Muuramessa yrittäjiä autetaan menestymään paremmin

Muuramen kunta kannustaa yrittäjiä kehittämään osaamistaan mahdollistamalla yrittäjyyden opiskelun omalla paikkakunnalla. Tammikuussa käynnistyneen yrittäjyyden ammattitutkinnon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Gradia ja lähiopetustunnit pidetään Muuramen kunnantalolla. Kolmetoista muuramelaista yrittäjää tarttui tilaisuuteen ja suorittaa parhaillaan tutkintoa, valtaosa oppisopimuksella.

Osaavat ja innovatiiviset yrittäjät ovat kunnan voimavara

Muuramen kunnan yritysasiantuntija Janne Teppo kertoo, että paikallisten yrittäjien osaaminen ja rohkeus oman toiminnan kehittämiseen ovat paitsi kunnan, myös yrityksen asiakkaiden etu: ”Osaamisesta huolehtiminen tuottaa yrittäjälle kilpailuetua ja luo samalla parempaa kykyä reagoida toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin. 

Yritysten menestyminen on merkityksellistä koko yhteisölle: yrittäjälle, kuntalaisille ja koko kunnan työllisyydelle”.

Gradian yrittäjyyden lehtori Liisa Marin yhtyy Janne Tepon sanoihin ja jatkaa: ”Menestyvät yritykset tekevät palveluillaan kunnasta vetovoimaisen, tarjoavat työpaikkoja ja tuovat verotuloja kunnalle.”

Janne Teppo kiittelee Gradiaa koulutuksen järjestämisen helppoudesta: ”Koulutuksen toteutuksesta eli sisällöstä, yrittäjien oppisopimuksista sekä tutkinnon suorittamisen prosessista vastaa Gradia. Muuramen kunta huolehti koulutuksen markkinoinnista yrittäjille sekä tilan lähiopetuskertoja varten”. Teppo kannustaa kaikkia kuntia tarjoamaan samaa mahdollisuutta omille yrittäjilleen.  

Sivutoimisesta yrittäjästä täysipäiväiseen yrittäjyyteen

Yksi ryhmässä aloittaneista opiskelijoista on BeautyStorm-kauneushoitolan yrittäjä Tanja Naumanen. Naumanen, 48, on toiminut yrittäjänä 15 vuoden ajan. Yrittäjyystaipaleensa alussa hän teki hoitoalan palkkatyön ohella verkostomarkkinointia, toimi Oriflamen Brand Partnerina ja aluejohtajana sekä pyöritti pitopalvelua.

Seitsemisen vuotta sitten kiinnostus kauneudenhoitopalveluiden kehittämiseen lisääntyi, Naumanen vuokrasi toimitilan Muuramesta ja kosmetologin tutkintokin tuli suoritetuksi. Ajatus täysipäiväisestä yrittäjyydestä vahvistui ja hän irtisanoutui päivätyöstään, juuri koronapandemian alla. Pieni kauneushoitola koettiin kuitenkin turvalliseksi ympäristöksi asioida ja BeautyStorm selvisi hyvin koronasta kasvaen ja monipuolistaen palveluitaan edelleen.

Opiskelu on yrittäjän omaa aikaa kehittää toimintaa

Tilaisuus opiskella yrittäjyyden ammattitutkinto omalla paikkakunnalla tuli Naumaselle sopivaan saumaan. Vaikka yrittäjyydestä oli jo kertynyt paljon ymmärrystä, oli nyt aika syventää osaamista. Naumanen kokee, että opinnot pakottavat yrittäjän sopivasti pysähtymään asian äärelle ja pohtimaan liiketoimintaa syvemmin. Se jää usein arjessa tekemättä.

Koulutuksen aikana tehtiin esimerkiksi liiketoimintasuunnitelma ja mietittiin kestävän kehityksen näkökulmia, budjetointia, visiota ja missiota. ”Itse halusin täydentää tutkintoa markkinoinnin ja myynnin opinnoilla. Sopiva Jyväskylässä järjestettävä tutkinnon osa on mahdollista opiskella Teamsin välityksellä”, Naumanen iloitsee.

”Liiketoimintasuunnitelma on toki ollut olemassa, mutta vain minun päässäni. Nyt oli aika viedä se paperille. Budjetointiin sain paljon hyviä vinkkejä. Miettiessäni oman yrityksen heikkouksia ja vahvuuksia suhteessa kilpailijoihin, alkoi kirkastua kuinka omaa toimintaa kannattaa rajata ja kehittää. Nyt vien sitä entistä vahvemmin suuntaan, joka on ominta minua”, Naumanen kertoo.

BeautyStorm, kauneuden olohuone ja ehkä vähän keittiökin

Naumanen haluaa tarjota asiakkailleen elämyksellisen ja rentouttavan aistikokemuksen, joka saa heidät tuntemaan itsensä oman elämänsä kuningattariksi. 

”Visioni on olla kauneuden olohuone ja ehkä vähän keittiökin. Kodinomainen, mutta ammattimainen. Ja asiakaspalvelun on oltava aina kohdallaan”, hän sanoo.  

BeautyStormin palveluihin kuuluvat monipuoliset kauneuden ja hyvinvoinnin palvelut. Perinteisiin hoitoihin voi halutessaan yhdistää vaihtoehtoisempia hoitomuotoja kuten vyöhyketerapiaa, reikihoitoja tai Tarot-tulkintaa.

Koulutus yhdisti muuramelaisia yrittäjiä

Parasta antia tietopuolisen koulutuksen lisäksi, on Naumasen mielestä ollut verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa. ”Olemme kaikki samojen asioiden äärellä. Oli helpottavaa huomata, ettei muillakaan ole tarkkoja kirjallisia suunnitelmia olemassa. On ollut hienoa syventää osaamista yhdessä. Yrittäjäkollegoiden tuki on tosi arvokasta. Yhteishenki on ollut hyvä ja meillä on keskenämme virinnyt jo joitakin mielenkiintoisia yhteistyökuvioitakin”, Naumanen paljastaa.

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää osaamisen kehittämisen vaihtoehdoista kunnille ja yrityksille: 
Sari-Anne Myllyaho, sari-anne.myllyaho@gradia.fi, puh. 040 341 5186 sekä gradia.fi/yrityksille