100 kiinalaista hakee Gradiasta koulutuksen huippuoppeja

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian koulutusvientityö etenee, kun elokuussa yli 100 ammatillisen ja lukiokoulutuksen opettajaa, rehtoria ja opiskelijaa Kiinasta hakee Jyväskylästä parhaita käytänteitä omiin kouluihinsa. Mukana on myös ns. Experimental Finnish -luokan opiskelijaryhmä, jolle järjestetään ensimmäistä kertaa yrittäjyysteemainen kesäkoulu. Kiinalaisvieraat tulevat Gradian yhteistyökouluista Shanghaista, Pekingistä ja Ningbosta

Kiinalaisvieraita kiinnostavat erityisesti heille vieras koulujen ja työelämän yhteistyö, työpaikoilla tapahtuva oppiminen, opetussuunnitelman kehittäminen, valmentavat menetelmät oppimisessa sekä yrittäjyys. Nämä kaikki ovat suomalaisen koulutuksen maailmalla tunnustettuja vahvuuksia.

Gradia on pioneeri suomalaisten ammatillisten tutkintojen koulutusviennissä. Yhteistyössä EduCluster Finlandin kanssa Gradia toteutti maamme ensimmäisen ammatillisen tutkinnon koulutusvientikaupan Qatariin. Siellä 12 opiskelijaa suoritti keväällä 2018 suomalaisen koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinnon. Aiemmin Shanghaissa 22 opiskelijaa suoritti Gradian kouluttamana suomalaisen liiketalouden osatutkinnon, ensimmäisenä Suomessa. Tuotekehitystyön ammattitutkinnon palvelumuotoilun tutkinnonosan suoritti 26 opettajaa Shanghaissa.

Parhaillaan Gradia on perustamassa niin ikään yhteistyössä EduCluster Finlandin kanssa suomalais-kansainvälistä lukiota Qatariin. Lukio on ensimmäinen suomalaisen opetussuunnitelman pohjalta toimiva englanninkielinen lukio, ja sen toiminta alkaa tänä syksynä.

Kiinalaisopiskelijoiden kesäkoulussa innovoidaan yrityksille

Yrittäjyysteemaisen kesäkoulun kiinalaisopiskelijat viettävät Jyväskylässä kaksi viikkoa. Tuona aikana he opiskelevat Gradian opettajien valmennuksessa tiimeissä, jotka saavat aidot kehittämistehtävät Sauna from Finland -yritysverkostolta, jossa noin 200 yritystä kehittää suomalaista saunaelämystä kansainvälisille markkinoille sekä Ähtärissä toimivalta Suomen ja Kiinan väliseen yhteistyöhön erikoistuneelta SnowPanda Innovationilta.

Jakson päätteeksi jokainen tiimi esittelee raadille oman ratkaisunsa yritysten haasteeseen. Paras innovaatio, tiimi ja esitys palkitaan. Kaikessa työskentelyssä suomalaisopein opitaan, kuinka ideoidaan, kehitetään liikeideaa eteenpäin, markkinoidaan ja työskennellään ratkaisukeskeisesti tiimeissä.

Koulutus räätälöidään asiakkaalle

Gradia räätälöi koulutusvientikokonaisuuden aina asiakkaan tarpeisiin – silloinkin, kun kyse on tutkinnosta.

Gradia sai Opetushallituksen kokeiluluvan ammatillisten tutkintojen koulutusvientiin 2016. Se on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka. Kokeilussa hankitaan tietoa, millaisia muutoksia ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmään ja lainsäädäntöön olisi tehtävä, jotta viennille ei olisi esteitä.

Ammatillisen koulutuksemme käytänteet kiinnostavat maailmalla. Vasta nykyinen lainsäädäntömme mahdollistaa ammatillisten tutkintojen myynnin, vaikka esteitä on vielä purettava. Mm. Saksa, Iso-Britannia, Australia ja Kanada ovat toteuttaneet koulutusvientiä vuosikausia.

Gradian koulutusmyynti toteutetaan markkinoilla tapahtuvaa koulutusmyyntiä varten perustetun Gradia koulutuspalvelut Oy:n ja EduCluster Finland Oy:n kautta.

Koulutusvienti on myös suomalaisen koulutuksen kehittämistä

”Suomalainen koulutusosaaminen herättää kiinnostusta laajasti maailmalla, ja Gradia haluaa osaltaan olla viemässä hyviksi havaittuja pedagogisia malleja Suomen rajojen ulkopuolelle. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään osaamisen viennistä, vaan myös oman toiminnan kehittämisestä, toteaa Gradia Jyväskylän rehtori Pirjo Kauhanen.

”Koulutusvientiprojektit ja yhteistyö ulkomaisten oppilaitosten ja toimijoiden kanssa antavat henkilöstöllemme oivan mahdollisuuden laajentaa omia kansainvälisiä valmiuksiaan, joita he voivat hyödyntää omassa opetuksessaan myös täällä Suomessa. Koulutusvientiprojektit edellyttävät asiakkaan tarpeiden tunnistamista ja palvelun muotoilua tarvetta vastaavaksi, joten näiden projektien suunnittelu ja toteutus kehittävät merkittävässä määrin myös palvelumuotoiluosaamistamme”, Kauhanen jatkaa.

Kutsu toimituksille

Gradia toivottaa median edustajat lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan koulutusviennin konkretiaan. Torstaina 29.8.2019 on kiinalaisten opiskelijaryhmien työskentelyn päätöstilaisuus, jossa tiimit esittelevät innovaationsa ja oppinsa yritysedustajille. Aikataulu:

klo 9.30-11.00 opiskelijoiden esitykset ja raadin palaute

klo 12.15 – 13 parhaan innovaation palkitseminen, todistustenjako sekä opiskelijoiden itsearviointi

Paikka: Viitaniementie 1 B (Saunaneuvos-kabinetti 3krs.), Jyväskylä

Lisätiedot

Pauliina Holm, kv-asiakkuuspäällikkö, Gradia, puh. 040 341 5889 pauliina.holm@gradia.fi
Kirsi Koivunen, koulutusvientipäällikkö, Gradia, puh. 040 341 6339 kirsi.koivunen@gradia.fi
Pirjo Kauhanen, rehtori, Gradia Jyväskylä, puh. 040 341 6152   pirjo.kauhanen@gradia.fi

Mediatiedote 21.8.2019