Shanghailaisopiskelijat suorittivat suomalaisen liiketalouden osatutkinnot

Mediatiedote 11.1.2018

Suomalainen koulutusvienti on ottanut uuden askeleen, kun 22 toisen asteen ammatillisen koulun Shanghai Commercial Accouting Schoolin opiskelijaa suoritti liiketalouden perustutkinnon osatutkinnon. Koulutuksen toteuttivat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia yhteistyössä koulutusvientiyritys EduCluster Finlandin kanssa.

Tämä oli kansallisesti toinen ammatillisia tutkintoja koskeva koulutusvientikauppa. Myös ensimmäinen, joka suuntautui Qatariin oli Gradian ja EduCluster Finlandin yhteistyötä.

Suomalainen ammatillinen koulutus sai kiinalaisopiskelijoilta erinomaista palautetta. Erityisesti arvostettiin yhdessä oppimista, tiivistä dialogia opettajien kanssa sekä tekemällä oppimista. Kysymykseen, suosittelisitko vastaavaa ohjelmaa muille, 22 vastaajan keskiarvo oli 4,7 / 5.

- Aivan uutta kiinalaisopiskelijoille oli oppiminen koulun ulkopuolella sekä se, että arviointi perustui käytännön näyttöön ja arviointikeskusteluun, kuvaa vastuukouluttaja Johanna Ärling Gradiasta.

Tutkintokoulutus käynnistyi yrittäjyyskasvatusjaksolla, jota koulutuskuntayhtymä ja EduCluster Finland ovat vieneet Shanghaihin vuodesta 2015. Koulutuksia järjestettiin sekä Shanghaissa että Jyväskylässä. Osa opinnoista rakennettiin etäopinnoiksi.

Opetushallituksen myöntämä koulutusvientikokeilulupa Gradialle on voimassa vuoden 2020 loppuun. Kokeilussa hankitaan tietoa, millaisia muutoksia ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmään olisi tehtävä, jotta koulutusviennille ei olisi esteitä.

Lisätietoja

Kirsi Koivunen, koulutusvientipäällikkö, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, puh. 040 341 6339

--
Kuvassa vastuukouluttaja Johanna Ärling (keskirivi kolmas vas.) sekä arvioitsija Anitta Peltola (keskiriviviides vas.) iloisten osatutkinnon suorittaneiden ja heidän opettajiensa kanssa.