Miina-Liina Marttinen: Sepän Galleria isältä tyttärelle oppisopimuksen avulla

Keramiikkapaja Sepän Galleria on menestynyt Hankasalmella 1970-luvulta lähtien tekemällä perinteistä ammentavaa, mutta persoonallista käyttökeramiikkaa. Nyt Harry Marttisen perustama yritys on astumassa uuteen aikaan: vastuu toiminnasta on siirtymässä tyttärelle, Miina-Liina Marttiselle.

Hän on seurannut Sepän Gallerian pyöritystä pienestä pitäen ja auttanut tarvittaessa myyntityössä. Kypsyminen perheyrityksen jatkajaksi tapahtui kuitenkin omia polkuja pitkin.

"Opiskelin lukion jälkeen hotelli- ja ravintola-alan tutkinnon ja tein alan töitä useita vuosia. Olin kuitenkin ollut aina kiinnostunut käsillä tekemisestä ja vuosien mittaan kiinnostus vain kasvoi. Samoin yrittäjyys alkoi tuntua varteen otettavalta vaihtoehdolta. Sepän Gallerian toiminnan jatkamista en kuitenkaan siinä vaiheessa ajatellut", hän kertoo.

Sen sijaan Marttinen opiskeli ensin metalliartesaaniksi ja suoritti vielä sen jälkeen vuoden kestäneen tilasomistuskoulutuksen. Sivutoiminen yritystoimintakin käynnistyi vuonna 2013 omien käsitöiden myymiseksi.

"Jossain vaiheessa heräsi sitten ajatus, että miksen jatkaisi isän työtä. Hänhän oli ollut jo jonkun aikaa eläkeiässä. Lopulta otin asian puheeksi", hän muistelee.

"Tyttö pääsi jopa vähän yllättämään – toki iloisesti, sillä asiasta ei oltu aikaisemmin puhuttu enkä minä ollut sitä millään tavalla ehdottanut. Itse asiassa olin aikonut jo ruveta hiljentelemään yritystoimintaa, kun luontevaa jatkajaa ei ollut näköpiirissä", Harry Marttinen toteaa.

Oppisopimus tarjosi työkalut

Marttiset ryhtyivät selvittämään, miten sukupolvenvaihdos olisi järkevintä tehdä, ja tässä vaiheessa oppisopimuksesta tuli osa suunnitelmaa.

"Oppisopimuksen mahdollisuudet olivat minulle tuttuja, sillä Sepän Galleriassa on ollut aikaisemmin keramiikka-alan oppisopimusopiskelijoita. Kokemukset ovat olleet hyviä", Harry Marttinen sanoo.

"Minä halusin taas oppia hallitsemaan yrityksen toimintaa kokonaisvaltaisesti ja saada tietoa siitä, mitä kaikkea liittyy kannattavaan liiketoimintaan. Oppisopimuskoulutuksen kautta tähän oli mahdollista saada yhtä yritystä laajempi näkökulma", tytär linjaa.

Hän aloitti yrittäjän ammattitutkintoon tähtäävät opinnot, ja isä-Harry toimi hänen mentorinaan.

Molemmilla on omat toiminimensä, joiden nimissä he työskentelevät. Tarkoitus on, että vähitellen tyttären yrityksen osuus Sepän Gallerian toiminnasta kasvaa ja isän pienenee, jolloin sukupolvenvaihdos toteutuu tätä kautta.

Tärkeä osa valmistautumista yrittäjän rooliin ovat olleet yrittäjän ammattitutkintoon kuuluvat lähipäivät. Ne ovat tarjonneet Miina-Liina Marttisen mukaan niin tietoa kuin uusia ajatuksiakin. "Ryhmässä oli parikymmentä eri-ikäistä ja eri aloilta tulevaa henkilöä – osalla takana jo pitkä ura yrittäjänä. Kokemusten vertailu ja vinkit porukassa ovat olleet todella hyödyllisiä."

Koetulta pohjalta kohti tulevaisuutta

Sepän Galleriassa Miina-Liina Marttinen on ollut alusta lähtien kaikessa toiminnassa. Aikaisemman työkokemuksena ansiosta hän on myös pystynyt ottamaan vastuuta myymälästä. Samoin hän huolehtii osasta käsityömessuja ja muita tapahtumia, joihin osallistuminen on tärkeä myynti- ja markkinointiväylä Sepän Gallerialle. Keramiikan valmistuskin sujuu jo mallikkaasti.

"Joitakin tuotteita hän tekee jo minua paremmin, koska on luonteeltaan tarkempi. Haastavampien tekniikoiden syvällinen omaksuminen vie aikaa vielä parisen vuotta", Harry Marttinen huomauttaa. Markkinointiin tyttären mukaan tuleminen on tuonut jo uutta. Yrityksen verkkosivut on uusittu ja Sepän Galleria löytyy myös sosiaalisen median kanavista.

Muutoksen keskellä molemmat korostavat, että toiminnan ydin ei ole muuttumassa mihinkään: jatkossakin olennaisin asia on asiakkaiden hyvä palvelu ja heidän toiveidensa kuuntelu. Harry Marttisen kädenjälki näkyy Sepän Galleria tuotteissa vastaisuudessakin.

 

Yritys- ja elinvoimapalvelut

Gradia Hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15, chat: gradia.fi/oppimaan