Opiskelijoiden ohjeet koronavirustilanteessa

Tälle sivulle kootaan Gradian ohjeet opiskelijoille koronavirustilanteessa. Sivua on päivitetty  22.9.2021

In English: Instructions for the Gradia students in the corona epidemic situation.

Ajantasaiset ohjeet

Gradia ja oppilaitokset pitävät opiskelijat ajan tasalla eri tiedotuskanavia käyttäen. Päivitämme tätä sivua jatkuvasti.

 • 24.9. lisätty tieto 30.9. Harjun kampuksella järjestettävästä rokotuspisteestä
 • 22.9. päivitetty ohjeistusta kauttaaltaan: henkilömäärärajoitukset poistettu ja vaihtojaksojen käynnistyminen 1.10. lisätty
 • Muista seurata myös Wilmaa!

Lukuvuosi on käynnistynyt lähiopetuksessa

Gradian oppilaitoksissa opiskellaan lähiopetuksessa. Kaikilla kampuksillamme on voimassa maskisuositus ja kouluun saa tulla vain terveenä. 

Turvallisen koulunkäynnin muistilista

 • Tule kouluun vain terveenä.
 • Noudata maskisuositusta.
 • Pidä turvaväliä.
 • Muista hyvä käsi- ja yskimishygienia.
 • Jos sinulla on koronaoireita, jää kotiin ja hakeudu koronatestiin.
 • Ota koronarokote.
   

  Maskisuositus on voimassa kaikilla kampuksilla

  Gradiassa on voimassa kaikkia  koskeva maskisuositus. Suosituksen lähtökohta on, että kaikki käyttävät maskeja kaikissa vuorovaikutustilanteissa Gradian kampuksilla, vuorovaikutuksessa yhteistyötahojen kanssa sekä töihin ja opiskeluun liittyvässä matkustamisessa, ellei matkustaminen ja työskentely tapahdu yksin.

  Gradia antaa maskit opiskelijoille ja henkilöstölle. Pääsisäänkäyntien yhteyteen varataan opiskelijoille ja asiakkaille käsidesin lisäksi kertakäyttömaskeja

  Maskisuositus koskee myös ravintoloita, ja maski tulee poistaa vain ruokailun ajaksi.

  Asuntoloiden yhteisissä vapaa-ajan tiloissa suositellaan vahvasti maskien käyttöä.  Maskeja käyttämällä vähennetään riskiä siitä, että asuntolassa mahdollisesti ilmenevien tartuntojen takia tilat jouduttaisiin sulkemaan terveysviranomaisen toimesta. 

  Maskien käyttöön ei voida pakottaa eikä maskia ei tule käyttää, mikäli terveydelliset syyt sen estävät. Tällöin on mahdollista käyttää muita vastaavia suojaimia kuten kasvovisiirejä mahdollisuuksien mukaan.

  Jyväskylän kaupunki jakaa maskeja vähävaraisille asukkailleen 

  Jyväskylän kaupunki jakaa kasvomaskeja vähävaraisille asukkailleen useissa jakelupisteissä eri puolilla kaupunkia. Maskien jakelupisteet ja aukioloajat Jyväskylässä ovat:

  • Hannikaisenkadun sosiaaliasema, Hannikaisenkatu 37, avoinna maanantaista perjantaihin kello 10–14.
  • Kotoutumispalvelut, Väinönkatu 1, maanantaista perjantaihin kello 10–13
  • Terveysasemat:
   • Kyllö, Palokka ja Sampoharju, tiistaisin ja torstaisin kello 12–16
   • Korpilahti, Säynätsalo ja Tikkakoski, tiistaisin ja torstaisin kello 14–16
  • Huhtasuon kylätoimisto, Nevakatu 1, maanantaista perjantaihin kello 9–13.
  • Kansalaistoiminnankeskus Mataran aula, Matarankatu 6 A 1 (Tourula), maanantaista torstaihin kello 9–16 ja perjantaisin kello 9–14. 

