Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia 60 vuotta: vahva alueellinen vaikuttaja ja työelämän uudistaja

Kuusikymmentävuotiaan Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian tasavuosipäivää juhlistettiin 16.9. suuntaamalla katse vahvasti tulevaisuuteen. Suomen suurimpana koulutuskuntayhtymänä Gradialla on merkittävä rooli koulutuksellisen tasa-arvon edistäjänä sekä oppimisen ja työelämän uudistajana.  

Gradian koulutustarjonta on laaja: ammatillinen koulutus, lukiokoulutus ja taiteen perusopetus. Lisäksi Gradia tuottaa palveluja työelämälle ja yrityksille. Vuosittain tutkintokoulutuksissa ja erilaisissa lyhytkoulutuksissa on opiskelijoita kaikkiaan noin 23 500. Työntekijöitä on noin 1 100. 

Tutkitusti vaikuttava koulutuksen järjestäjä 

Palkansaajien tutkimuslaitos on toteuttanut vuoden 2020 aikana Gradian toimeksiannosta pitkittäistutkimuksen Gradian toisen asteen koulutustoiminnan tuloksista sekä alueellisesta vaikuttavuudesta. Tarkastelun kohteena olivat Gradian toisen asteen ammatilliset oppilaitokset ja lukiot. Tutkimuksen avulla selvitettiin mm. Gradian oppilaitoksista opiskelevien opintojen tavoiteajassa valmistumista sekä valmistuneiden ansioita ja sijoittumista työelämään.  

Erikoistutkija Hannu Karhunen kertoi pitkittäistutkimuksen ensihavaintoja Gradian juhlaseminaarissa 16.9. Kokonaisuudessaan selvitys valmistuu vuoden loppuun mennessä. 

Gradiasta kolmessa vuodessa valmistuneiden opiskelijoiden osuus on hyvä verrattuna maan keskiarvoon. Työlliset sijoittautuvat kaksi vuotta valmistumisen jälkeen suurelta osin Keski-Suomeen. Gradian oppilaitoksista valmistuneiden vuositulot kaksi vuotta valmistumisen jälkeen ovat lähellä valtakunnallista keskiarvoa.  

”Ulkopuolisen toimijan toteuttama tutkimus kertoo objektiivisesti Gradian toiminnan vaikuttavuudesta. Pärjäämme vertailuissa hyvin, ja pitkän aikavälin tarkastelussa suhteellinen asemamme on pysynyt pääsääntöisesti samana”, kuvailee kuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski

Selvityksessä kartoitettiin myös Gradian koulutustoiminnan aluetaloudellista vaikuttavuutta Tulosten mukaan gradialaiset eli henkilöt, jotka ovat suorittaneet toiseen asteen tutkinnon Gradian nykyisissä tai aiemmissa oppilaitoksissa vastaavat merkittävästä osasta Keski-Suomen ansiotuloja ja verokertymää.  Gradialla on ollut merkittävä rooli Keski-Suomen yritysten ja eri toimialojen osaamisen kehittämisessä. Esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalveluissa, majoitus- ja ravitsemustoiminnassa sekä kiinteistöalalla yli 40 % työvoimasta on hankkinut osaamista Gradian oppilaitoksissa. 

”Tapa, jolla tutkimuksessa on yhdistetty erilaisia rekisteritietoja luo uusi mahdollisuuksia toimintamme tutkimusperustaisen kehittämisen tueksi. Gradiassa on viime vuosina panostettu voimakkaasti opiskelijoiden yrittäjyysosaamiseen. Oli ilahduttavaa nähdä, että selvityksen mukaan yrittäjäksi työllistyneiden  gradialaisten osuus on kasvussa”, kuvailee Gradian kehittämisjohtaja Anu Tokila

Kuntayhtymän historia alkoi Jyväskylän seudun ammattikoulun kuntainliitosta 

Nykyisen Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian ensimmäinen vaihe oli 1960 perustettu Jyväskylän seudun ammattikoulun kuntainliitto. Kolme vuotta myöhemmin vihittiin käyttöön juuri valmistunut Jyväskylän ammattikoulu Viitaniemessä.  Vuosien varrella kuntayhtymään liittyi lukuisia oppilaitoksia, muun muassa Sosiaalialan oppilaitos ja Jyväskylän kauppaoppilaitos. Vuonna 2004 kuntayhtymään liittyi Suomalainen Konservatorio ja 2010 Jyväskylän lukiokoulutus. 

Nimi Gradia otettiin käyttöön organisaatio- ja brändiuudistuksen myötä vuoden 2018 alussa. Tänään Gradia on Suomen suurin koulutuksen kuntayhtymä, jonka omistajakunnat ovat Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Keuruu, Kuhmoinen, Laukaa, Luhanka, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Uurainen.  

Gradian ammatilliset oppilaitokset ovat Gradia Jyväskylä ja Gradia Jämsä. Lukiot ovat Jyväskylän Lyseon lukio, Schildtin lukio ja Jyväskylän aikuislukio. Gradia Jyväskylä järjestää myös perusopetusta ja taiteen perusopetusta. 

Lauri Reuter ja Valtteri Paltamaa ensimmäiset vuoden alumnit 

Entiset opiskelijat ovat koulutusyhteisölle monin tavoin tärkeä verkosto. Gradia haluaa tiivistää yhteyksiä heihin ja käynnistää alumnitoiminnan. Alumnitoiminnan käynnistykseksi valittiin vuoden alumni – näin ensimmäisellä kerralla kaksikin: Lauri Reuter ja Valtteri Paltamaa. Molemmat alumnit edustavat ravitsemusalaa ja ruokatuotantoa omalla erilaisella, innovatiivisella ja taidokkaalla tavallaan. 

Vuoden alumnien valinnalla Gradia haluaa nostaa esiin erityisluonnettaan sekä toisen asteen ammatillisen koulutuksen että lukiokoulutuksen järjestäjänä. 

Lauri Reuter on tunnettu biotekniikan tohtori, jonka keskeinen kiinnostuksen kohde ovat tulevaisuuden ruoka ja ruokateknologian innovaatiot. Hän on kirjoittanut ylioppilaaksi silloisesta Cygnaeus-lukiosta vuonna 2005. Cygnaeus-lukio ja Voionmaan lukio ovat sittemmin yhdistyneet Schildtin lukioksi. 

Valtteri Paltamaa on nuoresta iästään huolimatta jo menestynyt kokki. Hän on muun muassa voittanut Chaîne des Rôtisseurs Finlande’n järjestämän nuorten kokkien suomenmestaruuskilpailun 2020. Valtteri Paltamaa valmistui kokiksi silloisesta Jyväskylän ammattiopistosta 2017. Nykyisin koulu on Gradia Jyväskylä, johon vuonna 2018 yhdistyivät ammattiopiston lisäksi Jyväskylän aikuisopisto ja Jyväskylän oppisopimuskeskus. 

Vuoden alumni -kriteerinä on, että henkilö on myönteinen Gradian lähettiläs. Vuoden alumniksi valitaan koulutuskuntayhtymä Gradian oppilaitoksesta valmistunut henkilö, joka on toiminnallaan edistänyt keskisuomalaisen toisen asteen koulutuksen arvostusta ja tunnettuutta.   

Lisätietoja 

Vesa Saarikoski, kuntayhtymän johtaja, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, puh. 040 341 5100 
Anu Tokila, kehittämisjohtaja, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, p. 040 341 5141 

Mediatiedote 16.9.2020