CSI Composite Solutions and Innovations Oy ja Runtech Systems Oy - omanlaisia osaajia Gradian ja TE-palveluiden avulla

Kahdessa komposiittialan yrityksessä Mänttä-Vilppulassa työskentelee nyt yhdeksän uutta ja innokasta alan ammattilaista tehtävissä, joihin ei löydy valmista koulutusta eikä tekijöitä. CSI Composite Solutions and Innovation Oy tuottaa komposiittiteknologialla asiakasratkaisuja, kuten uusia tuotteita, osia tai rakenteita koneenrakennuksen, urheilu- ja vapaa-ajan sekä terveydenhuollon tarpeisiin.  Runtech Systems Oy valmistaa erilaisia hiilikuitukomposiittiosia, kuten päänvientilaitteita ja kaavarointiratkaisuja, lähinnä paperiteollisuuden tarpeisiin.

Reilu puoli vuotta sitten ei kenelläkään rekrytoiduista henkilöistä ollut työtä eikä alan osaamista. Samoin ei yrityksillä ollut varmuutta, mistä oikeanlaista työvoimaa saataisiin tilanteessa, jossa kysyntä tällä erikoisalalla kasvoi eikä osaavaa työvoimaa löytynyt lähiseudulta.

Syksyllä 2018 tähän osaamistarpeeseen ryhdyttiin suunnittelemaan yhdessä tutun oppilaitoskumppanin Gradian kanssa ELY-keskuksen rahoittamaa rekrytointikoulutusta. Prosessissa yritykset määrittelivät työntekijöiltä vaadittavan osaamisen, Gradia järjesti osaamisvaatimuksia vastaavan koulutuksen ja TE-palveluiden kautta saatiin 35 työtöntä ja työttömyysuhan alla olevaa hakijaa yritykseen haastateltavaksi. Alan koulutusta ei edellytetty, mutta työn vaatimaa itsenäistä työotetta, hyviä ryhmätyötaitoja sekä ongelmanratkaisukykyä tarvittiin. Koulutukseen valittiin lopulta 10 henkilöä.

Puolen vuoden mittainen koulutus päättyi huhtikuussa 2019 ja yritykset ovat kokemaansa erittäin tyytyväisiä. Erityisen paljon yllätti rahoituspäätöksen, suunnittelun ja koulutuksen aloituksen nopeus, joka vei kokonaisuudessaan vain muutamia viikkoja. Myös suuresta hakijamäärästä ja koulutettavien hyvästä motivaatiosta oltiin positiivisesti yllättyneitä. Kehuja sai myös yrittäjäystävällinen palvelumalli, jossa haastattelut, teoriakoulutus ja ohjaus tapahtui yrityksen omissa tiloissa. Oppilaitos vastasi opiskelun ohjauksesta ja työpaikalla oppiminen oli iso osa koulutusta.

Jatkosuunnitelmat ovat CSI:n Tapani Huikurilla selvät: ”Kun seuraava tarve tulee, niin samalla konseptilla tullaan jatkamaan!” Myös Antti Teräsvuori Runtech Systems Oy:stä luottaa jatkossa rekrykoulutuksen malliin:

”Kun haetaan ihmisiä tehtäviin, joihin koulutetaan opettamalla työtehtävät yrityksessä, löytyy tuollaisesta hakijajoukosta riittävästi erilaisia moniosaajia ja hyviä vahvistuksia työyhteisöön.”

CSI ja Runtech Systems kannustavat yrityksiä tarttumaan omassa osaajapulassaan tähän joustavaan ja yrityskohtaisesti räätälöitävään rekrytointimalliin. Usein pienellä yrityksellä ei ole riittävästi resursseja omien osaajien kouluttamiseen, mutta yhteistyössä useamman alan yrityksen kanssa toteutus on ajallisesti ja kustannuksiltaan tehokasta ja näin pienemmillekin työnantajille mahdollinen.

Gradia Työelämä- ja yrityspalvelut auttavat yritystäsi sopivan mallin rakentamisessa!
Ota heti yhteyttä ja kysy lisää puh. 040 341 5056 tai yrityksille@gradia.fi