Gradiaan valittiin 2415 opiskelijaa yhteishaussa 

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun tulokset valmistuivat tänään 16.6. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian oppilaitoksiin valittiin 2415 opiskelijaa. Valittujen nimet julkaistaan Gradian verkkosivuilla tämän päivän aikana. 

Ammatilliseen oppilaitokseen Gradia Jyväskylään valittiin 1505 opiskelijaa ja Gradia Jämsään 138 opiskelijaa. Gradia Jyväskylään valittujen määrään sisältyy Jyväskylässä toteutettavaan Gradia Jämsän kasvatus- ja ohjausalan koulutukseen valitut hakijat (40). Tutkintokoulutukseen valmentavaan TUVA-koulutukseen valittiin 166 opiskelijaa. 

Gradia-lukioihin valittiin 772 opiskelijaa, joista 372 Lyseon lukioon ja 400 Schildtin lukioon. Lyseon lukion yleislinjalle pääsi 8,25 keskiarvolla. Schildtissä keskiarvoraja oli 7,92. Samalla keskiarvolla jäi varasijalle yli 25 hakijaa. Lyseon IB-linjalle pääsi 8,25 keskiarvolla, IT-linjalle 8,58 ja tiimilinjalle 8,0 keskiarvolla. Schildtin urheilulinjan pisteraja oli 14,21 ja musiikki-ilmaisun linjan 12,42.  

Kaikkiaan Gradia-lukioihin haki kevään yhteishaussa enemmän ensisijaisia hakijoita kuin yhteishaussa mukana olleissa Jyväskylän Lyseon lukiossa ja Schildtin lukiossa on aloituspaikkoja. 

”Gradia-lukioihin ensisijaisia hakijoita oli 160 aloituspaikkoja enemmän. Jyväskylässä tilanne on samankaltainen kuin monessa muussa keskuskunnassa, eli kaikki hakijat eivät valitettavasti pääse kotikaupungin lukioon. Valintojen tilanne elää 30.6. saakka, johon mennessä opiskelupaikka tulee ottaa vastaan. Vapautuvia paikkoja täytetään Opintopolun varasijajärjestyksessä. Lyseon tiimilinjalta jäi täyttämättä 18 paikkaa, jotka täytetään yleislinjan paikkoina 17.6. avautuvassa haussa”, kertoo Gradia-lukioiden tulosaluejohtaja, rehtori Samuli Laitinen

Gradia on varautunut kasvattamaan lukiokoulutuksen aloituspaikkoja ensi keväänä, koska lukiokoulutuksen suosio on nuorten keskuudessa kasvanut erityisesti isojen korkeakoulukaupunkien alueilla. 

Ammatillisessa koulutuksessa ensisijaisia hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin oli Gradia Jyväskylässä eniten musiikkialan, tekstiilialan sekä hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoihin. Määrällisesti eniten opiskelijoita valittiin liiketoiminnan perustutkintoon. Gradia Jämsässä ensisijaisia hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin oli eniten Jyväskylässä toteutettavaan kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon sekä sähkö- ja automaatioalan perustutkintoon. Määrällisesti Jämsässä valittiin eniten opiskelijoita Jyväskylässä toteutettavaan kasvatus- ja ohjausalan sekä metsäalan perustutkintoon. 

Sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkinto tarjoavat kelpoisuuden hakeutua korkeakouluopintoihin.  

Kaksoistutkinnossa yhdistyvät ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto 

Ammatilliseen koulutukseen on Gradiassa mahdollista yhdistää myös lukio-opintoja ja suorittaa kaksoistutkinto, jossa opiskelija opiskelee samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijaksi ilmoittaudutaan Wilmassa sen jälkeen, kun ammatillinen opiskelupaikka on otettu vastaan. 

Kaksoistutkinnon opiskelu on mahdollista kaikille Gradia Jyväskylän ja Gradia Jämsän ammatillisten perustutkintojen opiskelijoille. Gradiassa kaksoistutkinto-opiskelijoita oli viime vuonna noin 450 ja kaksoistutkinnon suorittaneita valmistui tänä keväänä 78. 

Lukuvuosi käynnistyy elokuussa 

Gradia Jyväskylän ja Gradia Jämsän opinnot alkavat 8.8. ja Gradia-lukioiden 10.8. Tutkintoon valmentava TUVA-koulutus alkaa 15.8. Uusien opiskelijoiden ohjeet on koottu Gradian verkkosivuille: https://www.gradia.fi/yhteishaku/valitulle  

Lisätietoja 

Samuli Laitinen, tulosaluejohtaja, rehtori, Gradia-lukiot, puh. 040 341 4494  
Pirjo Kauhanen, tulosaluejohtaja, rehtori, Gradia Jyväskylä, puh. 040 341 6152, pirjo.kauhanen@gradia.fi  
Petteri Järvinen, tulosaluejohtaja, rehtori, Gradia Jämsä, puh. 040 341 5022, petteri.jarvinen@gradia.fi 

Mediatiedote 16.6.2022