Koulutusyhteistyöllä osaavaa työvoimaa ruokapalvelualalle

Ruokapalvelualalla on jatkuva tarve osaavalle työvoimalle. Jyväskylän kaupungin ruokapalvelu Kylän Kattaus -liikelaitos on alkanut toteuttaa yhteishankintakoulutuksia uusien ruokapalvelualan osaajien rekrytointiin ja ammatillisen osaamisen kehittämiseen yhteistyössä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Keski-Suomen ELY-keskuksen ja Keski-Suomen TE-toimiston kanssa. Yhteistyö on aloitettu kahdella koulutusprosessilla, RekryKoulutuksella ja TäsmäKoulutuksella. Koulutusten sisällöt on räätälöity joustavasti Kylän Kattauksen osaamisvaatimusten ja aikataulutoiveiden mukaan.

RekryKoulutuksen avulla uusia osaajia nopeasti

RekryKoulutuksen avulla Kylän Kattaus vastasi nopeasti uusien ruokapalvelutyöntekijöiden rekrytointitarpeeseen. 75 työpäivää kestäneessä ensimmäisessä RekryKoulutuksessa oli mukana 10 ruokapalvelualasta kiinnostunutta, erittäin motivoitunutta opiskelijaa, jotka olivat hakeutuneet koulutukseen TE-palveluiden kautta. Koulutettavat työntekijät valittiin Kylän Kattauksen ja TE-palveluiden yhteistyöllä. RekryKoulutus päättyi kesäkuussa ja kaikkien työsuhde Kylän Kattauksella jatkuu vähintään kesän ajan.

TäsmäKoulutuksella lisää osaamista

Keski-Suomen keskussairaalan osastoruokailutyö siirtyi Kylän Kattauksen hoidettavaksi vuoden 2019 alusta. Kylän Kattaukselle siirtyi liikkeen luovutuksen periaattein sairaalahuoltajia. Heidän ammatillista osaamistaan kehitetään TäsmäKoulutuksen avulla vastaamaan nykyisiä ruokapalvelutyöntekijän ja palveluvastaavan työtehtäviä.

”Toimintaympäristön muuttuessa ja kehittyessä työtehtävätkin muuttuvat. TäsmäKoulutus on mainio keino räätälöidä koulutusta ketterästi työnantajan tarpeisiin”, Kylän Kattauksen liikelaitosjohtaja Tuija Sinisalo toteaa.

Yhdessä räätälöity ruokapalvelualan koulutus

Pääpaino molemmissa koulutuksissa on työpaikalla eli Kylän Kattauksella tapahtuvassa oppimisessa. Koulutuksiin sisältyy myös tietopuolisia opintoja, jotka toteutetaan Gradian ja Kylän Kattauksen oppimisympäristöissä. Koulutusten aikana opiskelijat saavat osaamista muun muassa asiakaspalveluun, potilasturvallisuuteen, ravitsemukseen ja erityisruokavalioihin, työergonomiaan, omavalvontaan, astiahuoltoon, työyhteisötaitoihin ja arjen tietosuojaan liittyen.

”Nyt päättynyt RekryKoulutus on ollut erittäin hyvä kokemus työnantajan näkökulmasta. Verkostoituminen ja yhteistyö kantavat hedelmää. Tämä oli niin hyvä kokonaisuus, että pohdimme vastaavanlaisen koulutuksen toteuttamista jatkossakin”, Tuija Sinisalo kertoo.

”ELY-rahoitteiset Rekry- ja TäsmäKoulutukset sopivat erinomaisesti muutostilanteisiin, jossa yrityksen rekrytointitarpeisiin ei löydy ammattitaitoisia työntekijöitä tai kun yritys tarvitsee uudenlaista osaamista muuttuvassa toimintaympäristössä. Koulutuksen ajankohta, sisällöt, kesto ja toteutus räätälöidään joustavasti aina yrityksen osaamisvaatimusten mukaan yhteistyössä yrityksen kanssa.  Autamme mielellämme asiakkaitamme löytämään sopivimmat osaamisen kehittämisen ratkaisut ja rakennamme heidän kanssaan pitkäkestoista koulutusyhteistyötä ja kumppanuutta, joka tuottaa yritykselle selvää lisäarvoa”, toteaa asiakkuuspäällikkö Petra Leppäharju-Lipitsä Gradialta.

Gradian Työelämäpalvelut
040 341 5056
Gradia Jyväskylä
Käyntiosoite
Viitaniementie 1 C, Jyväskylä
Postiosoite
PL 472, 40101 Jyväskylä