Jyväskylän Lyseon lukiolle Suomen ensimmäinen Nuorten rauhanpalkinto

Jyväskylän Lyseon lukio on ensimmäinen Suomen Nuorten rauhanpalkinnon vastaanottanut toimija. Palkinnosta ovat päättäneet useiden rauhaa, ihmisoikeuksia ja ympäristöasioita edistävien suomalaisten nuorisojärjestöjen nuoret, ja sen myönsi Suomen NMKY.

Tunnustus myönnettiin 15.11.2019 Lyseon kansainvälisen vastuun Let´s Get Global -ryhmän toiminnasta. Ryhmällä on kaksi keskeistä tavoitetta: tehdä tunnetuksi YK 2030 -tavoitteita sekä yhteistyö ja avustusvarojen kerääminen Ugandan nuorten, etenkin tyttöjen, koulutukseen lastenoikeusjärjestön Planin kautta.

Merkittävin avustuskohde on Ugandan pääkaupungin Kampalan slummeissa toimiva Planin käynnistämä Start Up Factory, joka on nuorten ja nuorten aikuisten koulutuskeskus. Varoja on kerätty ennen kaikkea Girl´s Smart Pad -projektiin, jonka kautta rahoitetaan slummeihin ompelukoneita ja ompelutyöpajoja. Niissä tytöt oppivat ompelemaan itselleen kuukautissuojia. Asia on erittäin merkityksellinen, koska kuukautiset ovat yksi yleisimpiä syitä, miksi tyttöjen koulunkäynti keskeytyy Afrikassa. Maanosassa kuukautiset ovat tabu.

Lyseon Let´s get Global toimii lisäksi yhteistyössä Suomen pakolaisavun kanssa. Ryhmä kävi vuonna 2018 pitämässä ympäristötyöpajaa Ugandan pääkaupungissa Kampalassa kaupunkipakolaisten keskuksessa.

Varoja ryhmä kerää ennen kaikkea pitämällä kahvilaa ja myymällä tuotteita, kuten Ugandassa tehtyjä kierrätyskoruja.

Seuraavan kerran Lyseon ryhmä lähtee Ugandaan tammikuussa 2020.

Lisätietoja ja opiskelijoiden haastattelupyynnöt

Raili Kivelä, opettaja ja Let’s get Global -ryhmän vetäjä, Jyväskylän Lyseon lukio, puh. 040 341 4711, raili.kivela@gradia.fi

Mediatiedote 15.11.2019

Jyväskylän Lyseon lukion Let´s get Global -ryhmän nuoret yhteiskuvassa.
Lyseon Let´s get Global -ryhmän opiskelijat ryhmäkuvassa