Matleena Käppi ja maakunnallinen Bb-klarinetti 2017-2018

FairTrad.-yhtye on vuonna 2012 Lahdessa Tiirismaan musiikkilukiossa perustettu omaa katukansanmusiikkiaan soittava folkpop-yhtye. Yhtyeen debyyttialbumi julkaistiin 2017, ja maakunnallinen klarinetti soi yhtyeen levynjulkaisukiertueella Lahdessa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Kokkolassa sekä kaikissa muissa yhtyeen konserteissa lainan aikana.

Maakunnallinen klarinetti oli tärkeässä roolissa luomassa tunnelmia Lahden kaupungin kesänäyttämön Upponalle -musiikkinäytelmässä kesällä 2017. Lahden kaupungin kesänäyttämö työllistää nuoria opiskelijoita kulttuurin parissa. Uppo-Nallen ensi-ilta oli 29.6. Näytös esitettiin yhteensä 11 kertaa Lahden Pikkuteatterilla.

Kostajan kaipuu on alun perin Jyväskylän ammattiopiston (nykyisin Gradia Jyväskylä) kansanmusiikkikurssin innostamana musiikinopiskelijoista koottu riehakas kansanmusiikkiyhtye, joka soittaa sekä itsesävellettyä että balkanilaista ja suomalaista kansanmusiikkia. Yhtye konsertoi muun muassa Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla vuosina 2017 ja 2018. Klarinetti on oleellinen osa yhtyeen sointia.

Verenpunaisen kuninkaan hovissa on jyväskyläläisten musiikinopiskelijoiden kokoama ikonisen progerock-yhtye King Crimsonin tribuuttikonsertti, jossa esitettiin yhtyeen ensimmäinen levy “In the court of the Crimson King” autenttiseen tyyliin. Maakunnallista klarinettia kuultiin projektin kolmessa konsertissa Jyväskylässä ja Joensuussa.

Riverius soittaa kuulasta ja runollista suomenkielistä progressiivista folkkia. Riverius-yhtye äänitti studiossa Lahdessa Kujalandiassa tammikuussa 2018 muun muassa kappaleet Sitä sokea itkee ja Adelfea, joille myös maakunnallisen klarinetin ääni tallentui. Kappaleet on miksattu valmiiksi ja julkaistaan tulevaisuudessa Merta edemmäs -nimisellä levyllä. Klarinetti soi myös Riveriuksen ensimmäisillä keikoilla Lahdessa ja Turussa.

Maakunnallisen klarinetin tältä erää viimeiseksi konsertiksi Matleena Käpin kanssa jäi Ruusu Saksion Kva he va he va -niminen loistokonsertti Siltasalissa Jyväskylässä 3.12.2018.

Klarinetista on ollut suuri ilo ja hyöty edellä mainituissa projekteissa, niiden valmistelussa ja harjoittelussa sekä muissa pienemmissä projekteissa näiden kahden vuoden aikana. Hyvä soitin motivoi soittamaan ja harjoittelemaan myös uusia asioita, kuten loopperi-laitteen käyttöä soolona soittaessa sekä elektronisen taustan päälle improvisoimista. Suurkiitos lainasta!