Hitsaus- ja tarjoilijalajien Taitaja-semifinaalit Gradiassa

Tämän vuoden ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu Taitaja järjestetään Espoossa 8.–11. toukokuuta. Tuttuun tapaan lajien finalistit selviävät alkuvuodesta järjestettävissä semifinaaleissa. Ne on hajautettu oppilaitoksiin eri puolille Suomea.

Gradiassa järjestetään hitsauslajin semifinaalit tiistaina 31. tammikuuta ja tarjoilijalajin seuraavana päivänä 1. helmikuuta. Lisäksi on joukko lajeja, joiden semifinaalit jokainen oppilaitos järjestää etätoteutuksena itse. Näitä ovat mediasuunnittelu, tietojenkäsittely, tietokoneet ja -verkot, web-kehitys, pelituotanto, matkailu, taloushallinto, elektroniikka ja robotiikka sekä CNC-koneistus. Kaikki semifinaalit ovat tammi-helmikuun vaihteessa.

Kaikkiaan Gradiasta osallistuu tämän vuoden eri lajien semifinaaleihin 25 opiskelijaa.

Hitsauksen kaikkien semifinaalien työt arvioidaan Gradiassa

Hitsauslajin semifinaaleihin Gradiassa osallistuu kuusi kilpailijaa. Samaan aikaan semifinaali järjestetään myös Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedussa Haapavedellä, Salpauksessa Lahdessa, Savon ammattiopistossa Kuopiossa sekä Vamiassa Vaasassa.

Kaikkien viiden järjestettävän semifinaalin työt arvioidaan kootusti Gradiassa.

Hitsauksen semifinaalitehtävät ja finaalitehtävät perustuvat kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon levyseppähitsaajan osaamisalan kiitettävän tason vaatimukseen. Kilpailijat suorittavat ensin teoriakokeen ja valmistavat sen jälkeen varsinaisen tehtäväksi annetun työn. He saavat työhön piirustukset sekä tiiviit ohjeet. Keskeisiä taitoja ovat muun muassa piirustuksenlukutaito, materiaalien tuntemus ja käsittelytaito, alan peruskoneiden ja käsityövälineiden hallinta sekä taloudellisuus ja kustannustietoisuus ja tietenkin työturvallisuus.

Seitsemän tarjoilijaa tavoittelee finaalipaikkaa Gradian kisassa

Tarjoilijalajin semifinaaliin Gradiassa osallistuu seitsemän kilpailijaa. Samaan aikaan semifinaali järjestetään myös Liiketalousopisto Perhossa Helsingissä.

Työelämälähtöiset semifinaali-, ja finaalitehtävätkin perustuvat ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Kilpailijat työskentelevät asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa. He palvelevat kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita sekä toimivat vastuullisesti ja aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Luonnollisestikin anniskelu- ja hygieniamääräyksiä noudatetaan huolellisesti ja kestävä kehitys otetaan huomioon.

Taitaja2023:n järjestävä Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia on aiemmin tiedottanut, että tulevien semifinaalien osallistujamäärä on suurin sitten vuoden 2016. Heitä on tänä vuonna kaikkiaan 1646.

Gradialla on pitkät perinteet kilpailutoiminnassa ja paljon menestystä. Gradia palkittiin sekä vuonna 2021 että vuonna 2022 Taitajan parhaiten menestyneenä koulutuksen järjestäjänä.

Sosiaalisessa mediassa kilpailun aihetunnisteet ovat #OlePro #VarPro #BePro #Taitaja2023 #Mästare2023

Lisätietoja:

Hitsauslaji: Jyrki Kuisma, opettaja, Gradia, puh. 040 341 5587
Tarjoilijalaji: Tuija Auramo, opettaja, Gradia, puh. 040 341 6032

Mira Ruth-Viitanen, projektipäällikkö, Gradia, puh. 040 341 5832