Patrik Färm: oppisopimuksella unelmatyöpaikkaan

- Opiskelu vaati aikaa ja itsenäistä työskentelyä, mutta vastasi odotuksiani, kuvaa Patrik Färm kokemuksiaan kaksi ja puoli vuotta kestäneestä urakastaan. Hän suoritti liikunnanohjauksen perustutkinnon oppisopimuksella, ja suurin osa opinnoista sujui JJK Juniorit ry:ssä, jossa Färm työskentelee.

Oppisopimusmahdollisuuden hän löysi huomattuaan itsessään käytännön kautta oppijan.

- Menin aikanaan perusopintojen jälkeen lukioon, mutta huomasin pian, että minulle sopii käytännönläheisempi opiskelu. Samoin ammatin hankkiminen liikunta-alalta alkoi kiinnostaa minua yhä enemmän, kun olin alkanut valmentaa jalkapallojunioreita JJK-junioreissa. Niinpä aloin selvittää opiskelumahdollisuuksia alalla. Kun Pajulahden urheiluopistolla ehdotettiin, että voisin opiskella liikunnanohjaajaksi oppisopimuksella, kiinnostuin heti, Färm kertoo.

Oppisopimus on win-win toimintaa

- Färm teki sellaisen ehdotuksen, josta ei voinut kieltäytyä, nauraa hänen työpaikkaohjaajanaan toiminut JJK Juniorit ry:n toiminnanjohtaja Timo Soininen.

Patrik Färm oli ottanut selvää asioista ja tiesi, mihin oli ryhtymässä. Erityisesti Soininen kiittelee hänen oma-aloitteisuuttaan, aktiivisuuttaan ja innokkuuttaan.

- Ne ovat ominaisuuksia, jotka purevat työnantajiin työpaikkaa kysyessä. Mielestäni ne ovat myös edellytykset sille, että pystyy viemään oppisopimusopinnot läpi menestyksekkääski, Soininen arvioi.

Timo Soininen sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että seuralla on   Färmille töitä jatkossakin. Tähän JJK Juniorit ry:ssä tosin pyritään kaikkien oppisopimuskoulutettavien osalta.

- Olemme viime vuosina pyrkineet kehittämään seuran toimintaa kohti ammattimaista suuntaa, ja oppisopimusopiskelijoilla on tässä tärkeä merkitys. He ovat innokkaita ja kehittyviä työntekijöitä, jotka tarjoavat seuralle resursseja, joita ei muuten olisi käytettävissä, Soininen sanoo.

- Me pyrimme puolestamme tarjoamaan opiskelijoille olosuhteet, joissa he pystyvät kehittymään ja kehittämään itseään valmentajina sekä töitä valmistumisen jälkeenkin, mikäli se vain on resurssien puolesta mahdollista. Minusta tämä on todellinen win-win järjestely molempien kannalta , hän jatkaa.

Patrik Färm sanoo oman kokemuksensa pohjalta voivansa suositella oppisopimusta esimerkiksi liikunta-alalle tähtääville, jos käytännössä oppiminen on oma juttu. Töitä on kuitenkin valmis oltava tekemään.

- Mitään helppoa polkua oppisopimus ei tarjoa. Pitää olla kiinnostunut alasta ja on oltava valmis tekemään töitä. Työn ja opiskelun kanssa on oltava tosissaan, ja aikaa on varattava kaiken hoitamiseen. Täytyy kyllä todeta, että en kokenut missään vaiheessa opiskelua liian raskaaksi. Siihen vaikuttanee se, että olen niin innostunut alasta, hän pohtii.

 - Tämä on todellakin mun juttu: sekä jalkapallo että nuorten kanssa toimiminen, sanoo Patrik Färm, joka on toiminut valmistumisensa jälkeen JJK Junioreiden valmentajana.

 

Gradia Hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12