Gradian alumni Valtteri Paltamaa Chaîne des Rôtisseurs'n nuorten kokkien MM-kilpailuun

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian alumni Valtteri Paltamaa edustaa Suomea Chaîne des Rôtisseurs’n nuorten kokkien MM-kilpailussa 25.9.2021.  Työ ammattikokkina on parasta päivittäistä valmistautumista kisaan. Sen lisäksi Paltamaata valmentaa oppilaitosympäristössä Gradian opettaja, keittiömestari Riitta Palho. Kilpailu käydään maailmankuulussa Le Cordon Bleu -koulussa Pariisissa, kilpailukielenä on englanti.

Paltamaa työskentelee tällä hetkellä jyväskyläläisessä fine dining -ravintolassa Pöllöwaarissa. Hän on Chaîne des Rôtisseurs Finlande’n Nuorten kokkien Suomen mestari 2020, ja sitä kautta Suomen edustaja MM-kilpailussa. Gradiasta hän valmistui ravintolakokiksi 2017.

MM- kilpailutehtävänä on suunnitella ja valmistaa kolmen ruokalajin menu yllätysraaka-aineista, kyseessä niin sanottu Black box . Pisteitä kilpailusuorituksessa saa keittiötyöskentelyn lisäksi menun raaka-aineiden yhteensopivuudesta, erilaisista valmistustekniikoista, vaikeusasteesta, ruoan mausta, rakenteesta, ruokien oikeista tarjoilulämpötiloista ja elämyksen tuottamisesta.

Huippuammattitaidon lisäksi Paltamaan vahvuus on kansainvälisyys. Jo opiskeluaikana hän oli vaihdossa yhdessä Espanjan kulinaristisessa keskuksessa San Sebastianissa. Syksyn edetessä suunnitelmissa on lähteä työskentelemään  Hollantiin.

Paltamaa nauttii kilpailemisesta, eikä ota paineita.

”Kilpaileminen on kivaa! Testaan omaa osaamistani ja saan verrata sitä kilpakumppanien osaamiseen. Siitä oppii paljon.”

Riitta Palhon mukaan kilpailutoiminta on myös oppilaitokselle tärkeä mittari: tutkinnon perusteet tulee testatuksi, ja jokainen menestynyt kilpailija osoittaa, että joitakin asioita on tehty juuri meidän oppilaitoksessamme oikein.

Nuori kokki korostaa kestävää kehitystä ja vastuullisuutta

Valtteri Paltamaa kertoo haluavansa vaikuttaa siihen, että ruokaa tehdään kestävän kehityksen ja vastuullisuuden periaattein. Luontoa ja raaka-aineita tulee kunnioittaa sekä hävikki minimoida.

Näitä ajatuksia hän toteuttaa työssään joka päivä.

Chaîne des Rôtisseurs’n nuorten kokkien MM-kilpailun voittaja saa palkinnoksi erittäin arvostetun viiden viikon koulutusjakson  Le Cordon Bleu -koulussa. Kouluttajina ovat luonnollisestikin maailman huippukokit.

Toimituksille tiedoksi:

Valtteri Paltamaa lähtee valmentajansa Riitta Palhon kanssa kilpailumatkalle keskiviikkona 22.9. Molemmat ovat tavoitettavissa siihen saakka.

Lisätietoja:

Valtteri Paltamaa, puh 044 098 1508, valtteripaltamaa@outlook.com 
Riitta Palho, opettaja, Gradia Jyväskylä, puh. 040 341 6006, riitta.palho@gradia.fi

Mediatiedote 16.9.2021