Anita Lappeteläisen väitöksessä fyysisesti vammaiset äidit saavat kokemuksensa esiin

Vaikka äitiyttä on tutkittu paljonkin, fyysisesti vammaiset äidit eivät ole juurikaan saaneet kokemuksiaan esiin. Erityisopettajamme Anita Lappeteläisen pian tarkistettavassa väitöskirjassa he saavat äänensä kuuluviin.  Erityispedagogiikan alaan kuuluvan väitöksen tarkastustilaisuus on perjantaina 23.4.

”Haluan tutkimuksellani tehdä näkyväksi nämä yksilölliset äitiyskokemukset. Vammaiset äidit joutuvat jatkuvasti taistelemaan ja todistelemaan, että he pystyvät olemaan hyviä äitejä vammastaan huolimatta. Painotan, että äitiys ei ole vain yhdennäköistä vaan hyvin monimuotoista. Väitöksessäni esiintyvien äitien tarinat haastavat rikkomaan äitiyden myyttejä”, Anita pohtii.

Kasvutarinoita

Paitsi, että tutkimus osoitti todeksi fyysisesti vammaisten äitien leimautuvan, avautui myös kaksi muuta keskeistä näkökulmaa.

Äitiys on vammaiselle naiselle merkittävää oman identiteetin rakentumisessa sekä identiteetin muutoksessa. Tämä koskee niin syntymästä saakka vammaisena olleita kuin äidiksi tulemisen jälkeen vammautuneita. Anita Lappeteläisen haastattelemien 16 henkilön joukossa on molempia. Heillä on yhteneväinen kokemus siitä, että äitiys on ollut tärkeä osa heidän kasvutarinaansa ja elämän merkityksellisyyden kokemusta.

Kolmanneksi näyttäytyi äitien kokemus siitä, että erilaisilla tukimuodoilla on suuri merkitys, mutta tukea ei oikein saa tai se on vääränlaista tarpeeseen nähden.

Eritysopettaja ei aio tutkijan poluille

Väitöstutkimus on ollut Anitalle pitkä prosessi, ja elämäntilanteiden mukaan välillä tauollakin. Pääosin tutkimus on edennyt työn ohessa ja kesälomilla. Opintovapaajaksot ovat tarjonneet intensiivisempiä jaksoja.

Matkan varrella Anita on saanut useinkin vastata kysymykseen, jätätkö nyt erityisopettajan tehtävät ja siirryt tutkijaksi. Tämä ei kuitenkaan kuulu suunnitelmiin.

”Tykkään tosi paljon erityisopettajan työstä. Väitös on ollut yhden unelman toteuttamista, ja toisaalta minulle on ollut henkilökohtaisesti hyvin merkityksellistä keskustella näiden äitien kanssa. Arvostan heitä syvästi, ja tutkimuksen aihe on minulle hyvin tärkeä."

Aivan välttämätöntä on kysyä Anitalta vielä, mitä ihmettä teet kaikella vapautuvalla ajalla! Tulevaa tohtoria naurattaa.

”No, tuo on kyllä hyvä kysymys. Olen sellainen jalat maassa -ihminen, että tekemiseni ovat varmaankin ihan tavallisia. Olen perheen kanssa, tapaan ystäviä ja luen kirjoja. Voi olla, että menee tovi jos toinenkin tekemättä yhtään mitään."

Gradia-yhteisö onnittelee Anitaa lämpimästi!

Väitöstilaisuutta voi seurata verkossa perjantaina 23.4. klo 12 eteenpäin. (Jos linkki ei aukea, kopioi selaimen osoiteriville: https://r.jyu.fi/dissertation-lappetelainen-230421)

Lisätietoja

Anitta Lappeteläinen, erityisopettaja, Jyväskylän Lyseon lukio, puh. 040 341 4604, anitta.lappetelainen@gradia.fi

Anita Lappeteläinen.