Kaupan alan vuoden työpaikkaohjaajaksi Antti Hassinen Jyväskylästä

Kaupan alan valtakunnallisen työpaikkaohjaaja kilpailun on voittanut Antti Hassinen, joka työskentelee myymäläpäällikkönä Jyväskylän kauppakeskus Forumin Tokmannilla. Vuoden 2023 Kaupan alan työpaikkaohjaaja -kilpailun järjesti tänä keväänä yhdeksättä kertaa Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskus. Kilpailussa haetaan kaupan alalla työskenteleviä työpaikkaohjaajia, jotka ovat edellisen vuoden aikana ohjanneet kaupan ja liiketoiminnan alojen ammatillisen koulutuksen opiskelijoita kannustavasti, opiskelijalähtöisesti ja koulutuksen käytännöt tuntien.

”Saimme kilpailuun tänä keväänä yhteensä 14 ehdotusta 12 eri paikkakunnalta. On hienoa nähdä, kuinka oppilaitosten edustajat, työpaikan kollegat ja jopa opiskelijat haluavat antaa tunnustusta työpaikkaohjauksesta”, sanoo Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskuksen verkostopäällikkö Tomi Rytkönen.

Avainroolissa opiskelijoita ohjaamassa

Työpaikkaohjaajat ovat ammatillisessa koulutuksessa avainroolissa. He ohjaavat työpaikalla tapahtuvaa oppimista, suunnittelevat työtehtävät siten, että opiskelija pääsee näyttämään osaamisensa sekä arvioivat opiskelijan osaamista näytössä suhteessa ammattitaitovaatimuksiin ja kriteereihin. 

”Antti Hassinen on työpaikkaohjaajan tehtävissä erittäin taitava. Näiden lisäksi hän osaa ohjata opiskelijoita kannustavasti ja rohkaisevasti saaden heidät osoittamaan parasta mahdollista osaamistaan työpaikalla. Antti osaa myös huomioida ohjaamisessa opiskelijoiden erilaisia persoonia ja oppimistyylejä sekä erityisiä tarpeita. Näistä syistä me Ammattiopisto Gradian liiketoiminnan opettajat ja opiskelijat nimesimme Antin vuoden 2023 Kaupan alan työpaikkaohjaajaksi. On todella hienoa, että meillä on näin upeita työpaikkaohjaajia Keski-Suomessa ja se on nyt valtakunnallisestikin huomattu”, sanoo opettaja Pia Kotro.

Hassinen on työskennellyt kaupan alalla jo vuodesta 2009. Tokmannilla työskentelyä hänellä tulee tänä vuonna täyteen jo 14 vuotta. Työpaikkaohjaajana hän on toiminut jo useamman vuoden ajan. 
”Ehdottomasti parasta on monipuolisuus, kun saa tehdä töitä erilaisten oppilaitosten, opettajien ja tietysti tärkeimpänä opiskelijoiden kanssa. Työ myös palkitsee, kun näkee opiskelijan kehittymisen ja ylittävän omat tavoitteensa”, Hassinen sanoo.

Osaaminen kehittyy oppisopimuksella

Hassinen suoritti muutama vuosi sitten Gradiassa lähiesimiestyön ammattitutkinnon oppisopimuksella työn ohessa. Omakohtainen kokemus nykyaikaisesta opiskelusta auttoi myös ymmärtämään ohjattavia opiskelijoita entistä paremmin.

“Mielestäni opintojen suorittaminen työn ohella on osa luonnollista kehittymisprosessia. Se antaa hyvät eväät oman osaamisen kehittämiseen ja täten mahdollistaa työelämässä etenemisen kohti omia tavoitteita”. 

Oppilaitosyhteistyö tuo tekijöitä alalle

Hassisen mielestä oppilaitosyhteistyö ja opiskelijoiden ohjaus on tärkeä osa työtä. 
”On todella tärkeää, että saamme työntekijöitä tälle alalle oppilaitosyhteistyön kautta. Sen kautta voidaan avata opiskelijalle tulevaisuuden urapolkuja ja mahdollistaa hyvä kuva kaupan alasta ja Tokmannista työnantajana. On myös tärkeää, että me itse annamme esimerkkiä omalla työllämme ja arvostamme tekemäämme työtä”, Hassinen toteaa.

Vuosittaista kilpailua järjestävä Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskus toimii valtakunnallisena verkostona, jonka tehtävänä on kehittää kaupan alan koulutusta ja yhteistyötä oppilaitosten ja yritysten välillä. Verkosto koostuu Mercurian, Perho Liiketalousopiston, Savon ammattiopiston, Palvelualojen ammattiliitto PAMin, Kaupan liiton, K-kauppiasliiton sekä HOK-Elannon edustajista. Mercuria vastaa Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskuksen toiminnan koordinoinnista.

--

Jutun yhteydessä julkaistun valokuvan Antti Hassisesta on ottanut Leevi Halonen.

Lisätiedot

Pia Kotro, opettaja, Gradia, puh. 040 341 5807
Tomi Rytkönen, verkostopäällikkö, Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskus, puh. 040 574 0368 

Juttua päivitetty 9.4. Lisätty kappale lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittamisesta Gradiassa.