Marjatta Leiviskä: askel kerrallaan oppisopimuksella

Marjatta Leiviskän viime vuodet ovat olleet vauhdikkaita. Aikaisemmasta kirjapainotyöntekijästä ja kotiäidistä on tullut maalari. Työpaikka uudelta alalta on löytynyt Jyväskylän Nuoriso- ja Palveluasunnot JNP ry:ltä, ja viimeksi Leiviskä on ottanut vetovastuun JNP:n kunnossapidosta.

Oppisopimuksella on ollut tärkeä rooli matkalla nykytilanteeseen.

- Sattumalta huomasin lehdessä ilmoituksen maalausalan puoli vuotta kestävästä koulutuksesta juuri kun mietin vakavasti, mitä haluaisin tehdä kymmenen kotona vietetyn vuoden jälkeen. Hain, pääsin koulutukseen, ja sillä tiellä ollaan edelleen, Marjatta Leiviskä kertoo.

Väliin tosin mahtuu kalustepuusepän koulutus silloisen Jyväskylän aikuisopiston (Nyt Gradia Jyväskylä, johon yhdistyivät aiemmat Jyväskylän ammattiopisto, Jyväskylän aikuisopisto ja Jyväskylän oppisopimuskeskus) Viitasaaren toimipisteessä. Lopulta maalarin työt kuitenkin veivät voiton. Kun aukeni mahdollisuus täydentää aiempi maalausalan osatutkinto kokonaiseksi tutkinnoksi, Leiviskä tarttui tilaisuuteen.

- Tuolloin mukaan astui oppisopimus. Suoritin pintakäsittelyalan perustutkinnon loppuun oppisopimuskoulutuksena JNP:ssä. Sitten jatkoin kaksi vuotta määräaikaisena, jonka jälkeen minut vakinaistettiin, hän kertoo.

JNP:ssä Leiviskän työtehtävät muuttuivat vähitellen haastavammiksi, ja niihin alkoi kuulua muun muassa urakkalaskentaa ja töiden arviointia. Oli tullut aika hankkia lisäosaamista.

- Suoritin oppisopimuksella maalarin ammattitutkinnon, joka valmistui keväällä 2014. Sen myötä työtehtävät laajenivat vastaavaksi maalariksi. Opinnot laajensivat näkemystä ja myös paransivat osaamista, sillä omassa työssä tekee loppujen lopuksi varsin samanlaisia asioita sekä käyttää samoja aineita ja materiaaleja, hän arvioi.

Sittemmin Leiviskä on ottanut vastatakseen JNP:n kunnossapidon kokonaisuudesta. Samalla opinnot jatkuivat, ja hän suoritti tekniikan erikoisammattitutkinnon oppisopimuskoulutuksena

- Työnjohtotehtävät edellyttävät taas ihan erilaisten asioiden hallintaa. Siihen on hyvä saada koulutusta, jotta osaa ajatella eri tavalla tuotantoa ja taloutta.

Marjatta Leiviskä toimii myös maalausalan tutkintoa suorittavien työpaikkakouluttajana.

Työnantajaansa JNP:tä hän kehuu ennakkoluulottomuudesta ja koulutusmöynteisyydestä.

Leiviskä arvioi, että oppisopimuksen tekeminen vanhemman henkilön kanssa voi olla yleisemminkin kannattavaa työnantajan näkökulmasta. Se tarjoaa mahdollisuuden saada palvelukseensa todennäköisesti hyvin motivoitunut ja alasta innostunut henkilö, joka tuntee työelämän, vaikka juuri kyseiseltä alalta ei vielä työkokemusta olisikaan.

- Omalta kohdaltani voin sanoa, että olen löytänyt oman alani. Minusta tämä työ on todella mielenkiintoista ja päivät ovat aina erilaisia. Työssä olo on suorastaan ihanaa.

Hakupalvelut (puhelinaika ma–to klo 10–15.30 pe ja aattopäivinä klo 10–14)
040 341 6193
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Opiskelijapalvelut
Haku- ja neuvontapalvelut
Käyntiosoite
Sepänkatu 3, Jyväskylä
Postiosoite
PL 472, 40101 Jyväskylä