  Kasvomaskeja annetaan jakelupisteissä niille asukkaille, jotka niitä kysyvät ja jotka kokevat, etteivät voi maskeja itse hankkia taloudellisen tilanteensa vuoksi. Asukkaan henkilötietoja tai varallisuutta ei kysytä eikä tarkisteta, vaan asukkaan oma arvio tilanteesta riittää.

  Varotoimet lähiopetuksessa

  Lähiopetuksessa huolehdimme riittävästä väljyydestä ja hyödynnämme tiloja tarvittaessa myös iltaisin. Varmistamme myös erilaisten suojainten käytön niissä opetustilanteissa, joissa se on välttämätöntä.

  Mikäli kuulut riskiryhmään (hoitavan lääkärin tai muun terveysviranomaisen todistus), voit keskustella mahdollisista opiskeluun liittyvistä järjestelyistä ryhmänohjaajasi kanssa.

  Lähiopetukseen ei osallistuta oireisena

  Ensisijaisesti suojaudumme noudattamalla maskisuositusta ja pitämällä riittävää fyysistä etäisyyttä. Jokaisen vastuulla on omalta osaltaan huolehtia riittävistä etäisyyksistä ja siitä, että tulee kouluun vain terveenä. Gradian kampusalueille ja muihin tiloihin ei edelleenkään saa tulla, jos kärsii hengitystieoireista. 

  Liikkuminen ja oleskelu Gradian kampuksilla

  Tarpeetonta oleskelua Gradian toimitiloissa on toistaiseksi vältettävä. Kaikilla kampuksilla on noudatettava maskisuositusta ja turvavälejä.  

  Opiskelijapalvelut  

  Opintoimistot ja hakupalvelut ovat rajoitetusti auki opiskelijoiden lähiasiointiin. Myös kirjastoissa ja  asuntoloissa lähiasiointi on rajoitetusti mahdollista. Opiskelijahuollon palvelut ovat saatavilla Jyväskylän ja Jämsän kaupunkien ohjeistusten mukaisesti.

  Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

  Etäisyyttä pitämällä ja huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta voimme estää tartuntoja.

  Pese kädet huolellisesti saippualla

  • aina tullessasi oppilaitoksen tiloihin,
  • aina ennen ruokailua,
  • aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen ja
  • kun kädet ovat näkyvästi likaiset.

  Kuivaa kädet kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytä käsidesiä.

  Aivastaessasi tai yskiessäsi laita suun eteen kertakäyttönenäliina. Heitä nenäliina heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojaa suu kyynärtaipeella. Pese kädet tämän jälkeen.

  Lisätietoja THL:n sivulta.

  Opiskeluterveydenhuolto

  Jyväskylässä ajanvaraukseton vastaanotto palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–11 Sepänkadun toimipisteessä, osoitteessa Sepänkatu 3 B.
   
  Kiireisissä asioissa saa apua myös puhelinneuvonnasta 014 2662260 maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin klo 8-13. Sairauslomatodistuksia infektiosairauksissa annetaan ainoastaan puhelimessa tehdyn arvioinnin perusteella.

  Gradia Jämsässä terveydenhoitajiin voi ottaa yhteyttä myös tekstiviestillä tai Wilman kautta. Vastaanotto ilman ajanvarausta ma - pe klo 8.00 - 9.45. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan terveydenhoitajien ovissa. Käyntiosoite: Myllymäen kampus, Mediateekki, Koulutie 19, Jämsänkoski.
   
  Lisätietoa opiskeluterveydenhuollon palveluista: Opiskeluterveydenhuolto Jyväskylässä ja opiskelijaterveydenhuolto Jämsässä.

  Älä tule vastaanotolle, jos sinulla on lieviäkään flunssan oireita tai vatsaoireita! Muista perua varattu aika. Jos tarvitset työharjoittelua varten sairauslomatodistuksen, ota yhteyttä terveydenhoitajaan puhelimitse.  

  Koronarokotukset

  Koronavirusrokote antaa suojaa koronavirustautia ja sen vakavia tautimuotoja vastaan. Riittävän kattavilla rokotuksilla pyritään estämään viruksen leviämistä väestön keskuudessa. Gradia suosittelee opiskelijoille rokotuksen ottamista.

