Laajennetulla oppisopimuksella lisää koulutusvaihtoehtoja alueen työnantajille

Laajennettua oppisopimusta hyödyntäen voidaan opiskelijalle tai työnantajalle hankkia koulutusta tutkintoihin, joita ei löydy Gradian omasta koulutusvalikoimasta. Oppisopimuksen suunnittelu ja koordinointi on Gradian vastuulla ja tietopuolisesta koulutuksesta huolehtii tutkinnon tarjoava oppilaitos.

Mahdollistaa esimerkiksi harvinaisempien erikoisammattitutkintojen opiskelun

Laajennetulla oppisopimuksella voi suorittaa esimerkiksi tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinnon, yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon, valmennuksen erikoisammattitutkinnon tai ympäristöalan erikoisammattitutkinnon. Tämä mahdollisuus täydentää hyvin Gradian entuudestaan laajaa ammatillisen koulutuksen tarjontaa ja palvelee alueemme työnantajia heidän koulutustarpeissaan.

”Teemme yhteistyötä monien oppilaitosten kanssa, jotta keskisuomalaisille työnantajille löydetään soveltuvimmat koulutusratkaisut. Verkostossamme ovat myös kaikkein harvinaisimpia tutkintoja tarjoavat oppilaitokset”, kertoo Eero Lappi, joka on yksi Gradian työelämäkoordinaattoreista.

Oppisopimuksen solmiminen alkaa yhteydenotolla työelämäkoordinaattoriin

Laajennetun oppisopimuksen suunnittelu käynnistetään yhdessä Gradian työelämäkoordinaattorin kanssa. Aluksi selvitetään oppisopimuksen edellytykset. Sen jälkeen työelämäkoordinaattori selvittää, mistä soveltuvaa koulutusta on saatavilla, hankkii koulutuksen ja tekee opiskelusuunnitelman sekä tarvittavat sopimukset osapuolten kanssa. Mikäli kyseessä on ammatillinen perustutkinto, pakolliset yhteiset aineet voi suorittaa Gradiassa.

”Kokemus on ollut pelkästään positiivinen”

Sami Salo opiskelee parhaillaan talotekniikan erikoisammattitutkintoa laajennetulla oppisopimuksella, oman työn ohella. Hän työskentelee esimiestehtävissä huollon työnjohtajana jäähdytys ja lämmitysratkaisuja tarjoavalla Chillerillä. Valmistuminen kylmämestariksi häämöttää vuoden 2023 lopussa: ”Olen kokenut laajennetun oppisopimuksen tosi hyvänä, koska opiskelu onnistuu työn ohessa. Gradia hoitaa käytännön järjestelyt. Lähiopetuspäivät Careerian Vantaan toimipisteessä ovat antoisia. Opiskeluryhmässä on alan ammattilaisia eri yrityksistä ja kaupungeista. Samalla kun oma ammatillinen osaaminen laajenee hyvässä porukassa, saa uusia hyviä tuttavia”.  Lisäksi Salo toimii työpaikkaohjaajana Chillerin harjoittelijoille.

”Parasta on, että pystyn kehittämään itseäni työn ohella. Toki se vaatii itseltä vähän enemmän ja tehtäviä täytyy tehdä myös vapaa-ajalla, mutta kokemus on ehdottomasti positiivinen”, Salo sanoo.