Talotekniikka

Kiinnostaako sinua kiinteistöjen lämmitys-, ilmanvaihto- ja vesijärjestelmät? Haluatko oppia asentamaan, korjaamaan ja huoltamaan rakennusten talotekniikkaa. Talotekniikalla on suuri merkitys rakennusten energiatehokkuuteen ja ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

Kenelle talotekniikan ala sopii?

Talotekniikan ala sopii sinulle, jos olet teknisesti suuntautunut, huolellinen ja haluat tehdä käytännönläheisiä töitä. Putkiasentajan ja ilmanvaihtoasentajan työssä tarvitaan hyviä kädentaitoja ja käytännön ongelmaratkaisukykyä ja taitoa lukea ja tulkita LVI-suunnitelmia. Tarvitset hyvää hahmottamiskykyä ja tekevää asennetta. Työssä kohtaat asiakkaita ja työskentelet työmailla yhteistyössä eri ammattiryhmien kanssa.

Tulevaisuuden työtehtävät

Toimivan talotekniikan avulla varmistetaan, että sisätiloissa on viihtyisää, terveellistä ja turvallista olla. Ilmaa, vettä ja lämpöä tarvitaan joka taloon. Talotekniikan perustutkinnosta valmistut putkiasentajaksi tai ilmanvaihtoasentajaksi.

Voit työskennellä uudis- ja korjausrakennustyömailla LVI-tekniikan ratkaisuja tarjoavissa yrityksissä ja tehdä asennus-, mittaus-, korjaus- ja huoltotöitä. Töitä on tarjolla myös kiinteistöjen huollossa sekä kuntien vesi-, viemäri- ja energialaitosten palveluksessa. Talotekniikan osaajat työllistyvät myös alan myyntitöihin tai toimivat yrittäjinä.

Putkiasentajana hallitset rakennusten lämpö- ja vesilaitteet, sekä putkistot. Asennat esimerkiksi vesijohtoja, varaajia, pesualtaita, wc-istuimia, vesihanoja ja viemäriputkistoja ja teet hitsauksia eri menetelmillä (tig-hitsaus, kaasuhitsaus, mig-hitsaus ja kaarihitsaus). LVI-osaaja voi toimia myös teollisuus- tai kaukolämpöhitsaajana.

Ilmanvaihtoasentajana työtehtäviäsi ovat ilmanvaihtokanavien ja laitteiden asennus, kanavaosien valmistus, ilmanvaihtojärjestelmien puhdistus, huolto ja eristys sekä ilmanvaihdon säätö ja mittaukset erilaisissa rakennuksissa.

Gradiasta valmistuville LVI-alan osaaville ammattilaisille on työelämässä kysyntää. Ala tarjoaa monenlaisia työtehtäviä ja urapolkuja ja palkkatasokin on kilpailukykyinen. Rakennusteollisuuden työllisyys noudattaa suhdannevaihteluja, kuten kaikki teollisuuden alat. Ennusteet povaavat alalle tulevaisuudessa työvoimapulaa, joten talotekniikan työllisyysnäkymät ovat jatkossakin hyvät.

Palsta 1/2

Uutta osaamista tarpeen mukaan

Talotekniikan perustutkinto antaa hyvät ammatilliset valmiudet alan perustehtäviin. Perustutkinnossa voit myös suorittaa luokkahitsauspätevyydet sekä oppia asentamaan ilmalämpöpumppuja.

Jatkuvan haun talotekniikan perustutkintokoulutus, putkiasentaja, on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, joilla on jo kokemusta työelämästä ja aiemmin suoritettuja ammatillisia tai lukio-opintoja. Jatkuvan haun ryhmässä opinnot etenevät työelämäpainotteisesti tiiviissä aikataulussa.

Ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutukset on tarkoitettu ammattilaisille alalla jo työskennelleille. Tekniikan alan erikoisammattitutkinto voi pätevöittää sinut oman alasi työnjohto- ja esihenkilötehtäviin työteknikkona. Kylmämestarin erikoisammattitutkinnon suoritettuasi voit vastata kylmäalalla teknisen toimihenkilön töistä vaativissakin toimintaympäristöissä ja vastata kylmäjärjestelmän hankintaprosessista ja työmaista.

Palsta 2/2
Palsta 1/2

Osaamisen laajentaminen ja jatko-opinnot

Talotekniikan perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit esimerkiksi opiskella talotekniikan alan insinööriksi ammattikorkeakoulussa. Valmistuttuasi putkiasentajaksi voit myös täydentää opintojasi ilmanvaihtoasentajaksi ja toisin päin.

Palsta 2/2
Palsta 1/2

Kiinnostuitko?

Jos mielessäsi on kysymys tai haluat tukea opintojen suunnitteluun, ota yhteyttä Gradian hakupalveluihin.

Gradia Hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15, chat: gradia.fi/oppimaan