   Jyväskylä

   Ensimmäisen koronarokotuksen saa Jyväskylässä ilman ajanvarausta. Kuokkalassa ja Killerillä toimiva pop up -rokotus on avoinna arkisin kello 8–15 kaikille 12 vuotta täyttäneille. Voit käydä ottamassa rokotteen pop up -pisteellä, vaikka kotikuntasi ei olisikaan Jyväskylä. Lisätietoja rokotuksesta kaupungin verkkosivuilta.

    

    Jämsä

    Katso Jämsän kaupungin rokotusohjeet.

     

    Koronarokotuspiste 30.9. Harjun kampuksella

    Gradia järjestää yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa kaikille avoimen pop up -koronarokotuspisteen Gradian Harjun kampuksella torstaina 30.9. Ilman ajanvarausta toimiva rokotuspiste on avoin kaikille 12 vuotta täyttäneille. Rokotuksen voi tulla ottamaan asuinpaikkakunnasta riippumatta.  Rokotuspisteellä voi nyt saada joko ensimmäisen koronarokotteen tai kakkosannoksen, jos rokotusväli on vähintään kuusi viikkoa. 

    Rokotuspiste on avoinna torstaina 30.9. klo 8.30–11 ja 11.40–15 osoitteessa Sepänkatu 3, tila A3.025

    Ohjeita rokotukseen tulijalle

    • Ota mukaan henkilöllisyystodistus (ajokortti, henkilökortti, passi tai Kela-kortti)
    • Tule rokotukseen vain terveenä ja käytä maskia
    • Pidä turvaväliä muihin rokotettaviin
    • Jää rokotuspaikalle 15 minuutiksi seurantaan rokotuksen jälkeen

     Opiskelijahuolto (kuraattorit ja psykologit)

     Jyväskylän ja Jämsän opiskelijahuoltojen kuraattorit tai psykologit ovat tavoitettavissa Jyväskylän ja Jämsän kaupunkien ohjeistusten mukaisesti. 
       
     Koulukuraattorit ja koulupsykologit tavoittaa puhelimitse puhelinaikoina eli ma-pe klo 12-12.30. Muina aikoina puheluihin pyritään vastaamaan mahdollisuuksien mukaan.   

     Jyväskylän opiskelijahuollon yhteystiedot:  Jyväskylän opiskelijahuolto toisella asteella 

     Jämsän opiskelijahuollon yhteystiedot:

     Koulupsykologi Milja Halttunen
     puh. 040 586 6278
     milja.halttunen@jamsa.fi

     Koulukuraattori Sanna Kytöoja
     (autoala, tieto- ja viestintätekniikka, sähkö- ja automaatioala, ravintola- ja cateringala, laboratorio, liiketoiminta, puutarhatalous, matkailu sekä kasvatus- ja ohjausala)                  
     puh. 040 688 2480
     sanna.kytooja@jamsa.fi

     Koulukuraattori, vastaava kuraattori Marita Aaltonen
     (logistiikka, sosiaali- ja terveysala, metsäala ja Valma)
     puh. 050 412 3223
     marita.aaltonen@jamsa.fi

     Tukea ja keskustelua verkossa

     Gradian opiskelijoille suunnatulla Discord-keskustelukanavalla pääset juttelemaan vallitsevasta tilanteesta ja sen herättämistä tunteista muiden opiskelijoiden ja Gradian nuoriso-ohjaajien kanssa yhteisesti sekä tarvittaessa myös yksityisessä keskustelussa. Liity keskustelukanavaan.

     Opiskelijaliikunta

     Opiskelijoiden vapaa-ajan ohjattuja liikuntaryhmiä ja kuntosalivuoroja ei järjestetä Gradian tiloissa. Liikuntasalit ovat opetuskäytössä. Kuntosalit ovat valvotussa opetuskäytössä arkisin 8–16. Asuntolan asukkailla on ohjattu kuntosalivuoro.

