Kondiittorimestari Kati Rosti ammatistaan: ”Kotimaisuus, laatu ja puhtaus – niiden arvojen parissa tekee mielellään työtä”

”Tykkään tällaisesta työstä, missä saa tehdä kaikkea: asiakaspalvelua, pakkaamista, leipomista ja paistamista!”

Näin toteaa moninkertainen Gradian alumni Kati Rosti, joka työskentelee Elonen Oy -leipomokonserniin kuuluvassa Mummin Pullapuoti – kahvila-konditoriassa Jyväskylässä. Rosti on ehtinyt työskennellä alalla jo reilut 10 vuotta. Ensimmäinen vakityö vastavalmistuneelle leipuri-kondiittorille löytyi kouluajoilta tutusta harjoittelupaikasta.

Parasta leipomoalan työssä Rostin mielestä onkin sen monipuolisuus. Mistään lapsuuden haaveammatista ei hänen kohdallaan kuitenkaan ole kyse. Peruskoulun jälkeen monen nuoren tavoin myös Rostin valinta kohdistui alaan, joka tuntui sillä hetkellä kivalta ja sopivimmalta. Pikkuhiljaa ala vei kuitenkin mukanaan ja innostus syveni.

Rostin innostus on näkynyt sittemmin myös jatko-opinnoissa. Perustutkinnon jälkeen hän on opiskellut kondiittorikisälliksi sekä nyt viimeisimpänä leipomoalan erikoisammattitutkinnon, kondiittorimestari. Oman osaamisen ja ammattitaidon kehittäminen on ollut Rostille mieluisaa, ja myös Elonen työnantajana on kannustanut työntekijöitään kouluttautumaan ja hankkimaan lisää osaamista. Silti Rosti myöntää, että samaan aikaan eletty pikkulapsiarki on tuonut siihen oman lisämausteensa.

”Tähänastinen on ollut melkoinen rutistus, mutta lisäkouluttautuminen on aina pieni piristys työarkeen! Opinnoissa tulee rohkeammin kokeiltua uutta ja pystyy haastamaan itseään.”

Maaseudulta perityillä arvoilla ja tarkalla kädenjäljellä


Saarijärveltä kotoisin olevalle Rostille on tärkeää, että hän saa tehdä työtä kotimaisen ruoan ja raaka-aineiden parissa:

”Tätä työtä pitäisi korostaa enemmän ja taata sen jatkuvuus.”

Rosti tunteekin ylpeyttä ammatistaan, jossa kohtaavat myös omat arvot.

”Kotimaisuus, laatu ja puhtaus – niiden arvojen parissa tekee mielellään työtä ja ne jatkuvat myös kotikeittiöön, jonne en myöskään mielelläni osta esimerkiksi ulkomaista lihaa tai maitotuotteita.”

Oma arvomaailma ja intohimo alaan sujuvoittaa asiakaslähtöisen työn tekemistä. Rostin käsistä syntyvät niin näyttävät täytekakut, pikkuleivät ja piiraat kuin konditorian erikoistuotteet kuten tartaletit, eclairit, tuulihatut tai gelato. Asiakkaan toiveita kuuntelemalla syntyy kaikkia osapuolia tyydyttävä lopputulos. Mutta melkein yhtä tärkeää on myös halu oppia uutta:

”Tässä työssä on hyvä pysyä kartalla siitä, mitä muualla tapahtuu trendejä seuraamalla. Se pitää myös mukavasti mielenkiintoa yllä.”

Huolellinen kädenjälki ja tarkkuus – niitäkin tässä ammatissa täytyy olla. Rauhallisuutta vaaditaan myös, sillä tässä hommassa pitää aidosti pystyä keskittymään tekemiseen. Paineensietokyky auttaa kiireen keskellä aikatauluttamaan ja rytmittämään omaa tekemistä. Haasteita siis riittää, mutta samalla vapaus luoda omannäköinen työpäivä motivoi.

”Yksitoikkoista tämä ei ole! Ja se on vaan kiva asia, että kukaan ei tule sanomaan, että tee sitä tai tätä tähän aikaan. Itse saan suunnitella päivän sellaiseksi, miten näen parhaaksi!”

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin