Muistaakseni-valokuvanäyttely Jyväskylän kaupungin pääkirjaston ala-aulassa 1.–21.12.2022

Gradian media-alan ammattitutkinnon, valokuvaaja, aikuisopiskelijaryhmä on toteuttanut valokuvausprojektin, jonka pohjalta on syntynyt näyttely Muistaakseni. Näyttely on esillä Jyväskylän kaupungin pääkirjaston ala-aulassa 1.–21.12.2022 ja nähtävillä kirjaston aukioloaikojen mukaisesti.

Muistaakseni-valokuvanäyttely esittää vanhemman sukupolven siten, kuin me nuoremmat olemme sen oppineet tuntemaan – läsnäolevana ja vakaana, mutta ei liian vakavana. Näyttelykokonaisuus muistuttaa meitä kaikkia empatian ja läsnäolon tärkeydestä, hoitajien korvaamattomasta roolista yhteiskunnassamme sekä hetken kauneudesta.

Valokuvausprojekti oli kuvatuille hyvä kokemus

”Tämä projekti oli minusta erittäin antoisa niin asukkaille, henkilökunnalle kuin omaisillekin", kertoo ohjaaja Jasmin Pesonen Hoivakoti Hannalasta. Ja hän jatkaa:

"Kuvauspäivät olivat hyvin rentoja ja asukkaista näki, kuinka ihanaa heistä oli olla kuvattavana ja kuulla, kuinka he vieläkin ovat kauniita tai komeita.

Toisena osuutena kuvattiin yhden päivän ajan hoivatyön arkea ja kuvissa näkyi hyvin arjen hektisyys, mutta toisaalta myös se pysähtyminen ja lämpö, jota asiakaskohtaamisissa tulee. Kuvauspäivien jälkeen kuvia odotettiin innolla ja lopputuloksiin olivat kaikki erittäin tyytyväisiä."

Projekti toteutettiin yhteistyössä

Kuvauksia tehtiin kesän 2022 aikana lyhytaikaishoito Akseli & Elinassa sekä Hoivakoti Hannalassa, jotka molemmat ovat Jyväskylän kaupungin ikäihmisten hoivakoteja. Hoitajien työstä kertovia kuvia ja maisemakuvia otettiin eri puolilla Suomea.

Opiskelijat ideoivat ja toteuttivat valokuvausprojektin osana opintojaan. Projekti toteutettiin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut mahdollisti projektin. Kukkakauppa Ruusupuu lahjoitti kuvia varten upeat kimput, ruusukkeet ja kukkaisen taustaseinän ilahduttamaan ikääntyneitä sekä tuomaan kauniin lisän potretteihin. Canon Finland tarjosi paperit ja musteet näyttelykuvien ja kuvatuille lahjoitettujen kuvien valmistukseen.

Lisätietoa

Maija Kinos, maijakinos(at)outlook.com, puh. 040 536 3624
Petteri Ruotsalainen, petteri(at)varjo.art, puh. 044 538 8347
Outi Savonen, outi.savonen(at)jyvaskyla.fi, puh. 050 597 8954

Muistaakseni-valokuvanäyttely 1.-21.12.2022.
Kuvaaja: Petteri Ruotsalainen