Maarakennusalan yrittäjä Juha Mäkinen: ”Alan monipuolisuus ja työmahdollisuudet yllättävät”

Autot ja koneet ovat kiinnostaneet Juha Mäkistä, 31, pienestä pitäen. Peruskoulun jälkeen hän haki autoalalle mutta vaihtoi ensimmäisellä viikolla maarakennukseen päästyään kesälomalla kokeilemaan kummisetänsä kaivinkonetta. ”Huomasin, että omat vahvuudet olivat koneajossa, silmän ja käden koordinaatiossa, sillä osasin tehdä tarkkaa työtä”. Oma juttu oli löytynyt. ”Kolme vuotta meni kuin siivillä. Maarakennuskoneilla työskentely ja uudella oppiminen tuntui todella mielekkäältä”.  Koulupäivän jälkeen Mäkinen suuntasi kummisedälle töihin.

Into ja kannustus antavat uskallusta yrittää

Palo alaa kohtaa huomattiin myös opintoihin kuuluvilla työelämässä oppimisen jaksoilla. Mäkinen sai työpaikan jo hieman ennen valmistumista. Kun hän palasi töihin armeijan jälkeen, työnantaja näki hänessä yrittäjäaineista. ”Maajukka Oy:n silloinen yrittäjä Jukka Tuominiemi näki jo kengänkärkien asennosta, että voisin olla yrittäjähenkinen. Hän kannusti kokeilemaan toiminimeä ja tarjosi mahdollisuutta jatkaa työtä yrityksen kautta.”

Mäkinen perusti toiminimen ja teki ensimmäisen konehankinnan hieman yli parikymppisenä vuonna 2016. Palkattuaan ensimmäisen työntekijän hän perusti osakeyhtiömuotoisen Mäkinen Worksin. Yritys lähti kasvamaan nopeasti: kolmen vuoden kuluttua se työllisti jo noin kymmenen henkilöä. Mäkinen Works tekee mm. talojen pohjia, piha- ja salaojasaneerauksia taloyhtiöille ja viherrakentamista. ”Homma on muuttunut aika paljon toiminimiajoista. Yksi työmaa ei kestäkään kahta viikkoa vaan kaksi kuukautta tai enemmän”.

Ala yllättää monipuolisuudellaan

Keski-Suomen Infra ry:n hallituksessa istuva Mäkinen harmittelee maarakennusalan puutteellista tunnettuutta. ”Ihmiset eivät osaa ajatella mitä kaikkea tähän alaan kuuluu. Teemme yhteistyötä esimerkiksi talonrakentajien ja kuntien kanssa. Olemme mukana tie- ja vesihuoltoverkostojen rakentamisessa sekä viheralueiden ja leikkipuistojen tekemisessä.”

Maarakennusalalla töitä tehdään usein ulkona. ”Parasta on ulkona tekeminen, vaihtuvat työkohteet ja maisemat.  Huono keli on pukeutumiskysymys."

"Työ on myös sosiaalista, ollaan tekemisissä ihmisten kanssa. Hienointa on, kun saadaan porukalla onnistumisia aikaan."

Yrittäjä ja työntekijät kouluttautuvat työn ohessa

Hyvästä yhteishengestä kertoo sekin, että Mäkinen lähti kahden työntekijänsä kanssa Gradiaan opiskelemaan vuoden alussa. ”Kysyin onko innostusta ja sitä löytyi, joten päätimme palata porukalla koulun penkille. Jatkossa muitakin on tulossa”. Mäkinen suorittaa maarakennusalan erikoisammattitutkintoa ja hänen työntekijänsä alan ammattitutkintoa oppisopimuksella. 

”Tutkinnot ja pätevyydet vaikuttavat yritystoiminnan uskottavuuteen."

"Työntekijän on hyvä kehittää itseään. Se motivoi ja auttaa omassa työssä. Koulutukseen lähteneet ovat myös huomanneet oman ammattitaitonsa olevan hyvällä tasolla, kun osaamista on todennettu ammattiosaamisen näytöissä”. 

Huippuluokan oppimisympäristö Lievestuoreella

Maarakennusalaa opiskellaan Gradian Lievestuoreen kampuksella. ”Lievestuoreella fasiliteetit ovat kunnossa. Korjaamotilat ja hallit ovat viimeisen päälle. Siellä on myös logistiikka-alan koulutusta, joten kuljetus- ja maarakennusalojen osaamista voi hyödyntää ristiin”. Myös opetuksen laatu saa kiitosta. ”Opettajat ovat helposti lähestyttäviä ja he saavat luotua innostusta ja energiaa oppimiseen. Oppijoiden tarpeet huomioidaan hyvin”.

Mäkinen kokee työnsä ja toimialansa merkitykselliseksi, vaikka osa työstä jää näkymättömiin pinnan alle. ”Teitten ja putkien asentaminen ja esimerkiksi talon pohjan rakentaminen on kriittinen vaihe rakentamisessa. Työ on tehtävä tarkasti ja vastuullisesti. Meille on ammattiylpeys, että asiat tehdään hyvin ja ne kestävät pitkään.”

Monipuolinen ja kasvava ala työllistää hyvin

Maarakennusala kasvaa ja eläköitymistä tapahtuu paljon, joten työllisyysnäkymät ovat Mäkisen mukaan hyvät. Hän toivottaakin uudet tekijät tervetulleeksi alalle.

 ”Tämä ala sopii kaikille. Kun motivaatio on oikea, töitä oppii tekemään.” 

Ala sopii myös aikuisille alanvaihtajille. ”Alanvaihtajia tarvitaan. Tämä on yllättävän monipuolinen ala ja työtehtäviä on niin monenlaisia, että sopiva löytyy jokaiselle.” Mäkinen Worksillä on ollut Gradian maarakennusalan perustutkinto-opiskelijoita työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksoilla, joilla he ovat päässeet myös näyttämään osaamistaan tutkintoon kuuluvissa näytöissä yrityksen työkohteissa.

Mäkinen on tyytyväinen elämäänsä yrittäjänä. ”Tykkään yrittäjän vapaudesta valita milloin sen viisitoista tuntia töitä päivässä tekee”, hän naurahtaa. Yrittäjäpolulla on ollut kasvua ja onnistumisia, mutta myös haasteita. ”Haasteet ovat välietappeja. Pitää olla kova usko omaan tekemiseen ja on osattava tehdä päätöksiä. Olen itse saanut paljon tukea ja mahdollisuuksia päästä eteenpäin. Haluan auttaa myös muita silloin, kun intoa ja paloa alalle on.”