Ajan kuvia – Campus Sinfonietan konsertti 7.5.

Campus Sinfonietan Ajan kuvia -konsertin kapellimestarina on Dimas Ruiz Santos ja pianosolistina Mari Alasaarela. Konsertti järjestetään sunnuntaina 7.5.2023 klo 16–17.15 Suomalaisen musiikkikampuksen Hannikaissalissa (Pitkäkatu 18–22, Jyväskylä). Konserttiin on vapaa pääsy.

Konsertin ohjelma

Felix Mendelssohn (1809–1847): Hebridit-alkusoitto
Camille Saint-Saëns (1835-1921: Pianokonsertto 2, osa 1 Andante sostenuto
Antonín Dvořák (1841-1904): Serenadi puhaltimille

Yksi aikakausi, kolme teosta

Campus Sinfonietan kevään konsertti on läpileikkaus romantiikan ajan musiikkiin. Orkesteri toimii jo kymmenettä lukuvuotta Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston musiikkia pääaineenaan opiskelevien yhteisenä orkesterina tähdäten ammattimaiseen yhteissoittotaitoon ja toimintatapaan. Orkesteri toteuttaa lukukausittain 1–2 konserttia, joissa kapellimestariksi kutsutaan oppilaitosten ulkopuolelta orkesterityön ammattilainen. Lisäksi orkesteri vahvistuksineen osallistuu usein Suomalaisen musiikkikampuksen monialaisiin suurtuotantoihin. Valmentavana kapellimestarina Campus Sinfonietalle toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulun lehtori Rita Varonen.

Vuonna 1829 Felix Mendelssohn (1809–1847) matkusti Englantiin konsertoimaan urkurina, pianistina ja kapellimestarina. Ainutlaatuinen kokemus saman matkan yhteydessä Skotlannissa Hebridien saarella herkisti tunteellisen säveltäjän maalailemaan aaltojen iskuja kivisiin seiniin saaren luolastoissa nuottipaperille. Ja niin syntyi avausteema Hebridit-alkusoittoon jo saarella oleilun aikana.

Camille Saint-Saëns´n toisen pianokonserton ensimmäinen osa alkaa pianon soololla. Pääteema mukailee Bach-tyylistä fantasiaa ja teema toistuu osan eri vaiheissa, myös codassa. Poiketen tyypillisestä konserton rakenteesta osa on rauhallinen, jopa improvisatorinen solistiosuuksiltaan.

Antonín Dvořák kuuli Wienissä legendaarisen Gran Partitan, Mozartin mestariteoksen, ja sai innoituksen ryhtyä säveltämään saman genren musiikkia. Vaikka teoksessa on kuultavissa Mozartin henki – etenkin kolmannen osan alussa – on teos kunnianosoitus tsekkiläiselle musiikkitraditiolle kansantansseineen. Teos on yhdistelmä retroilua ja säveltäjän omaa, rikasta sävelkieltä.

Solisti

Gradian musiikkialan perustutkinnon, muusikko-opiskelija, pianisti Mari Alasaarela on konsertin solisti. Alasaarela aloitti viulunsoiton viisivuotiaana, mutta soittimena piano kiehtoi häntä aina eniten. Viulu vaihtui 10-vuotiaana pianoon. Alasaarela pääsi Oulun konservatorioon opiskelemaan Eeva Havulehdon oppilaaksi. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän suoritti pianon D-tutkinnon ja silloin syntyi unelma: soittaminen orkesterin solistina.

Opinnot jatkuivat Jyväskylässä Juha Heikkisen oppilaana. Campus Sinfonian konsertti on unelman toteuttamisen rinnalla hänen muusikko-opintojensa päättökonsertti. Pianon ja viulun rinnalla Alasaarela on matkan varrella kokeillut myös klassista laulua, poikkihuilua ja viimeisimpänä baritonitorvea. Hän kokee vahvuudekseen vahvan klassisen musiikin pohjan ja eläytymisen musiikkiin.

Kapellimestari

Espanjalainen kapellimestari ja oboisti Dimas Ruiz Santos muuttui Suomeen vuonna 2014. Dimas on ollut kiinnitettynä Kuopion kaupunginorkesterissa, Kymi Sinfonietassa ja Tampere Filharmoniassa oboistina. Dimas valittiin Tampereen ammattikorkeakoulun orkesterinjohdon ja oboensoiton lehtoriksi keväällä 2023.

Dimas valmistui Madridin kuninkaallisesta konservatoriosta oboistiksi ja jatkoi opintojaan Göteborgin yliopistossa, jossa hän suoritti maisterin tutkinnon orkesterisoitossa. Kapellimestariopintonsa hän aloitti Miguel Romean johdolla vonna 2010 lähtien. Vuodesta 2014 hän on osallistunut Jorma Panulan, Atso Almilan, Jukka Iisakkilan, Hannu Linnun ja Osmo Vänskän orkesterinjohdon mestarikursseille.

Vuonna 2016 Santos pääsi Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan puhallinorkesterinjohdon maisteritutkintoa. Hän teki puhallinorkesterijohdon kapellimestaridiplomin toukokuussa 2019 johtaen Rakuunasoittokuntaa ja valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi joulukuussa 2019.

Dimas on johtanut muun muassa Kymi Sinfoniettaa sekä Kuopion, Vaasan, Seinäjoen ja Joensuun kaupunginorkestereita, Kaartin Soittokuntaa, Ylä-Savo Sinfoniettaa, Galicia ja Oviedo Filharmoniaa, Bilbaon Sinfoniaorkesteria sekä Lontoon kuninkaallista filharmoniaa, jonka kanssa hän ja Abraham Cupeiro levyttivät keväällä 2020 Warner Musicilta ilmestyneen levyn ”Pangea”.

Mari Alasaarela.
Mari Alasaarela valmistuu konsertin myötä muusikoksi
Gradian musiikkialan perustutkinnosta.