Gradia kansainvälisen liikkuvuuden ykkönen Suomessa

Ammatillisen ja lukiokoulutuksen järjestäjänä toimivan Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian opiskelijat, opettajat ja muu henkilöstö ovat toisen asteen kansainvälisimpiä toimijoita Suomessa.

Ammatillisen koulutuksen juuri julkaistussa kansainvälisen liikkuvuuden tilastossa tarkastellaan 121 koulutuksen järjestäjän vuoden 2018 tietoja.

Gradian opiskelijoita lähti kaikkein eniten pitkiin vaihtoihin (201 opiskelijaa), ja Gradiaan myös saapui selvästi eniten ulkomaalaisia opiskelijoita (266). Myös Gradian opettajat ja muu henkilöstö (203) liikkuivat aktiivisimmin koko valtakunnassa.

Ammatillisen koulutuksen ulkomaanjaksot tapahtuvat suurelta osin kansainvälisenä työharjoitteluna.

Gradian jälkeen suurimmat ammatillisen koulutuksen kansainvälisen liikkuvuuden toimijat olivat Espoon seudun koulutuskuntayhtymä ja Tampereen kaupunki.

Ammatillisen koulutuksen kansainvälistymistä käsiteltiin 6. – 7.5. Gradian ja Opetushallituksen järjestämillä valtakunnallisilla kansainvälisyyspäivillä, joihin osallistui yli 150 asiantuntijaa.

Lukiokoulutuksesta ei ole saatavissa koulutuksen järjestäjien vertailutietoa vaan valtakunnallista tietoja kerätään koko yleissivistävästä koulutuksesta (peruskouluista ja lukioista) kunnittain.

Kuntakohtaisessa tarkastelussa Jyväskylässä järjestettävästä yleissivistävästä koulutuksesta lähti (222) ja tänne saapui (150) lukuvuonna 2017 - 2018 kolmanneksi eniten opiskelijoita, joista valtaosa oli Gradian lukiolaisia.

Jyväskylän perusasteen ja Gradia-lukioiden henkilöstöliikkuvuus oli valtakunnan kolmanneksi suurinta (103) ja Jyväkylään saapui kaikkein eniten opettajia ja muuta henkilökuntaa (587) kansainvälisessä vaihdossa edellisen lukuvuoden aikana.

Gradian johtaja Vesa Saarikoski näkee kansainvälistymisen toisen asteen koulutuksen elinehtona:

”Gradian erinomaiset liikkuvuusluvut ovat strategiamme mukaisia. Osaamisen taso on globaali ja kansainvälinen vuorovaikutus lisääntyy koko yhteiskunnassa ja elinkeinoelämässä. Liikkuvuuden lisäksi olemme olleet pioneereja toisen asteen koulutusviennissä, joka myös on hyvää toimintaa oman osaamisen ja kulttuurisen ymmärryksen sparraamiseen. Mikäli haluamme olla osaava ja vakaa yhteiskunta, kansainvälistyminen on yhtä enemmän osa koulutuksen arkipäivää.”

Liitteenä taulukko: Kansainvälinen opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuvuus suomalaisessa ammatillisessa koulutuksessa 2018.

Lisätietoja:

Aino Malin, kansainvälisten asioiden suunnittelija, Gradia, puh. 040 341 5147
Milka Niskanen, kansainvälisten asioiden suunnittelija, Gradia, puh. 040 341 6158
Rea Tuominen, kansainvälisten asioiden suunnittelija, Gradia, puh. 040 341 6159

Mediatiedote 16.5.2019