Ammatillista kasvua ja työn kehittämistä erikoisammattitutkinnolla, Sairaala Nova

Loppusyksystä Keski-Suomen Sairaala Novan sairaanhoitajia ja lähihoitajia aloittaa Gradian toteuttaman mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon suorittamisen oppisopimuskoulutuksena eli pääasiassa työpaikalla oppien. Mukana on osallistujia erityisesti psykiatrian palveluista mutta myös muilta ison sairaalan osastoilta, esimerkiksi neurologiasta, päivystyksestä sekä syöpätaudeilta. Ryhmä saa tutkinnon valmiiksi lokakuussa 2024.

”Novan ja Gradian koulutusyhteistyö lähti liikkeelle aidosta tarpeesta: Meillä on paljon uransa alkuvaiheessa olevia työntekijöitä, joiden ammatillista kasvua haluamme tukea oikea-aikaisesti. Toivomme, että koulutuksen myötä osallistujien osaaminen ja varmuus työssä lisääntyvät ja sitä kautta myös työhyvinvointi ja jaksaminen. Ja tietysti työnantajalla on aina – ja erityisesti tämänhetkisessä haastavassa tilanteessa – tarvetta osaaville, uudistuville ja motivoituneille terveydenhuollon ammattilaisille”, kertoo koulutuksen suunnittelussa tiiviisti mukana ollut ylihoitaja Tarja Paunonen sairaala Novan psykiatrian palvelualueelta.

Tavoitteena syvällinen osaamisen kehittäminen

Novalta on aikaisemminkin muutamia henkilöitä suorittanut Gradian kautta erikoisammattitutkintoa. Tämän on huomattu olevan kannattava panostus, sillä samalla kertaa hyötyy niin ammattitaitoaan kehittämään pääsevä opiskelija, työnantaja sekä parhaimmillaan koko työyhteisö ja potilaat.

Paunonen esitti opetusylihoitajalle ajatuksen oman ryhmän kokoamisesta mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon suorittajiksi. Siitä idea lähtikin nopeasti kehittymään yhteistyöllä kohti toteutusta. Pitkä koulutusjakso on tärkeää suunnitella hyvin, jotta työn ja opiskelun yhdistäminen sujuu ilman liikaa kuormitusta. Opiskelijat saavat opetuksen lähipäivät palkallisina koulutuspäivinä ja sen lisäksi verkko-opinnoissa tuetaan osin koulutuspäivillä. Tämän lisäksi työnantaja järjestää sisäisiä tuki- ja työpajoja esimerkiksi kehittämispäivien yhteyteen.

”Koulutuksen sisältöä on mietitty yhdessä ja rakennettu tarpeidemme mukaan. Tällä koulutusjaksolla pyritään syvälliseen sisäistämiseen ja osaamisen syventämiseen. Koulutuksen suunnittelu Gradian kanssa on onnistunut sujuvasti”, Paunonen kertoo. Sairaanhoitopiirin puolelta psykiatrian suunnittelussa mukana olivat asiantuntijoina laatupäällikkö Anne Toivonen ja kliinisen hoitotyön asiantuntija Anne Kanerva.

Opiskeluun sisältyy paljon työn kehittämistä

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkintoon sisältyy paljon tehtäviä, jotka liittyvät oman työn kehittämiseen. Pitkä koulutusjakso tarjoaakin kehittämistyölle hyvät mahdollisuudet.

”Työn kehittämiselle jää arjen kiireissä monesti liian vähän aikaa. Meillä on sellainen ajatus, että opiskeluun kuuluvat kehittämistehtävät kytketään organisaatiomme kehittämisen kärkiin. Näin voimme tukea osallistujia opinnoissa, kannustaa oman työn kehittämiseen ja samalla viedä eteenpäin tärkeitä kehittämiskohteitamme”, Paunonen kertoo.

Koulutuksen myötä voi parhaimmillaan osallistujan oman osaamisen kehittymisen lisäksi kehittyä myös hoitotyön kokonaisuus: samalla kun henkilökunnan osaaminen kehittyy, varmuus toteuttaa psykiatrisen potilaan hoitoa paranee, hoitotyön tekijöiden työpanos kohdentuu selkeämmin välittömään potilastyöhön ja erilaiset hoito- ja arviointimenetelmät ovat laajemmin käytössä potilaiden hoidossa.

”Olen valtavan iloinen, että meillä henkilöstö on lähdössä innolla suorittamaan tutkintoa ja uudistamaan osaamistaan. Mielenterveys- ja päihdetyön osaamista tarvitaan laajemminkin ja toivon, että koulutuksen myötä osallistujat tuovat uutta osaamista ja uusia näkemyksiä työyhteisöihinsä”, Paunonen tiivistää.

Lisätietoa

Kysy lisää hyvinvointialan henkilöstön kouluttamisesta:

  • Asiakkuuspäällikkö Krista Hanski, Gradian työelämäpalvelut, p. 040 341 5191, krista.hanski@gradia.fi
  • Koulutuspäällikkö Sanna Salo, Gradia Jyväskylä, p. 040 341 5244, sanna.salo@gradia.fi