     Kirjastopalvelut 

     Kirjastot ovat rajoitetusti auki lähiasiointiin. Kirjaston ollessa kiinni opettajat ja opiskelijat, jotka tarvitsevat kirjastoaineistoja voivat ottaa yhteyttä kirjastonhoitajiin ja sopia aineiston lainauksesta. Kirjoja voi palauttaa palautuslaatikoihin.

     Asuntolapalvelut 

     Asuntoloissa toimitaan Gradian turvallisuusohjeiden mukaisesti. Asuntolaohjaajat neuvovat opiskelijoita turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Asuntoloiden vapaa-ajan toimintaa järjestetään rajoitetusti. Asuntoloiden yhteisissä vapaa-ajan tiloissa suositellaan vahvasti maskien käyttöä.  Maskeja käyttämällä vähennetään riskiä siitä, että asuntolassa mahdollisesti ilmenevien tartuntojen takia tilat jouduttaisiin sulkemaan terveysviranomaisen toimesta.

     Tapahtumat, vierailut ja kokoukset  

     Turhia lähikontakteja on vältettävä. Yhteiskäyttöisissä tiloissa riittävistä turvaväleistä on huolehdittava ja käytettävä maskisuositusten mukaisesti maskeja.

     Yleisötapahtumia (esim. konsertit, avoimet ovet) ja muita tapahtumia, joihin osallistuu muita kuin Gradian opiskelijoita tai työntekijöitä (esim. vanhempainillat) voi järjestää lähitoteutuksina tartuntatautilain yleisiä hygieniavaatimuksia noudattaen.

     Kaikissa Gradian järjestämissä tilaisuuksissa noudatetaan voimassa olevia koronarajoituksia sekä tartuntatautilain yleisiä hygieniavaatimuksia. Osallistujille on tarjotaan mahdollisuus käsien puhdistamiseen tai desinfiointiin, istuma- ja asiakaspaikat on järjestetään mahdollisimman väljästi ja osallistujia on ohjeistetaan hyvistä käytännöistä, joilla terveysturvallisuutta parannetaan. 

     Kevätlukukaudelta koronan takia peruuntuneet vanhojen tanssit on siirretty syyslukukaudelle ja järjestetään perjantaina 15.10.2021

     Työssäoppiminen

     Työssäoppimisjaksoja jatketaan työssäoppimispaikoilla Gradian ja työssäoppimispaikkojen turvallisuusohjeet huomioiden.

     Matkustaminen 

     Opiskelijoiden ulkomaanvaihtojaksot on peruttu  31.9.2021 asti. Myös vapaa-ajan matkoissa on tärkeää noudattaa varovaisuutta ja valtioneuvoston ohjeita. Ajantasaiset matkustusohjeet voit tarkistaa THL:n sivuilta

     Vaihtojaksot voidaan aloittaa 1.10. alkaen Schengen-maihin ja Schengen-maista Gradiaan, mikäli matkustussuositukset ja eri kohdemaiden koronatilanne sen mahdollistavat.

     Suosittelemme, että ilmoitat ulkomaanmatkoistasi ryhmänohjaajalle, jotta mahdollisista varotoimista voidaan sopia. Lähtökohtana on turvallisen opiskeluympäristön varmistaminen kaikille opiskelijoille.

     Vakuutusturva etäopetuksen aikana

     Gradia on vakuuttanut kaikki opiskelijansa tapaturmavakuutuksilla, jotka ovat voimassa myös etäopiskelussa koronaepidemian aikana. 

     Gradian vakuutuksista korvataan oppimistapahtumissa tai niiden yhteydessä tapahtuneet tapaturmat.  Sekä oppilaitoksessa että etäopiskelupaikassa, esimerkiksi opiskelijan kotona, tapahtuneet tapaturmat korvataan. Vakuutukset kattavat myös sopimuksen mukaisessa työelämässä oppimisessa tapahtuneita tapaturmia riippumatta siitä, tapahtuvatko vahingot työpaikassa vai etätyöpaikassa. Tärkeää on se, että mahdollinen etätyöpaikka on sovittu työpaikan kanssa tehtävässä sopimuksessa.

