Amazing Keski-Suomi - kivikauden taitoja ja maastopyöräilyä Gradian rastilla

Ensimmäistä kertaa järjestetty Amazing Keski-Suomi tapahtuma saapui Jämsänkoskelle lauantaiaamuna 19.5.2018. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian kivikautishenkisellä rastilla kilpailijat pääsivät kokeilemaan taitojaan metsästys- ja nuotiontekorastilla sekä maastopyöräilytehtävässä. Tarkkuudesta, suunnistus- ja nuotiontekotaidoista sekä luonnossa liikkumisen taidoista oli tällä rastilla paljon hyötyä. Rasti sijaitsi Toijalanrannassa.

Amazing Race -tyyppisessä kisassa viisi neljänhengen joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan 24 tunnin ajan 18.–19.5. Mukana olevat joukkueiden johtajat ja somettajat Hetamentaries, Mansikkapilvi, Retkipaikka, Lanttimatkat sekä keskisuomalaisen haastejoukkueen Kuukausi yksin erämaassa Minna Jakosuo tekevät kilpailusta somepäivityksiä. Amazing Keski-Suomi -tapahtuma on poikkeuksellinen ja uudenlainen tapa tuoda Keski-Suomea näkyväksi koko Suomeen.

Gradian rastin toteuttivat Gradia Jämsän opiskelijat, jotka opiskelevat erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnossa ja matkailualan perustutkinnossa matkailupalvelujen tuottajaksi. Mukana rastin järjestelyissä olivat myös nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinnon nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijat. Somistuksesta vastasivat puolestaan puutarhatalouden perustutkinnon sekä floristin ammattitutkinnon opiskelijat. Osa opiskelijoista kuuluu myös osuuskunta Pegosukseen.

- Matkailualalla haluamme ehdottomasti olla mukana tällaisissa tapahtumissa ja aidoissa tilanteissa. Tämä tarjoaa opiskelijoille monialaista toimintaa, joissa näkee laajemmin matkailualan kenttää ja se tarjoaa mahdollisuuden verkostojen luomiseen. Jämsässä matkailu on yksi tärkeä kehittämiskohde, kuvailee opettaja Keijo Vehkakoski Gradia Jämsästä.

Nelihenkiset kilpailujoukkueet jaettiin Jämsänkosken rastilla siten, että kaksi kilpailijaa osallistui metsästysrastille. Rastille osallistuvat saivat jousipyssyn ja 10 nuolta, joilla oli osuttava radalla olleeseen eläinmaaliin. Jokaisesta ohi ammutusta nuolesta seurasi yksi sakkokierros , jonka joukkueen molemmat jäsenet kiersivät, kun kaikki nuolet oli ammuttu. Hyväksytysti suoritetun jousiammuntatehtävän jälkeen kilpailijat siirtyivät rastille, jossa piti rakentaa oikeaoppinen nuotio mallin mukaan.

Joukkueen kaksi muuta kilpailijaa saivat käyttöönsä maastopyörän, kypärän sekä suunnistuskartan, johon oli merkitty tehtävärasti. Suunnistamalla Toijalanranta-Likopohja -polun maisemissa he löysivät kivikautisen hahmon, joka opasti toisen kilpailijoista pukeutumaan kivikautiseen asuun ja toisen tekemään saviastian. Hetki ikuistettiin myös valokuvaan.

Gradian rastin yhteistyökumppaneina toimivat Jämsän kaupunki, hiihtokeskus Himosvuori Oy, Pistoretki, Toijalanrannan asukasyhdistys, CycleClub Ilves ja Savipaja Sariske.

Lisätietoja

Keijo Vehkakoski, opettaja, Gradia Jämsä, puh. 040 341 4476
Sanna Paananen, opiskelija, Gradia Jämsä, puh. 050 337 3255
Maria Linnavirta, yhteyspäällikkö, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, puh. 040 341 6355

Amazing Keski-Suomi -tapahtuman järjestäjät Gradiasta.
Gradian rastin toteuttivat Gradia Jämsän opiskelijat.