä oleva hankkii lisää osaamista pärjätäkseen sekä edetäkseen työelämässä oppisopimuksella”, toteaa Gradian asiakkuuspäällikkö Krista Hanski.

Oppisopimus on työelämälähtöinen tapa opiskella ammatti tai hankkia lisää osaamista. Sillä voi opiskella ammatillisen tutkinnonosan, -osia tai koko tutkinnon. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija on työsuhteessa ja hänelle maksetaan palkkaa.

Suomen Oppisopimusosaajat ry:n vuosittainen tunnustus

Suomen Oppisopimusosaajat ry palkitsee vuosittain ansioituneita oppisopimustoimijoita. Työnantajien lisäksi vuonna 2021 palkittiin vuoden oppisopimusopiskelijat, työpaikkaohjaaja ja mentori sekä yrittäjä-oppisopimusopiskelija. Lisätietoja palkintojen saajista www.oppisopimus.fi
Palkitut julkistettiin opetus- ja kulttuuriministeriön, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEn ja Koulutuskuntayhtymä Tavastian järjestämässä ammatillisen koulutuksen valtakunnallisessa seminaarissa Hämeenlinnassa 17.11.2021.

Oppisopimus lyhyesti

Oppisopimuksella voi suorittaa kaikkia perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintoja tai näiden tutkinnon osia.

  • Oppisopimus perustuu työsuhteeseen ja oppisopimuksen ajalta saa palkkaa.
  • Myös yrittäjä voi opiskella oppisopimuksella.

Oppisopimuksen kesto on yksilöllinen. Keskimäärin oppisopimus kestää:

  • perustutkinnoissa 1,5–2,5 vuotta.
  • ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa 1–2 vuotta.
  • tutkinnon osassa tai osissa 4–12 kuukautta.

Oppisopimuskoulutuksessa valtaosa oppimisesta tapahtuu työpaikalla. Lähipäiviä on oppilaitoksessa keskimäärin:

  • perustutkinnoissa noin 3–5 päivää kuukaudessa.
  • ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa noin 1–3 päivää kuukaudessa.

https://www.gradia.fi/oppimaan/oppisopimus

Lisätietoja:

Teeleidi Oy, Anne Savela, toimitusjohtaja, puh 044 555 5900.
Gradian Työelämä- ja yrityspalvelut, Krista Hanski, asiakkuuspäällikkö, puh. 040 341 5191.

Tiedostona sivun alalaidassa on toimitusten käyttöön kaksi painokelpoista kuvaa Anne Savelasta. Kuvaaja: Tuomas Mikkonen.