”On eri asia ottaa valokuvia, kuin tehdä se ammattimaisesti”, sanoo valokuvaaja ja oppisopimusopiskelija Terhi Takkinen

Pidä Saaristo Siistinä ry:n viestinnän asiantuntija Terhi Takkinen opiskelee valokuvaajaksi oppisopimuksella Gradiassa. Opinnot monipuolistavat hänen nykyistä osaamistaan ja antavat uutta virtaa työhön. Takkiselle on ollut tärkeää, että opintojen aikana on voinut tutustua ammattimaisen kuvaamisen toimintatapoihin ja esimerkiksi laitteiden tarjoamiin mahdollisuuksiin.

"Työssäni viestijänä oli tarve kuvapankin täydentämiselle laaja-alaisella toimintakentällämme. Koska valokuvat liittyvät läheisesti jokapäiväiseen työhöni, oli valokuvaajan ammatilliset opinnot luonteva tapa täydentää osaamistani” Takkinen kertoo.

Viestintää ympäristön asialla

Pidä Saaristo Siistinä ry toimii Itämeren sekä Järvi-Suomen alueilla veneilijöiden ja vesillä liikkujien ympäristöjärjestönä. Ympäristöviestintä on erilaisten huoltotöiden ohella järjestön päätehtävä. Neuvontaa annetaan siihen, kuinka vesillä liikutaan ympäristöä huomioivalla ja kunnioittavalla tavalla. Terhi Takkisen tehtäväalueeseen kuuluu sekä paikallisten huoltoalusten, että Järvi-Suomen alueen viestintä: uutisointi, mediatiedotteet ja some-postaukset.

Kuvat ovat tärkeä osa viestintää

Kuvan merkitys tiedottamisessa on suuri, joten uutiskuvien lisäksi Takkinen ylläpitää ja täydentää kuvapankkia erilaista päivittäistä käyttöä varten. Valokuvilla kerrotaan toiminnasta ja dokumentoidaan sitä. Lisäksi kuvia tarvitaan eri käyttötarkoituksiin mm. maisema- ja tuotekuviksi. Kuvien tulee olla laadukkaita ja informatiivisia. Niillä välitetään myös tunnelmia ja positiivisia mielikuvia.

Työ ja opiskelu kulkevat käsi kädessä

Ammattitutkinnon opiskelu oppisopimuksella edellyttää itsenäistä otetta, mutta antaa samalla mahdollisuuden sovittaa tahti itselle sopivaksi. Työtehtävät kannattaa hyödyntää opintojen tehtäviä tehdessä. Työn ohella opiskellessa on aikataulutus tärkeää. Opiskelu on pääsääntöisesti itsenäistä ja lähiopetuspäiviä on muutama kuukaudessa. Takkinen arvostaa sitä, että opettaja on tarvittaessa tavoitettavissa ja tukee koko opintojen ajan.

Ammattitutkinto täydentää aiempaa osaamista

Polku viestinnän tekijänä on kulkenut seurakunnan ja partion tiedotustöiden kautta nykyiseen työhön. Takkinen on aiemmin opiskellut verkkosivujen tekemistä suorittamalla verkkoviestinnän ammattitutkinnon. Valokuvaustaitojen kehittyminen täydentää hienosti tätä osaamista. ”Tavoitteellinen ammatillinen opiskelu lisää omaa ammattitaitoa eri tavalla kuin lyhytkurssit. Suosittelen ammattitutkintoja lämpimästi, tämä on itselleni jo kolmas. Koen hyväksi, että minulla on mahdollisimman monialaista osaamista”, Takkinen sanoo.

Lisätietoja

Kysy lisää medialan koulutuksista lehtori Simo Peteriltä ja oppisopimuskoulutuksesta työelämäkoordinaattori Riikka Ylöseltä.

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin