Lukiolaiset ensi viikolla työpaikoilla ja korkeakouluopinnoissa

Gradia-lukioiden opiskelijat kehittävät työelämä- ja yrittäjyysosaamistaan monin tavoin. Ensimmäisen vuoden lukiolaisten ohjelmassa teemaan keskitytään kokonaisen viikon ajan 15.–19.4.2024. Työelämäviikko järjestetään nyt neljättä kertaa, ja se on pysyvä malli toteuttaa työelämäyhteyksiä Gradia-lukioissa. Työelämäviikko vastaa lukioiden opetussuunnitelman vaatimuksiin työelämäyhteistyöstä. Viikolle osallistuu noin 800 nuorta.

Työelämäviikolla ensimmäisen vuoden opiskelija on kaksi päivää sopimassaan työpaikassa ja kolmen päivän ajan tiimikavereidensa kanssa ratkomassa yritysten tarjoamia haasteita InnoFlashissa. Viikon aikana lukiolaiset työskentelevät ja oppivat monin eri tavoin ja saavat runsaasti tietoa työtehtävissä tarvittavasta osaamisesta.

Gradia-lukioiden toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoilla kyseinen viikko on Korkeakouluviikko, jonka aikana he tekevät yhden korkeakoulutasoisen opintojakson. Työelämäviikko koskee vain Gradia-lukioiden ykkösiä, mutta Keski-Suomen korkeakouluviikko on maakunnallinen. Mukana on lähes kaikki Keski-Suomen lukiot.

”Työelämäosaaminen ja korkeakoulujen kanssa tehtävä yhteistyö ovat lukion opetussuunnitelman keskeisiä läpileikkaavia teemoja. Työelämä- ja korkeakouluviikko (TYKO) on toimiva tapa käsitellä aiheita konkreettisesti osana lukiolaisten arkea. Viikon aikana jokainen Gradia-lukioiden opiskelija saa lukio-opintojen näkökulmasta vähintään kerran kattavan kontaktin työelämään ja korkeakouluopintoihin. Teemoihin palataan lukioaikana useastikin, ja ajatuksena on, että viikko toimii ennen kaikkea alkusysäyksenä laajempaan tutustumiseen viikon teemoihin”, sanoo Gradia-lukioiden tulosaluejohtaja, rehtori Samuli Laitinen.

Harvinaisia paikkoja tarjolla tutustumiseen verkossa

Suurin osa Gradia-lukioiden ykkösistä menee konkreettisesti työpaikoille kahdeksi päiväksi. Noin kolmasosa heistä pääsee tutustumaan virtuaalisesti paikkoihin, joihin ei juurikaan muutoin olisi mahdollista mennä isolla joukolla. Lisäksi osa opiskelijoista tutustuu kahden päivän aikana erityisesti yrittäjyyteen.

Verkkotutustumismahdollisuuden tarjoavat Euroopan parlamentti, Keski-Suomen hyvinvointialue, Keski-Suomen Osuuspankki, Ilmasotakoulu ja Metsä Group. Euroopan parlamentti järjestää 50:lle lukiolaiselle virtuaalisen tutustumiskokonaisuuden, jossa opiskelijat tapaavat eri alojen asiantuntijoita.

Luovaa ongelmanratkaisua yritysten haasteisiin

Kolmen päivän InnoFlash-haastekokonaisuus myös kannustaa työelämän tavoin kiinnittämään huomiota yhteistyötaitoihin, luovuuteen, ongelmanratkaisuun ja kriittiseen ajatteluun sekä kehittämään niitä.

InnoFlash-haasteen antavat Alkio-opisto, Jyväs-Golf, Jyväskylä kaupungin nuorisopalvelut, Jyväskylän taidemuseo, Kansalaistoiminnankeskus Matara, Keski-Suomen liikunta, Kuntomaailma, Padel Club Finland ja Teatteri Eurooppa Neljä.

InnoFlash on Jyväskylän ammattikorkeakoulun opintojakso, jonka myös kaikki Jamkin tutkinto-opiskelijat tekevät opintojensa aikana. Jamkin valmentajat ohjaavat opiskelijoita Gradia-lukioissa InnoFlashin aikana, ja lukiolaiset saavat osallistumisestaan korkeakoulutasoisen suorituksen.

Gradia-lukiot ovat Jyväskylä Lyseon lukio, Schildtin lukio ja Jyväskylän aikuislukio.

Lisätietoja

Laura Kauppinen, opettaja ja Työelämäviikon koordinaattori, Jyväskylän Lyseon lukio, puh.040 341 5388, laura.kauppinen@gradia.fi 
Samuli Laitinen, tulosaluejohtaja, rehtori, Gradia-lukiot, 040 341 4494, samuli.laitinen@gradia.fi