Gradian tanssille Polkuja-koreografiakilpailun pääpalkinto ja kahden sarjan voitot

Gradian tanssin perusopetuksen Telefantastik on voittanut pääpalkinnon Polkuja-koreografiakilpailussa. Pääpalkinnon lisäksi Gradian tanssi nappasi kultaa aikuisten sarjassa Valo taipuu matkallaan pilven halki -koreografialla ja Juniorit 2-sarjassa Transformaatio-teoksella. Polkuja-koreografiakilpailuun osallistui yhteensä 89 ryhmäkoreografiaa eri puolilta Suomea. Eri sarjojen raadit koostuivat tanssin ja näyttämötaiteen ammattilaisista. Kilpailu järjestettiin viime viikonloppuna 27.–28.1.2023 Kuopion musiikkikeskuksessa.

Telefantastik-teokselle kiitosta erilaisuudesta ja persoonallisesta liikkeestä

Telefantastik on tanssinopettaja Elina Wuethrichin koreografia, joka on tehty taidetanssin produktioryhmille Halla ja Solid. Teoksessa esiintyy yhteensä 14 tanssijaa. Pääpalkinnon luovutti Kuopio tanssii ja soi -festivaalien taiteellinen johtaja, tanssitaiteilija Riku Lehtopolku. Lehtopolun sanoin Telefantastik on kuin kummalliset bileet, johon jokaisen tulisi päästä osaksi ja johon myös hän itse haluaisi päästä mukaan.

Lehtopolku kiitti Telefantastik-teosta virkistävän erilaiseksi, jossa persoonat saavat näkyä ja olla omia itsejään. Lehtopolku antoi kiitosta myös siitä, että teoksessa on luotettu persoonalliseen liikkeeseen ja sen ilmaisuun päälle liimattujen temppujen sijaa. Pääpalkinnon myötä teos kutsuttiin ensi kesän Kuopio tanssii ja soi -festivaalien avajaisohjelmistoon. Telefantastik sai myös tavisraadin aikuisten sarjan palkinnon.

Menestystä aikuisten sarjassa ja Juniorit -sarjassa

Kilpailun aikuisten sarjan voiton vei niin ikään Wuethrichin Valo taipuu matkallaan pilven halki -teos, jonka esitti produktioryhmä Halla. Raati perusteli valintaa: “Upea, ehjä kokonaisuus. Kauneus, herkkyys ja voima elivät rinnakkain. Teos loi toisteisuudellaan ja rytmisillä vaihteluilla lumoavan ilmapiirin, jossa katsojan ajantaju katosi. Jokainen yksilö tuli esille ja esiintyjien ilmaisu oli valovoimaista ja pysäyttävää.”

Juniorit 2 -sarjasta voiton nappasi tanssinopettaja Karoliina Lahdenperän Transformaatio, jonka tanssista vastaa katutanssin produktioryhmä WAD. Raati kuvasi teosta: “Mykistyttävä! Tässä koreografiassa toimi kaikki. Erinomaista koreografista työtä, mutta myös tanssijan työtä! Ilman toista ei olisi kumpaakaan.”

Wuethrichin produktioryhmä Solidille koreografioima Ajan repeämä sijoittui kolmanneksi aikuisten sarjassa. Lasten sarjassa taidetanssin produktioryhmä Sade sai kunniamaininnan Wuethrichin koreografialla Louvre 03:00.  

Gradian tanssi osallistuu seuraavaksi Uudet Tanssit -koreografiakatselmukseen, joka järjestetään Kajaanissa tulevana viikonloppuna 4.–5.2.2023. Tapahtuman esikarsintaan lähetetyistä 157 teoksesta varsinaiseen katselmukseen valittiin 36 koreografiaa. Koreografioista kuusi on Gradian tanssilta. 

Kuva: Telefantastik, kuvaaja: Veera Kaivola

Lisätietoja

Elina Wuethrich, tanssinopettaja, Gradia Jyväskylän tanssin perusopetus, puh. 040 341 5402, elina.wuethrich@gradia.fi