Sami Kalaja liikunnan työelämäprofessuuriin EduFutura-yhteistyössä

Parempia polkuja urheilun ammattilaiseksi kasvamiseen Jyväskylässä!

Jyväskylään perustetaan helmikuun alussa liikunnan työelämäprofessuuri (Professor of Practice) edistämään liikunnan ja opiskelun yhdistäviä opinto- ja urheilupolkuja. Tehtävään on kutsuttu LitT Sami Kalaja, joka on kansainvälinen huippuasiantuntija urheilun ja liikunnan sekä eri koulutusasteiden opetuksen ja oppimisen alueilla. Työelämäprofessuuri sijoittuu Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan.

Professuurin sopijaosapuolina ja rahoittajina toimivat EduFutura Jyväskylä -koulutusyhteistyön oppilaitokset: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto yhdessä Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän Urheiluakatemian kanssa. 

Liikunnan työelämäprofessuurin tarkoituksena on syventää tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja yhteistyötä oppilaitosten ja koulujen sekä liikunnan keskeisten toimijoiden välillä. Toiminta kehittää suomalaista myös urheilijaksi kasvamisen polkua aina varhaiskasvatuksesta aikuisuuteen kytkeytymällä Jyväskylän Urheiluakatemian toimintaympäristöön ja valtakunnalliseen Suomen Olympiakomitean Kasva urheilijaksi -verkostoon. Kehittämistyöhön panostaminen vahvistaa entisestään Jyväskylän asemaa huippu-urheilun ja liikunnan osaamiskeskittymänä. 

Sami Kalaja omaa laajan kokemuksen huippu-urheiluvalmentajan tehtävistä eri lajeissa niin maajoukkue- kuin seuratasolla. Hän on yksi Suomen suosituimmista valmentajakouluttajista ja luennoitsijoista taidon oppimisen ja urheilijaksi kasvamisen teemoissa. Kalaja on ollut myös rakentamassa perusopetuksen valtakunnallista liikunnan opetussuunnitelmaa sekä urheiluyläkoulujen valmennuksen opetussuunnitelmaa ja toiminut pitkään perusopetuksen johto- ja kehittämistehtävissä. Kalaja jätti kilpa-ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) johtajan ja Jyväskylän kaupungin opetustoimen rehtorin tehtävät vuoden 2019 alussa.

Tuleva työelämäprofessori Sami Kalaja näkee uudessa tehtävässään suuret mahdollisuudet.

-Jyväskylässä on jo paljon hyviä ratkaisuja ja toimijoita, jotka kuitenkin vaikuttavat paljolti omina ja osin irrallisina yksikköinään. Ratkaisujen ja toimijoiden piirtäminen samalle tiekartalle työnimellä ”varhaiskasvatuksesta urheilun ammattilaiseksi” on ensimmäinen askel tavoitteiden saavuttamiseksi. Toimintaympäristönä Jyväskylä – ja sen liikuntapääkaupunkiasema – on erittäin motivoiva, Kalaja toteaa.

Sami Kalaja

Lisätietoja

Sami Kalaja, sami.kalaja(at)kihu.fi, puh. 0400 388 048
Jarkko Pirkkalainen, Jyväskylän yliopisto, jarkko.pirkkalainen(at)jyu.fi, puh. 040 737 3364