Kasvatus- ja ohjausalalle tulossa lisää mahdollisuuksia korkeakouluopintoihin

Gradian kasvatus- ja ohjausalan opiskelijat voivat opiskella Jyväskylän avoimen yliopiston tarjoamia kasvatustieteen perusopintoja osana ammatillista perustutkintoa. Lastenohjaajaksi opiskelevat voivat kerryttää yliopisto-opintoja jopa 25 opintopisteen edestä samalla kun opiskelevat ammattiin. Opinnot luetaan osaksi kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa, ja ne tallentuvat myös Jyväskylän yliopiston Sisu-opintotietojärjestelmään.

”Olemme pilotoineet mallia muutaman vuoden yhteistyössä yliopiston kanssa. Hyvien kokemusten pohjalta laajennamme mahdollisuuksia entisestään tästä keväästä alkaen. Malli on herättänyt paljon kiinnostusta”, kertoo kasvatus- ja ohjausalan opettaja Sari Majala.

Matala kynnys testata omia siipiään

Kasvatustieteen perusopintoja opiskellaan ryhmämuotoisesti opettajan ohjauksella, osin itsenäisemmin verkkotehtävinä tai verkko-opintoina. Ryhmämuotoisissa opinnoissa arvioinnista vastaa yliopiston kriteerein Gradian opettaja.

Erilaiset vaihtoehtoiset opintosuoritukset, kuten itsenäisesti suoritettavat oppimistehtävät, verkkokurssit ja verkkotentit opiskelijat tekevät räätälöidysti Gradian ohjaajan kanssa sovitulla aikataululla, ja arvioinnin tekevät yliopiston opettajat. Opintopisteitä voi suorittaa 2–25. Opinnot ovat opiskelijalle maksuttomia. Gradiassa kehitetään parhaillaan polkumallia, joka kasvattaa entisestään mahdollisuuksia.

"Meillä opiskelija pääsee matalalla kynnyksellä kokeilemaan, onko korkeakouluopiskelu se oma juttu. Ryhmätoteutuksissa saa opettajan ja oman pienryhmän tuen", kertoo Majala ja jatkaa:

Jos korkeakouluopinnot kiinnostavat, tämä on hyvä mahdollisuus testata. Näillä opinnoilla kerrytetään osaamispisteitä ammatilliseen valinnaiseen tutkinnon osaan, joten perustutkinnon suorittaminen etenee koko ajan.

"Avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen avulla pääsee harjoittelemaan yliopisto-opintoja ja monet opiskelijamme ovat kokeneet tämän tärkeänä. Opiskelijapalautteissa on usein tuotu esille ryhmänohjaajan tuen ja ohjauksen merkitys sekä yliopiston opettajalta saadun ohjauksen ja sanallisen palautteen vahva rooli opiskelussa”, kertoo yliopistonopettaja Minna Oikari Jyväskylän avoimesta yliopistosta.

Työelämätarve muutoksessa

Varhaiskasvatusalalla tehdään tärkeää työtä ja työllisyystilanne on hyvä. Tulevaisuudessa alalle haetaan entistä enemmän korkeakoulutettuja työntekijöitä. 

Uuden varhaiskasvatuslain myötä päiväkotien henkilöstörakenne muuttuu siten, että henkilöstöstä vähintään kahdella kolmasosalla tulee olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus, josta vähintään puolella varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus. Muilla tulee olla vähintään varhaiskasvatuksen lastenhoitajan kelpoisuus. Vuonna 2018 voimaan astuneen lain henkilöstörakennetta koskeva pykälä tulee voimaan 1.1.2030.

Mahdollisuus suorittaa opintoja ristiin perustuu Gradian, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun EduFutura-yhteistyöhön. Lue lisää EduFutura Jyväskylän verkkosivuilta.