Amine Salmaoui: maahanmuuttajan näkökulma

Amine Salmaoui hakeutui autonkuljetuksen oppisopimusopiskelijaksi muutaman mutkan kautta.

- Opiskelin Marokossa matkailualaa, mutta halusin Eurooppaan töihin. Lähdin Ranskaan 20-vuotiaana ja tein siellä ravintola-alan töitä. Sen jälkeen asuin myös Italiassa ennen tuloani Suomeen, hän kertoo.

Alusta asti hän halusi jäädä maahan pitkäksi aikaa ja ryhtyi opiskelemaan suomen kieltä. Salmaoui sanoo tietävänsä kokemuksesta, että ilman kielitaitoa on vaikea päästä kiinni elämään vieraassa maassa.

Kielitaidon hankkiminen oli osa matkaa, joka vei Salmaouin ensin kesätöihin 014-Kuljetukselle, ja kesätyö johti lopulta oppisopimuskoulutuksen käynnistymiseen.

Opiskelu ja tutkinto ovat Amine Salmaouille todella suuri asia.

- Tutkinto avaa minulle aivan uusia ovia, sillä ilman tutkintoa on vaikea löytää töitä. Aikaisemmin työtehtäviä rajoitti se, ettei minulla ollut kuorma-autonkuljettajan pätevyyttä. Koulutus antaa minulle ammattipätevyyden, ja voin tehdä töitä paljon monipuolisemmin.

Oppisopimuspaikka Salmaouille löytyi luontevasti, sillä eripituisia jaksoja 014-Kuljetuksessa työskennelleenä hän oli tehnyt yrityksessä hyvän vaikutuksen. Oppisopimuskoulutusta oli yrityksessä myös hyödynnetty säännöllisesti uuden henkilöstön rekrytoinnissa.

- Meillä on ollut viime vuosina 1–2 oppisopimuskoulutettavaa kerrallaan lähes koko ajan. Se on sopiva määrä, joka antaa mahdollisuuden järjestää työvuoroja niin, että opiskelijat pääsevät tekemään monipuolisesti erilaisia tehtäviä, eivätkä opintoihin kuuluvat koulupäivät toisaalta aiheuta liikaa ylimääräisiä järjestelyjä työvuoroissa, 014-Kuljetus Oy:n toimitusjohtaja Harri Koljonen kertoo.

Kielitaito vaikein osa koulutusta

Salmaouin valmistuu vuonna 2018. Hän sanoo alan tuntuvan oikealta ja käytännön kautta tapahtuvan opiskelun sopivan itselleen.

- Opiskelu on ollut antoisaa, ja olen päässyt tekemään jo monipuolisesti erilaisia kuljetustehtäviä. Pelkästä ajamisestahan ei ole kyse, vaan opiskeluun kuuluu myös lastaamista ja purkamista sekä asiakaspalvelua. Aluksi hankalinta oli se, etten osannut suomea kovin hyvin, vaikka olin opiskellut kieltä. Toisaalta töissä kielitaito on parantunut nopeasti, koska sitä täytyy käyttää koko ajan. Myös tietopuoliset opinnot ovat olleet suomenkielisiä.

Hakupalvelut (puhelinaika ma–to klo 10–15.30 pe ja aattopäivinä klo 10–14)
040 341 6193
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Opiskelijapalvelut
Haku- ja neuvontapalvelut
Käyntiosoite
Sepänkatu 3, Jyväskylä
Postiosoite
PL 472, 40101 Jyväskylä