     Gradian tapaturmavakuutukset kattavat vain henkilövahingot ja henkilövahingossa välittömästi vahingoittuneet esineet, esimerkiksi päävamman yhteydessä rikkoontuneet silmälasit. Gradian vakuutukset eivät korvaa muuta vahingoittunutta omaisuutta, esimerkiksi matkapuhelimia tai kannettavia tietokoneita. Omaisuusvahinkoja varten opiskelijalla voi olla omia henkilökohtaisia vakuutuksia. 

     Jos sinulle sattuu korvausta vaativa vahinko, toimi nopeasti ja ota yhteyttä opintosihteeriin. Täältä löydät opintosihteerien yhteystiedot. Kirjaa ylös mahdollisimman pian kuvaus tapahtuneesta: mitä tapahtui, kenelle, missä ja miten. Opintosihteeri auttaa tietojen kirjaamisessa ja tekee vakuutusyhtiöön tapaturmailmoituksen.

     Koronaviruksen leviäminen ja hoitoon ohjautuminen

     Koronavirus on vakava sairaus ja tartuntariski on maailmanlaajuinen. Lisätietoja ja päivittyvää tilannetietoa: THL

     Koronaviruksen oireet

     Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Lisätietoja: THL

     Toimi näin, jos epäilet oireita

     Lähiopetukseen tai muuhun Gradian tiloissa järjestettävään toimintaan ei saa osallistua, jos koet sairastumiseen viittaavia oireita.

     Oireisena tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon koronaneuvontapalveluihin ja hakeutua koronavirustestiin, mikäli neuvontapalveluissa siihen kehotetaan. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voit osallistua lähiopetukseen ja muuhun toimintaan oppilaitoksen tiloissa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, hakeudu uuteen koronavirustestiin ja vältä kontaktia muihin.

     Jos neuvontapalveluista ei ohjata koronavirustestiin, voi oppilaitoksen tiloihin palata kahden oireettoman päivän jälkeen.

     Allerginen nuha ja muut selkeästi allergiasta johtuvat oireet eivät ole este kouluun tulemiselle.

     Koronaneuvontapalvelut

     Jyväskylän kaupungin koronaneuvontapuhelin palvelee Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaita. Jos olet kirjoilla tai asut näissä kunnissa ja epäilet koronavirustartuntaa, soita Jyväskylän kaupungin neuvontanumeroon https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

     Jos olet kirjoilla ja asut toisessa kunnassa, soita oman kuntasi terveyskeskuksen ohjeistamaan numeroon.

     Sairastuminen koulupäivän aikana

     Jos sairastut koulupäivän aikana, sinun tulee välittömästi poistua oppilaitoksesta tai siirtyä opettajan ohjaamana erilliseen tilaan.

     Jos asut Gradian asuntolassa ja sairastut, pysy omassa huoneessasi ja ole yhteydessä asuntolan ohjaajaan.

     Jos Gradiassa todetaan koronavirustartunta

     Jos Gradian opiskelijalla tai työntekijällä todetaan koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista.  Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Altistuneet jäljitetään ja asetetaan lääkärin määräyksellä karanteeniin yleensä 10 vuorokaudeksi.

     Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois oppilaitoksesta yleensä vähintään 10 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin osallistuu lähiopetukseen tai muuhun toimintaan oppilaitoksen tiloissa.

     Jos Gradian asuntolassa todetaan koronavirustartunta, tilanteen vaatimat järjestelyt toteutetaan yhteistyössä kunnan tartuntataudeista vastaavan yksikön kanssa.

     Jos Gradian opiskelijan tai työntekijän perheessä todetaan koronavirus tai epäillään altistumista, toimitaan terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti.

     Ajantasaiset ja oppilaitoskohtaiset ohjeet

     Tälle sivulle kootaan Gradian ajantasainen ohjeistus. Oppilaitokset antavat oppilaitos- ja ryhmäkohtaisia ohjeita Wilman kautta.  Seuraa tätä sivua, Wilmaa ja Mun Gradiaa!